FABAFOOD

FABAFOOD ontwikkelt een nieuw veldbonenras voor duurzame eiwitproductie voor menselijke consumptie in het Nederlandse klimaat.

Subsidie
€ 406.113
2022

Projectdetails

Inleiding

De ondernemers in het project FABAFOOD ontwikkelen een nieuw veldbonenras, geschikt voor verwerking tot producten voor menselijke consumptie.

Achtergrond

Er is een groeiende behoefte om eiwitten uit milieuvriendelijke en plantaardige bronnen te verkrijgen. Plantaardige eiwitten worden grotendeels uit soja verkregen.

Probleemstelling

Soja gedijt echter niet goed in het Nederlandse klimaat en biedt geen toekomstbestendige oplossing vanwege een negatieve ecologische footprint.

Alternatief

Een alternatief eiwitgewas is de veldboon, die wel geschikt is voor het Nederlandse klimaat. De veldboon heeft in Nederland de hoogste eiwitopbrengst per hectare in vergelijking met andere eiwitgewassen zoals:

  • Sojaboon
  • Kikkererwten

Uitdaging

Het probleem is echter dat huidige veldboonrassen geselecteerd zijn voor het voeren van vee. Om de kwaliteit, smaak, kleur en textuur van deze bonen geschikt te maken voor menselijke consumptie, is veel tijd en energie nodig.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 406.113
Totale projectbegroting€ 1.539.744

Tijdlijn

Startdatum1-10-2022
Einddatum31-12-2025
Subsidiejaar2022

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Keygene N.V.penvoerder
  • Herba Ingredients B.V.
  • Agrifirm NWE B.V.
  • ME-AT Leeuwarden B.V.
  • Upfield Research and Development B.V.

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen OP Oost (EFRO)

1.1 - RSO1.1...

Mungboon

Partners onderzoeken lokale verwerking van mungbonen tot hoogwaardige vlees- en zuivelvervangers voor duurzame voeding.

€ 230.530

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

SpeedBreeding: innovatief veredelde foodgrade veldboonrassen

Het project onderzoekt de haalbaarheid van 'speed breeding' voor het ontwikkelen van nieuwe veldboon-rassen geschikt voor industriële verwerking en humane voeding.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Circulaire keten plantaardige eiwitten uit veldbonen

Het project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van hoogwaardige plantaardige eiwitisolaten uit lokaal geteelde veldbonen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit

Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.

€ 198.100
Mkb-innovati...

Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddel

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten.

€ 16.932
Mkb-innovati...

PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten

Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.

€ 199.098