Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddel

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten.

Subsidie
€ 16.932
2022

Projectdetails

Inleiding

Er is behoefte in de Nederlandse retailmarkt naar gezonde, duurzame plantaardige zuivelalternatieven van Nederlandse bodem die vanuit een transparante waardeketen tot stand komen.

Huidige Situatie

Binnen Nederland zijn daarvoor nog weinig aanbieders en keuzes uit plantaardige bronnen van voldoende kwaliteit. Dit project beoogt daar verandering in te brengen.

Doel van het Project

In deze haalbaarheidsstudie wordt onderzocht in hoeverre het mogelijk is om uit een agrarische reststroom een concentraat te winnen en die vervolgens te verwerken tot drinkbare en lepelbare plantaardige zuivelalternatieven.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 16.932

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2022

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Farm Dairypenvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

Haalbaarheidsstudie naar circulaire verwerking van plantenreststromen

DDF onderzoekt de haalbaarheid van een innovatief proces om organisch afval van kwekers om te zetten in herbruikbare vezels en nutriënten, ter bevordering van duurzame en circulaire teelt.

€ 20.000
Mkb-innovati...

High-end, eiwitrijk product op basis van algen die worden geproduceerd door middel van de opslag van C02-reststromen.

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van grootschalige algenproductie voor gezonde voedingsmiddelen, met als doel een gedetailleerd procesontwerp en optimalisatie van het businessmodel.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Plantaardige vetten en eiwitten voor duurzame en smakelijke zuivelalternatieven (Oleosomen voor zuivelalternatieven).

[Aanvrager/Partner] onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen van natuurlijke vetdruppeltjes uit planten voor duurzame, romige en smakelijke zuivelalternatieven.

€ 19.920
Mkb-innovati...

Weidehavermelk

De Graanrepubliek ontwikkelt een innovatieve, gezonde havermelk met klaver, gericht op duurzaamheid en lokale productie, om in te spelen op de groeiende vraag naar premium voedingsproducten.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Plantaardige kaas met hoog eiwitgehalte

Studio Fava ontwikkelt een hoogwaardige, plantaardige kaas met hoog eiwitgehalte, gericht op smaak en voedingswaarde zonder verzadigde vetten.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Reinventing sustainable and juicy meat alternatives

Dit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen.

€ 193.595
Mkb-innovati...

Plant-based gefermenteerde boter

Willicroft en Time-travelling Milkman ontwikkelen een smeerbare plantaardige boter uit lokale ingrediënten, gebruikmakend van fermentatie en extractie, om duurzame alternatieven te bieden.

€ 119.595
1.1 - RSO1.1...

FABAFOOD

FABAFOOD ontwikkelt een nieuw veldbonenras voor duurzame eiwitproductie voor menselijke consumptie in het Nederlandse klimaat.

€ 406.113
1.1 - Het ve...

Zeeuwse Snaqs; lokaal verwaarden van reststromen

Het project ontwikkelt een innovatief productieproces voor gezonde snacks uit reststromen, met focus op lokale Zeeuwse producten.

€ 452.349
Mkb-innovati...

Liber Tech; Technologie voor een dubbelgesloten brouwloep

Het project richt zich op het ontwikkelen van hoogwaardige hergebruikmogelijkheden voor slibstromen uit brouwerijen, ter bevordering van een gesloten water- en landbouwkringloop in Nederland.

€ 198.000