Reinventing sustainable and juicy meat alternatives

Dit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen.

Subsidie
€ 193.595
2023

Projectdetails

Inleiding

Met een groeiende wereldbevolking is de voedselzekerheid niet geborgd en stijgt ook de vraag naar eiwitrijk voedsel. Aan deze vraag kan echter niet alleen worden voldaan met dierlijke producten, welke een negatief effect hebben op klimaat en ecosysteem.

Probleemstelling

Daarnaast produceert de Europese voedingsindustrie meer dan 100 miljoen ton afval per jaar. Met de focus op een meer circulaire economie kunnen reststromen van de voedingsindustrie grondstoffen zijn voor nieuwe producten. Dit project beoogt een oplossing te bieden voor beide uitdagingen.

Huidige situatie

Het aanwezige aanbod duurzame vleesalternatieven kan de consument momenteel nog onvoldoende overtuigen. Duurzame alternatieven zijn vereist die de consument de smaak, textuur en beleving bieden van het dierlijke alternatief.

Doelstelling

Greencovery, Time-travelling Milkman en Ruitenberg Ingredients hebben daarom de doelstelling gesteld om:

  1. Ingrediënt- en procesoplossingen te ontwikkelen met duurzame ingrediënten.
  2. Opgewaardeerde reststromen te gebruiken voor de realisatie van vleesgelijkende structuren.

Verwachte Impact

Deze structuren zullen de vleeseter overtuigen om de vleesconsumptie te minderen door plantaardige producten die niet of nauwelijks te onderscheiden zijn op het gebied van smaak, textuur en beleving.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 193.595

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2023

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Greencovery B.V.penvoerder
  • Ruitenberg Ingredients B.V. (RI)
  • Time-travelling Milkman B.V. (TTM)

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking

Mkb-innovati...

Volwaardige Vegan Vleesvervangers

Rival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen.

€ 342.972
Mkb-innovati...

Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit

Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.

€ 113.663
Mkb-innovati...

Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit

Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.

€ 198.100
Mkb-innovati...

The BURGER Project

MaGie Creations en Cano-ela ontwikkelen een innovatieve vegan burger met koolzaad en bierbostel, gericht op superieure voedingswaarden en duurzame voedselproductie.

€ 184.034
Mkb-innovati...

PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten

Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.

€ 199.098

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

1.1 - Het ve...

De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)

Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde.

€ 560.032
Mkb-innovati...

Circulaire keten plantaardige eiwitten uit veldbonen

Het project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van hoogwaardige plantaardige eiwitisolaten uit lokaal geteelde veldbonen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddel

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten.

€ 16.932
Mkb-innovati...

Single Cell Protein “From waste to taste”

Colsen onderzoekt de haalbaarheid van microbieel eiwitproductie uit reststromen voor duurzame aquacultuur in Zeeland.

€ 20.000
Mkb-innovati...

DryGoodness

Het project richt zich op het ontwikkelen en opschalen van een duurzaam keukeningrediënt uit groente- en fruitreststromen, met als doel de inname van groenten en vezels te verhogen en suikerinname te verlagen.

€ 19.876