Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit
Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.
Projectdetails
Inleiding
De wereld staat voor een grote uitdaging op het gebied van voedselconsumptie. De verwachting is dat de mondiale bevolking verder zal groeien van 7 naar 10 miljard mensen in 2050. Naast deze stijging zullen de opkomende economieën zich verder ontwikkelen en de tendens volgen van toename van consumptie van dierlijke eiwitten.
Probleemstelling
Deze ontwikkeling gaat zorgen voor grote mondiale problemen, zowel op het gebied van duurzaamheid als voedselvoorziening. Om met beschikbare gronden te kunnen voldoen aan de stijgende vraag, is het noodzakelijk om meer te produceren met minder middelen. Om dit probleem het hoofd te bieden, zal er moeten worden gewerkt aan aantrekkelijke alternatieven.
Alternatieven
Plantaardige eiwitbronnen kunnen de consumptie van dierlijke eiwitten aanvullen en/of deels vervangen. De voedingsmiddelenindustrie kampt momenteel met het probleem dat er te weinig kwalitatief goede, duurzame en vooral lokaal geproduceerde plantaardige alternatieven beschikbaar zijn met de juiste (water)bindende eigenschappen en een textuur die ze geschikt maakt om te verwerken in vlees- of visvervangende producten.
Huidige situatie
Om deze reden wordt in vegetarische producten nog steeds veel gebruikgemaakt van dierlijke producten zoals kippenei-eiwit en wei-eiwit, die niet geschikt zijn voor veganistische producten. Eiwitten op basis van aardappelen, soja of tarwe worden gebruikt, maar de voedingswaarde en functionaliteit zijn voor verbetering vatbaar. Bovendien zijn sommige van deze grondstoffen schaars en hebben daardoor een hoge kostprijs.
Doelstelling
Het doel van dit project is het ontwikkelen van een productieproces ten behoeve van het verwerken van (lokaal geproduceerde) voorbewerkte veld.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 198.100 |
Tijdlijn
Startdatum | Onbekend |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2019 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Meatless BVpenvoerder
- Partner geen Rechtspersoon
- Schouten Europe B.V.
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwitDalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid. | Mkb-innovati... | € 113.663 | 2018 | Details |
PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige EiwittenHet project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie. | Mkb-innovati... | € 199.098 | 2018 | Details |
Volwaardige Vegan VleesvervangersRival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen. | Mkb-innovati... | € 342.972 | 2022 | Details |
Reinventing sustainable and juicy meat alternativesDit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen. | Mkb-innovati... | € 193.595 | 2023 | Details |
Plantaardige tonijn: Ontwikkeling productieproces t.b.v. food-grade moutkiem-eiwitHet project ontwikkelt een productieproces om moutkiemen, een restproduct van de bierindustrie, om te zetten in hoogwaardige plantaardige eiwitten voor visvervangers, ter vermindering van overbevissing en afval. | Mkb-innovati... | € 198.800 | 2019 | Details |
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit
Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.
PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten
Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.
Volwaardige Vegan Vleesvervangers
Rival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen.
Reinventing sustainable and juicy meat alternatives
Dit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen.
Plantaardige tonijn: Ontwikkeling productieproces t.b.v. food-grade moutkiem-eiwit
Het project ontwikkelt een productieproces om moutkiemen, een restproduct van de bierindustrie, om te zetten in hoogwaardige plantaardige eiwitten voor visvervangers, ter vermindering van overbevissing en afval.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Circulaire keten plantaardige eiwitten uit veldbonenHet project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van hoogwaardige plantaardige eiwitisolaten uit lokaal geteelde veldbonen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Plant-Based SeafoodHet project ontwikkelt duurzame plantaardige visvervangers om de impact van voedingsconsumptie op het milieu te verminderen. | 1.1 - Het ve... | € 907.778 | 2023 | Details |
De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde. | 1.1 - Het ve... | € 560.032 | 2023 | Details |
FABAFOODFABAFOOD ontwikkelt een nieuw veldbonenras voor duurzame eiwitproductie voor menselijke consumptie in het Nederlandse klimaat. | 1.1 - RSO1.1... | € 406.113 | 2022 | Details |
PROMOLABDit project onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen en commercialiseren van een plantaardig eiwitadditief ter vervanging van methylcellulose in vleesalternatieven. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Circulaire keten plantaardige eiwitten uit veldbonen
Het project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van hoogwaardige plantaardige eiwitisolaten uit lokaal geteelde veldbonen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten.
Plant-Based Seafood
Het project ontwikkelt duurzame plantaardige visvervangers om de impact van voedingsconsumptie op het milieu te verminderen.
De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)
Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde.
FABAFOOD
FABAFOOD ontwikkelt een nieuw veldbonenras voor duurzame eiwitproductie voor menselijke consumptie in het Nederlandse klimaat.
PROMOLAB
Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen en commercialiseren van een plantaardig eiwitadditief ter vervanging van methylcellulose in vleesalternatieven.