Plant-Based Seafood

Het project ontwikkelt duurzame plantaardige visvervangers om de impact van voedingsconsumptie op het milieu te verminderen.

Subsidie
€ 907.778
2023

Projectdetails

Inleiding

Om de impact van voedingsconsumptie op de wereld te beperken, worden plantaardige alternatieven voor dierlijke producten steeds belangrijker. Er zijn vele soorten vleesvervangers beschikbaar, maar voor visvervangers is dit nog niet het geval.

Uitdagingen

Vis heeft een gelaagde, olierijke structuur die zeer lastig is na te bootsen met huidige productietechnieken en plantaardige halffabricaten en ingrediënten.

Projectomschrijving

De gehele verwerkingsketen om “plant-based seafood” te ontwikkelen, produceren en verkopen is betrokken. Dit initiatief werd opgestart door startup Monkeys by the Sea.

Samenwerking

Binnen het project wordt het productieproces van een eiwitrijk halffabricaat op grote schaal doorontwikkeld. Samen met lokale Zeeuwse partners:

  • Coroos
  • Oosterschelder
  • De Kromme Watergang

worden volwaardige plantaardige visvervangers ontwikkeld met dit nieuwe halffabricaat.

Duurzaamheid

De plantaardige visvervangers worden volledig duurzaam geproduceerd, waarmee het bijdraagt aan CO2-arme voedselproductie en aan het halen van de klimaatdoelen van Parijs.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 907.778
Totale projectbegroting€ 2.593.650

Tijdlijn

Startdatum1-7-2023
Einddatum30-6-2026
Subsidiejaar2023

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Monkeys Trust B.V.penvoerder
  • COROOS Conserven B.V.
  • Meatless B.V.
  • Enough B.V.
  • Oosterschelder B.V.
  • De Kromme Watergang B.V.

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen OPZuid (EFRO)

1.1 - Het ve...

De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)

Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde.

€ 560.032

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Volwaardige Vegan Vleesvervangers

Rival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen.

€ 342.972
Mkb-innovati...

Plantaardig vis voor duurzame oceanen

Het project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige visvervangers voor Rival Foods met innovatieve technologie, door markt- en vraaganalyses onder consumenten en partners.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Plantaardige tonijn: Ontwikkeling productieproces t.b.v. food-grade moutkiem-eiwit

Het project ontwikkelt een productieproces om moutkiemen, een restproduct van de bierindustrie, om te zetten in hoogwaardige plantaardige eiwitten voor visvervangers, ter vermindering van overbevissing en afval.

€ 198.800
Mkb-innovati...

Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit

Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.

€ 198.100
Mkb-innovati...

Reinventing Seafood, without the catch

Dit project ontwikkelt een nieuwe zalmvervanger die de smaak van gekweekte vetcellen en een gelaagde filamentstructuur combineert om te voldoen aan smaak- en textuureisen.

€ 190.580