PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten

Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.

Subsidie
€ 199.098
2018

Projectdetails

Inleiding

Op beleidsniveau (mondiaal, Europees, nationaal en regionaal) is inmiddels breed erkend dat er een transitie noodzakelijk is van de consumptie van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten, om in de wereldvoedselbehoefte te kunnen voorzien.

Huidige situatie

Alhoewel de consumptie van plantaardige eiwitten en daarmee de markt voor vegetarische producten groeiende is, kan nog niet gesproken worden van een echte doorbraak. De redenen daarvoor zijn onder meer gelegen in het feit dat de huidige generatie vegetarische producten qua voedingswaarde (eiwitsamenstelling, vitamines en ijzergehalte), textuur, smaak en imago nog onvoldoende uitontwikkeld zijn om te kunnen fungeren als volwaardige vleesvervangers.

Innovatieproject

De samenwerkende partners, BOON-Foodconcepts BV (verder te noemen BOON) en Dutch Quinoa Group BV (verder te noemen DQG), gaan in dit innovatieproject een nieuwe generatie volledig plantaardige producten ontwikkelen op basis van bonen en quinoa, die qua eiwitsamenstelling een volwaardige vleesvervanger zijn en qua textuur en smaak een flinke stap voorwaarts betekenen.

Voortbouwend op eerdere onderzoeken

Ze borduren hiermee onder andere voort op eerder verrichte haalbaarheidsonderzoeken naar productietechnieken en de ontwikkeling van nieuwe generatie bonen-producten met verrassende smaken en baanbrekende verschijningsvormen, daarbij sterk rekening houdend met regionale sourcing van ingrediënten.

Betrekken van consumenten

Bij de ontwikkeling van deze nieuwe generatie volledig plantaardige producten zullen de consumenten in een vroegtijdig stadium in het ontwikkelproces worden betrokken via het Foodlab, dat in nauwe samenwerking met het HAS Consumerlab zal worden ingericht en waarbij volgens Agile-principes ontwikkeld wordt. Het vroegtijdig betrekken van consumenten in combinatie met het in kleine stapjes (Agile) ontwikkelen van de nieuwe producten, vergroot de kans op acceptatie door de consumenten.

Maatschappelijke en economische impact

Het project is een voorbeeld van de wijze waarop invulling wordt gegeven aan het verbinden van een grote maatschappelijke uitdaging op het gebied van voeding, gezondheid en duurzaamheid enerzijds en economische kansen in termen van werkgelegenheid, bedrijvigheid en toegevoegde waarde anderzijds. Samen met de sterk groeiende markt voor vegetarische producten en de flinke stap voorwaarts die deze nieuwe generatie volledig plantaardige eiwitrijke producten betekent, zal dit project resulteren in een sterke groei voor beide bedrijven.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 199.098

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2018

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Dutch Quinoa Group B.V.penvoerder
  • BOON-foodconcepts B.V.

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking

Mkb-innovati...

Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit

Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.

€ 198.100
Mkb-innovati...

Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit

Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.

€ 113.663
Mkb-innovati...

Reinventing sustainable and juicy meat alternatives

Dit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen.

€ 193.595
Mkb-innovati...

CONTINUE TEXTURERING VAN PLANTAARDIGE EIWITTEN ALS RUNDVLEESANALOGA

Het project "CONTEXT" ontwikkelt een innovatieve technologie voor continue texturering van plantaardige eiwitten tot vleesanaloga, met als doel een breed scala aan vleesvervangers te produceren.

€ 348.180
Mkb-innovati...

Biobased protein

Drie MKB'ers ontwikkelen een innovatief extractieproces voor biobased plantaardige eiwitten uit oliehoudende zaden, gericht op duurzaamheid en concurrentieprijs in een groeiende markt.

€ 199.993

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Circulaire keten plantaardige eiwitten uit veldbonen

Het project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van hoogwaardige plantaardige eiwitisolaten uit lokaal geteelde veldbonen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Een haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van een all-in-one premix voor vegetarische burgers

Fromatech onderzoekt de haalbaarheid van een 100% plantaardig halffabricaat voor vegetarische burgers voor vleesverwerkers.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Haalbaarheid van een multipurpose-plant t.b.v eiwittransitie

BIC ontwikkelt een multipurpose proceslijn voor duurzame, eiwitrijke plantaardige ingrediënten ter ondersteuning van de eiwittransitie.

€ 20.000
Mkb-innovati...

De ontwikkeling van allergeenvrije, vegetarische/veganistische aroma's voor de vegetarische markt

Fromatech ontwikkelt allergeenvrije, vegetarische aroma's om de smaakbeleving van vleesvervangers te verbeteren en de plantaardige eiwittransitie te ondersteunen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Haalbaarheidsonderzoek plantaardige kwark op basis van Fava boon

Veagons onderzoekt de haalbaarheid en schaalbaarheid van een plantaardig kwarkalternatief op basis van fava-eiwit, gericht op atleten en bewuste consumenten.

€ 17.902