Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit

Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.

Subsidie
€ 198.100
2019

Projectdetails

Inleiding

De wereld staat voor een grote uitdaging op het gebied van voedselconsumptie. De verwachting is dat de mondiale bevolking verder zal groeien van 7 naar 10 miljard mensen in 2050. Naast deze stijging zullen de opkomende economieën zich verder ontwikkelen en de tendens volgen van toename van consumptie van dierlijke eiwitten.

Probleemstelling

Deze ontwikkeling gaat zorgen voor grote mondiale problemen, zowel op het gebied van duurzaamheid als voedselvoorziening. Om met beschikbare gronden te kunnen voldoen aan de stijgende vraag, is het noodzakelijk om meer te produceren met minder middelen. Om dit probleem het hoofd te bieden, zal er moeten worden gewerkt aan aantrekkelijke alternatieven.

Alternatieven

Plantaardige eiwitbronnen kunnen de consumptie van dierlijke eiwitten aanvullen en/of deels vervangen. De voedingsmiddelenindustrie kampt momenteel met het probleem dat er te weinig kwalitatief goede, duurzame en vooral lokaal geproduceerde plantaardige alternatieven beschikbaar zijn met de juiste (water)bindende eigenschappen en een textuur die ze geschikt maakt om te verwerken in vlees- of visvervangende producten.

Huidige situatie

Om deze reden wordt in vegetarische producten nog steeds veel gebruikgemaakt van dierlijke producten zoals kippenei-eiwit en wei-eiwit, die niet geschikt zijn voor veganistische producten. Eiwitten op basis van aardappelen, soja of tarwe worden gebruikt, maar de voedingswaarde en functionaliteit zijn voor verbetering vatbaar. Bovendien zijn sommige van deze grondstoffen schaars en hebben daardoor een hoge kostprijs.

Doelstelling

Het doel van dit project is het ontwikkelen van een productieproces ten behoeve van het verwerken van (lokaal geproduceerde) voorbewerkte veld.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 198.100

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2019

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Meatless BVpenvoerder
  • Partner geen Rechtspersoon
  • Schouten Europe B.V.

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking

Mkb-innovati...

Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit

Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.

€ 113.663
Mkb-innovati...

PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten

Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.

€ 199.098
Mkb-innovati...

Volwaardige Vegan Vleesvervangers

Rival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen.

€ 342.972
Mkb-innovati...

Reinventing sustainable and juicy meat alternatives

Dit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen.

€ 193.595
Mkb-innovati...

Plantaardige tonijn: Ontwikkeling productieproces t.b.v. food-grade moutkiem-eiwit

Het project ontwikkelt een productieproces om moutkiemen, een restproduct van de bierindustrie, om te zetten in hoogwaardige plantaardige eiwitten voor visvervangers, ter vermindering van overbevissing en afval.

€ 198.800

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Circulaire keten plantaardige eiwitten uit veldbonen

Het project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van hoogwaardige plantaardige eiwitisolaten uit lokaal geteelde veldbonen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten.

€ 20.000
1.1 - Het ve...

Plant-Based Seafood

Het project ontwikkelt duurzame plantaardige visvervangers om de impact van voedingsconsumptie op het milieu te verminderen.

€ 907.778
1.1 - Het ve...

De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)

Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde.

€ 560.032
1.1 - RSO1.1...

FABAFOOD

FABAFOOD ontwikkelt een nieuw veldbonenras voor duurzame eiwitproductie voor menselijke consumptie in het Nederlandse klimaat.

€ 406.113
Mkb-innovati...

PROMOLAB

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen en commercialiseren van een plantaardig eiwitadditief ter vervanging van methylcellulose in vleesalternatieven.

€ 20.000