Volwaardige Vegan Vleesvervangers

Rival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen.

Subsidie
€ 342.972
2022

Projectdetails

Inleiding

Vleesvervangers zijn ongekend populair, maar de ontwikkeling en verkoop ervan nadert een plateau. Hoewel consumenten de klimaatvoordelen van plantaardige vleesvervangers ten opzichte van dierlijke producten herkennen en waarderen, maken zij zich in toenemende mate zorgen over de voedingswaarde van vleesvervangers.

Gezondheidsaspecten

Waar vleesvervangers in eerste instantie ook qua gezondheidsimago mee konden liften op de positieve associaties van plantaardige producten, zien consumenten in toenemende mate in dat veel vleesvervangers niet zonder meer gezond zijn. Vaak zijn het sterk bewerkte producten die bovendien veel zout, vet en koolhydraten bevatten. Ook voedingsexperts, diëtisten en de Consumentenbond waarschuwen voor de grote hoeveelheden zout en vet die in de producten zitten. Bovendien bevatten ze vaak te weinig of niet de juiste micronutriënten zoals vitaminen en mineralen.

Tekortkomingen van Huidige Vleesvervangers

Veel huidige vleesvervangers schieten tekort op specifieke essentiële nutriënten die normaliter ruim in vlees aanwezig zijn, zoals:

  1. Makkelijk opneembaar ijzer (heem)
  2. Vitamine B1
  3. Vitamine B12

Naast deze nutritionele aspecten wordt een ongezonder imago eveneens in de hand gewerkt door de vorm van de meeste vleesvervangers: balletjes, gepaneerde producten en worstjes. Producten waaraan ook bij echt vlees geen gezond imago kleeft. Daarmee concurreert de huidige generatie vleesvervangers vooral met ongezonde verwerkte vleesproducten en zijn ze geen volwaardig alternatief voor onbewerkt vlees.

Impact op Vleesconsumptie

Vanuit een gezondheidsoogpunt is het toenemende bewustzijn rondom de voedingswaarde van vleesvervangers uiteraard een goede zaak. Het zou echter zonde zijn als consumenten hierdoor weer vaker naar vlees grijpen en niet langer vleesvervangers kiezen. Het reduceren van de gemiddelde vleesconsumptie leidt immers tot een aanzienlijke reductie in de negatieve milieu- en klimaateffecten in de voedselketen. Ook wordt de overmatige consumptie van (rood) vlees in het gemiddelde Nederlandse dieet geassocieerd met diverse negatieve gezondheidseffecten. Daarom is het zaak plantaardige vleesvervangers te verbeteren en qua voedingsstoffen ten minste kwalitatief gelijkwaardig te maken aan dierlijke eiwitbronnen.

Samenwerking voor Innovatie

Rival Foods en FUL Foods zien kansen om dit te realiseren en werken samen aan de nieuwe generatie vleesvervanger. Een gezond product boordevol goede eiwitten, vetzuren, mineralen en vitaminen. Zowel Rival Foods als FUL Foods zijn reeds ervaren in de toepassing van revolutionaire technologieën die substantiële verbeteringen in de kwaliteit van vleesvervangers mogelijk maken.

Innovatieve Technologieën

Het is mogelijk de techniek voor een realistische vezelachtige vleesstructuur of flaky visstructuur van Rival Foods te combineren met de innovatieve ingrediënten uit algen van FUL Foods. Door ingrediënten afkomstig uit de (reststromen van) Spirulina te gebruiken voor de productie van wholecuts, wordt een nieuw soort vleesvervanger ontwikkeld. Deze vleesvervanger zal niet alleen qua uiterlijk, smaak en mondgevoel, maar ook qua voedingswaarde vrijwel niet meer te onderscheiden zijn van echt vlees of vis.

Toekomst van Vleesvervangers

Zo kan de volgende stap in kwaliteit en voedzaamheid van plantaardige vleesvervangers gezet worden, en het naderende plateau in de markt doorbroken worden.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 342.972

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2022

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Plant Meat Makerspenvoerder
  • Onbekend

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking

Mkb-innovati...

Reinventing sustainable and juicy meat alternatives

Dit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen.

€ 193.595
Mkb-innovati...

Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit

Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.

€ 113.663
Mkb-innovati...

Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit

Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.

€ 198.100
Mkb-innovati...

Ontwikkeling van een heem productiesysteem o.b.v. algen

FUL Foods BV en Lgem BV ontwikkelen een innovatief productiesysteem voor plantaardig heem uit microalgen, om vleesvervangers te creëren die qua smaak en structuur nauwelijks van echt vlees te onderscheiden zijn.

€ 301.802
Mkb-innovati...

PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten

Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.

€ 199.098

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

1.1 - Het ve...

Plant-Based Seafood

Het project ontwikkelt duurzame plantaardige visvervangers om de impact van voedingsconsumptie op het milieu te verminderen.

€ 907.778
Mkb-innovati...

PROMOLAB

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen en commercialiseren van een plantaardig eiwitadditief ter vervanging van methylcellulose in vleesalternatieven.

€ 20.000
EIC Accelerator

New Micro-extrusion Advanced Technology for plant-based whole-cut meat substitutes

NOVAMEAT uses tissue engineering and 3D printing to create sustainable, plant-based whole-cut meat alternatives with diverse nutritional and sensory profiles, addressing overpopulation and climate issues.

€ 1.860.725
1.1 - Het ve...

De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)

Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde.

€ 560.032
Mkb-innovati...

Rivaliseren van de vleesmarkt met producten of processen?

Rival Foods ontwikkelt innovatieve plantaardige vis-, vlees- en gevogelteproducten en onderzoekt haalbaarheid en commerciële strategieën voor verschillende bedrijfsmodellen.

€ 20.000