De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)

Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde.

Subsidie
€ 560.032
2023

Projectdetails

Inleiding

Eiwitten zijn essentiële bouwstenen voor het menselijk lichaam, maar de manier waarop eiwitten momenteel geproduceerd en geconsumeerd worden, is niet langer houdbaar.

Probleemstelling

Een ander groot probleem in de huidige voedselketen is verspilling. Jaarlijks gaat er wereldwijd één derde van al het voedsel dat geproduceerd wordt verloren. Ongeveer 14% van het totaal gaat verloren tussen oogst en detailhandel.

Doelstelling

Het consortium beoogt Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV) te ontwikkelen.

Kenmerken van het product

  • Een volledig circulair, eiwitrijk eindproduct.
  • Qua (macro)-nutrionele waardes gelijkwaardig aan een plant-based eiwitbron.
  • Qua smaak en structuur competitief met het bredere marktsegment.

Waardeketen

Er wordt een lokale waardeketen opgezet, waarbij een eiwitrijk eindproduct volledig vanuit lokale circulaire reststromen wordt geproduceerd.

Voorbeelden van reststromen

  • Sinaasappelschillen
  • Brouwersgist
  • Ongewenste delen van oesterzwammen

Clean Label

Het doel is het product volledig ‘clean label’ te maken, waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van ongewenste additieven.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 560.032
Totale projectbegroting€ 1.619.958

Tijdlijn

Startdatum1-3-2023
Einddatum28-2-2025
Subsidiejaar2023

Partners & Locaties

Projectpartners

  • PeelPioneers B.V.penvoerder
  • FUMI Ingredients B.V.
  • BeefyGreen B.V.
  • Dalco Food B.V.

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Reinventing sustainable and juicy meat alternatives

Dit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen.

€ 193.595
Mkb-innovati...

Single Cell Protein “From waste to taste”

Colsen onderzoekt de haalbaarheid van microbieel eiwitproductie uit reststromen voor duurzame aquacultuur in Zeeland.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit

Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.

€ 113.663
Mkb-innovati...

Waardevol eiwit uit stikstofreststromen

Dit project onderzoekt de productie van eiwit uit stikstofreststromen van de veehouderij en voedingsindustrie, met als doel een demo-faciliteit in Noord-Limburg voor duurzame kringlooplandbouw.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Volwaardige Vegan Vleesvervangers

Rival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen.

€ 342.972