PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten
Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.
Projectdetails
Inleiding
Op beleidsniveau (mondiaal, Europees, nationaal en regionaal) is inmiddels breed erkend dat er een transitie noodzakelijk is van de consumptie van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten, om in de wereldvoedselbehoefte te kunnen voorzien.
Huidige situatie
Alhoewel de consumptie van plantaardige eiwitten en daarmee de markt voor vegetarische producten groeiende is, kan nog niet gesproken worden van een echte doorbraak. De redenen daarvoor zijn onder meer gelegen in het feit dat de huidige generatie vegetarische producten qua voedingswaarde (eiwitsamenstelling, vitamines en ijzergehalte), textuur, smaak en imago nog onvoldoende uitontwikkeld zijn om te kunnen fungeren als volwaardige vleesvervangers.
Innovatieproject
De samenwerkende partners, BOON-Foodconcepts BV (verder te noemen BOON) en Dutch Quinoa Group BV (verder te noemen DQG), gaan in dit innovatieproject een nieuwe generatie volledig plantaardige producten ontwikkelen op basis van bonen en quinoa, die qua eiwitsamenstelling een volwaardige vleesvervanger zijn en qua textuur en smaak een flinke stap voorwaarts betekenen.
Voortbouwend op eerdere onderzoeken
Ze borduren hiermee onder andere voort op eerder verrichte haalbaarheidsonderzoeken naar productietechnieken en de ontwikkeling van nieuwe generatie bonen-producten met verrassende smaken en baanbrekende verschijningsvormen, daarbij sterk rekening houdend met regionale sourcing van ingrediënten.
Betrekken van consumenten
Bij de ontwikkeling van deze nieuwe generatie volledig plantaardige producten zullen de consumenten in een vroegtijdig stadium in het ontwikkelproces worden betrokken via het Foodlab, dat in nauwe samenwerking met het HAS Consumerlab zal worden ingericht en waarbij volgens Agile-principes ontwikkeld wordt. Het vroegtijdig betrekken van consumenten in combinatie met het in kleine stapjes (Agile) ontwikkelen van de nieuwe producten, vergroot de kans op acceptatie door de consumenten.
Maatschappelijke en economische impact
Het project is een voorbeeld van de wijze waarop invulling wordt gegeven aan het verbinden van een grote maatschappelijke uitdaging op het gebied van voeding, gezondheid en duurzaamheid enerzijds en economische kansen in termen van werkgelegenheid, bedrijvigheid en toegevoegde waarde anderzijds. Samen met de sterk groeiende markt voor vegetarische producten en de flinke stap voorwaarts die deze nieuwe generatie volledig plantaardige eiwitrijke producten betekent, zal dit project resulteren in een sterke groei voor beide bedrijven.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 199.098 |
Tijdlijn
Startdatum | Onbekend |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2018 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Dutch Quinoa Group B.V.penvoerder
- BOON-foodconcepts B.V.
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwitHet project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen. | Mkb-innovati... | € 198.100 | 2019 | Details |
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwitDalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid. | Mkb-innovati... | € 113.663 | 2018 | Details |
Reinventing sustainable and juicy meat alternativesDit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen. | Mkb-innovati... | € 193.595 | 2023 | Details |
CONTINUE TEXTURERING VAN PLANTAARDIGE EIWITTEN ALS RUNDVLEESANALOGAHet project "CONTEXT" ontwikkelt een innovatieve technologie voor continue texturering van plantaardige eiwitten tot vleesanaloga, met als doel een breed scala aan vleesvervangers te produceren. | Mkb-innovati... | € 348.180 | 2018 | Details |
Biobased proteinDrie MKB'ers ontwikkelen een innovatief extractieproces voor biobased plantaardige eiwitten uit oliehoudende zaden, gericht op duurzaamheid en concurrentieprijs in een groeiende markt. | Mkb-innovati... | € 199.993 | 2016 | Details |
Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit
Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit
Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.
Reinventing sustainable and juicy meat alternatives
Dit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen.
CONTINUE TEXTURERING VAN PLANTAARDIGE EIWITTEN ALS RUNDVLEESANALOGA
Het project "CONTEXT" ontwikkelt een innovatieve technologie voor continue texturering van plantaardige eiwitten tot vleesanaloga, met als doel een breed scala aan vleesvervangers te produceren.
Biobased protein
Drie MKB'ers ontwikkelen een innovatief extractieproces voor biobased plantaardige eiwitten uit oliehoudende zaden, gericht op duurzaamheid en concurrentieprijs in een groeiende markt.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Circulaire keten plantaardige eiwitten uit veldbonenHet project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van hoogwaardige plantaardige eiwitisolaten uit lokaal geteelde veldbonen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Een haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van een all-in-one premix voor vegetarische burgersFromatech onderzoekt de haalbaarheid van een 100% plantaardig halffabricaat voor vegetarische burgers voor vleesverwerkers. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
Haalbaarheid van een multipurpose-plant t.b.v eiwittransitieBIC ontwikkelt een multipurpose proceslijn voor duurzame, eiwitrijke plantaardige ingrediënten ter ondersteuning van de eiwittransitie. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
De ontwikkeling van allergeenvrije, vegetarische/veganistische aroma's voor de vegetarische marktFromatech ontwikkelt allergeenvrije, vegetarische aroma's om de smaakbeleving van vleesvervangers te verbeteren en de plantaardige eiwittransitie te ondersteunen. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Haalbaarheidsonderzoek plantaardige kwark op basis van Fava boonVeagons onderzoekt de haalbaarheid en schaalbaarheid van een plantaardig kwarkalternatief op basis van fava-eiwit, gericht op atleten en bewuste consumenten. | Mkb-innovati... | € 17.902 | 2022 | Details |
Circulaire keten plantaardige eiwitten uit veldbonen
Het project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van hoogwaardige plantaardige eiwitisolaten uit lokaal geteelde veldbonen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten.
Een haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van een all-in-one premix voor vegetarische burgers
Fromatech onderzoekt de haalbaarheid van een 100% plantaardig halffabricaat voor vegetarische burgers voor vleesverwerkers.
Haalbaarheid van een multipurpose-plant t.b.v eiwittransitie
BIC ontwikkelt een multipurpose proceslijn voor duurzame, eiwitrijke plantaardige ingrediënten ter ondersteuning van de eiwittransitie.
De ontwikkeling van allergeenvrije, vegetarische/veganistische aroma's voor de vegetarische markt
Fromatech ontwikkelt allergeenvrije, vegetarische aroma's om de smaakbeleving van vleesvervangers te verbeteren en de plantaardige eiwittransitie te ondersteunen.
Haalbaarheidsonderzoek plantaardige kwark op basis van Fava boon
Veagons onderzoekt de haalbaarheid en schaalbaarheid van een plantaardig kwarkalternatief op basis van fava-eiwit, gericht op atleten en bewuste consumenten.