FABAFOOD
FABAFOOD ontwikkelt een nieuw veldbonenras voor duurzame eiwitproductie voor menselijke consumptie in het Nederlandse klimaat.
Projectdetails
Inleiding
De ondernemers in het project FABAFOOD ontwikkelen een nieuw veldbonenras, geschikt voor verwerking tot producten voor menselijke consumptie.
Achtergrond
Er is een groeiende behoefte om eiwitten uit milieuvriendelijke en plantaardige bronnen te verkrijgen. Plantaardige eiwitten worden grotendeels uit soja verkregen.
Probleemstelling
Soja gedijt echter niet goed in het Nederlandse klimaat en biedt geen toekomstbestendige oplossing vanwege een negatieve ecologische footprint.
Alternatief
Een alternatief eiwitgewas is de veldboon, die wel geschikt is voor het Nederlandse klimaat. De veldboon heeft in Nederland de hoogste eiwitopbrengst per hectare in vergelijking met andere eiwitgewassen zoals:
- Sojaboon
- Kikkererwten
Uitdaging
Het probleem is echter dat huidige veldboonrassen geselecteerd zijn voor het voeren van vee. Om de kwaliteit, smaak, kleur en textuur van deze bonen geschikt te maken voor menselijke consumptie, is veel tijd en energie nodig.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 406.113 |
Totale projectbegroting | € 1.539.744 |
Tijdlijn
Startdatum | 1-10-2022 |
Einddatum | 31-12-2025 |
Subsidiejaar | 2022 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Keygene N.V.penvoerder
- Herba Ingredients B.V.
- Agrifirm NWE B.V.
- ME-AT Leeuwarden B.V.
- Upfield Research and Development B.V.
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen OP Oost (EFRO)
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
MungboonPartners onderzoeken lokale verwerking van mungbonen tot hoogwaardige vlees- en zuivelvervangers voor duurzame voeding. | 1.1 - RSO1.1... | € 230.530 | 2023 | Details |
Mungboon
Partners onderzoeken lokale verwerking van mungbonen tot hoogwaardige vlees- en zuivelvervangers voor duurzame voeding.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
SpeedBreeding: innovatief veredelde foodgrade veldboonrassenHet project onderzoekt de haalbaarheid van 'speed breeding' voor het ontwikkelen van nieuwe veldboon-rassen geschikt voor industriële verwerking en humane voeding. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
Circulaire keten plantaardige eiwitten uit veldbonenHet project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van hoogwaardige plantaardige eiwitisolaten uit lokaal geteelde veldbonen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwitHet project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen. | Mkb-innovati... | € 198.100 | 2019 | Details |
Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddelDit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten. | Mkb-innovati... | € 16.932 | 2022 | Details |
PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige EiwittenHet project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie. | Mkb-innovati... | € 199.098 | 2018 | Details |
SpeedBreeding: innovatief veredelde foodgrade veldboonrassen
Het project onderzoekt de haalbaarheid van 'speed breeding' voor het ontwikkelen van nieuwe veldboon-rassen geschikt voor industriële verwerking en humane voeding.
Circulaire keten plantaardige eiwitten uit veldbonen
Het project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van hoogwaardige plantaardige eiwitisolaten uit lokaal geteelde veldbonen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten.
Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit
Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.
Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddel
Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten.
PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten
Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.