Single Cell Protein “From waste to taste”

Colsen onderzoekt de haalbaarheid van microbieel eiwitproductie uit reststromen voor duurzame aquacultuur in Zeeland.

Subsidie
€ 20.000
2021

Projectdetails

Inleiding

Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen in de voeding van mensen en dieren. We halen ze onder andere uit vlees en vis. Dit zijn eindige bronnen en het voeden is milieubelastend.

Duurzaam Alternatief

De productie van het alternatief, plantaardige eiwitten, neemt veel ruimte in en kost water en mest. Een duurzamer alternatief is de productie van microbieel eiwit (zogenaamde "Single Cell Protein" of SCP).

Europese Ambitie

Europa heeft via de Green Deal de ambitie uitgesproken om onze samenleving te verduurzamen. Onderdeel hiervan is de "van boer tot bord"-strategie waar de verduurzaming van eiwitproductie onderdeel van is.

Stimulering van Alternatieve Eiwitbronnen

Zo wil Europa de productie van alternatieve eiwitbronnen stimuleren zoals microbieel eiwit. In de nationale eiwitstrategie worden als hoofdlijnen onder andere innovatie en ontwikkeling van alternatieve eiwitbronnen en de circulaire toepassing van reststromen genoemd.

Mogelijkheden van SCP

Het is een mogelijkheid om SCP uit reststromen te produceren. SCP kan vervolgens worden ingezet als eiwitsupplement in visvoeding voor aquacultuur. Zo past het ook binnen de wens van Zeeland om een voorname rol te spelen in de eiwittransitie.

Rol van Colsen

Colsen, Adviesburo voor Milieutechniek B.V. is een innovatief bedrijf op het gebied van circulariteit en duurzaamheid. Colsen wil de haalbaarheid bestuderen van de implementatie van SCP-productie op biogas gegenereerd uit reststromen. Deze reststromen zijn afkomstig van landbouw en voedingsmiddelenindustrie.

Proces van SCP-productie

Bacteriën (oftewel microben) worden gevoed op biogas en zetten het om naar microbiële eiwitten. Zo kan op duurzamere wijze eiwitsupplementen worden geproduceerd voor aquacultuur. Lokaal geproduceerde SCP wordt dan vervanger van traditionele eiwitsupplementen zoals vismeel, waardoor de circulariteit van de aquacultuur wordt vergroot.

Stikstof en SCP

Tevens wordt bekeken of stikstof gewonnen uit reststromen kan worden ingezet voor SCP-productie voor aquacultuur.

Complexiteit van het Proces

Omdat het om een complex proces gaat dat meerdere verwerkingsstappen kent en mogelijk een grote impact heeft op de lokale samenleving, wordt gekeken naar zowel technologische als economische aspecten.

Belang van Aquacultuur

De aquacultuur is belangrijk voor Zeeland. De provincie Zeeland is de perfecte locatie voor een etalageproject. De haalbaarheid hiervan is daarom ook een belangrijk aspect van het project.

Vervolgstappen

Indien de haalbaarheid van het project is gebleken, is een logische vervolgstap om het naar het volgende niveau te tillen door middel van een R&D samenwerkingsproject.

Begroting en Subsidieverzoek

De totale begroting aan projectkosten is € 70.800. Om voorgaande redenen verzoekt Colsen, Adviesburo voor Milieutechniek B.V. de deskundigencommissie beleefd in te stemmen met het verstrekken van € 20.000 zijnde de maximale subsidie voor het project getiteld: "Single Cell Protein: From Waste to Taste".

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000
Totale projectbegroting€ 70.800

Tijdlijn

Startdatum15-6-2021
Einddatum28-1-2022
Subsidiejaar2021

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Colsen, Adviesburo voor Milieutechniek B.V.penvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

Waardevol eiwit uit stikstofreststromen

Dit project onderzoekt de productie van eiwit uit stikstofreststromen van de veehouderij en voedingsindustrie, met als doel een demo-faciliteit in Noord-Limburg voor duurzame kringlooplandbouw.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Technische en Economische haalbaarheid van Mycelium voorkweek in de productie van Mycoproteïnes op reststromen.

Het project onderzoekt de haalbaarheid van een voorkweekproces om de fermentatieduur van mycoproteïnes uit reststromen met 30% te verkorten, gericht op de vlees- en visvervangende industrie.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Mest naar diervoeding

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het omzetten van varkensmest naar schimmelbiomassa voor diervoeding, ter ondersteuning van circulaire landbouw.

€ 20.000
Mkb-innovati...

My-Pro Circular Protein

My-Pro ontwikkelt een proces om SCP te kweken op spuiwater, voor efficiënt veevoer en bevordering van de stikstofcirculatie.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van alternatieve eiwitten uit microalgen ter bevordering van de gezondheid en het immuunsysteem

FUL Foods wil zijn afvalstroom van microalgen valoriseren tot een alternatieve eiwitbron door middel van upcycling en proteïne-extractie, ter bevordering van de circulaire economie en eiwittransitie.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit

Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.

€ 113.663
1.1 - Het ve...

De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)

Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde.

€ 560.032
Mkb-innovati...

Gezuiverd water en circulair toepasbaar slib uit de marine aquacultuur

Dit project ontwikkelt duurzame technieken voor de zuivering van zout afvalwater en circulaire toepassing van slib in de aquacultuur.

€ 349.866
Mkb-innovati...

GOETT: Grootschalige Grond Ongebonden Eiwit Teelt voor meervoudige toepassingen

Het consortium ontwikkelt een duurzame, circulaire teelttechnologie voor micro-algen (Spirulina) in gesloten systemen, gericht op humane toepassingen en het hergebruik van mineraalrijke reststromen.

€ 194.900
Mkb-innovati...

Reinventing sustainable and juicy meat alternatives

Dit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen.

€ 193.595