Plant-Based Seafood
Het project ontwikkelt duurzame plantaardige visvervangers om de impact van voedingsconsumptie op het milieu te verminderen.
Projectdetails
Inleiding
Om de impact van voedingsconsumptie op de wereld te beperken, worden plantaardige alternatieven voor dierlijke producten steeds belangrijker. Er zijn vele soorten vleesvervangers beschikbaar, maar voor visvervangers is dit nog niet het geval.
Uitdagingen
Vis heeft een gelaagde, olierijke structuur die zeer lastig is na te bootsen met huidige productietechnieken en plantaardige halffabricaten en ingrediënten.
Projectomschrijving
De gehele verwerkingsketen om “plant-based seafood” te ontwikkelen, produceren en verkopen is betrokken. Dit initiatief werd opgestart door startup Monkeys by the Sea.
Samenwerking
Binnen het project wordt het productieproces van een eiwitrijk halffabricaat op grote schaal doorontwikkeld. Samen met lokale Zeeuwse partners:
- Coroos
- Oosterschelder
- De Kromme Watergang
worden volwaardige plantaardige visvervangers ontwikkeld met dit nieuwe halffabricaat.
Duurzaamheid
De plantaardige visvervangers worden volledig duurzaam geproduceerd, waarmee het bijdraagt aan CO2-arme voedselproductie en aan het halen van de klimaatdoelen van Parijs.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 907.778 |
Totale projectbegroting | € 2.593.650 |
Tijdlijn
Startdatum | 1-7-2023 |
Einddatum | 30-6-2026 |
Subsidiejaar | 2023 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Monkeys Trust B.V.penvoerder
- COROOS Conserven B.V.
- Meatless B.V.
- Enough B.V.
- Oosterschelder B.V.
- De Kromme Watergang B.V.
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen OPZuid (EFRO)
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde. | 1.1 - Het ve... | € 560.032 | 2023 | Details |
De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)
Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Volwaardige Vegan VleesvervangersRival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen. | Mkb-innovati... | € 342.972 | 2022 | Details |
Plantaardig vis voor duurzame oceanenHet project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige visvervangers voor Rival Foods met innovatieve technologie, door markt- en vraaganalyses onder consumenten en partners. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
Plantaardige tonijn: Ontwikkeling productieproces t.b.v. food-grade moutkiem-eiwitHet project ontwikkelt een productieproces om moutkiemen, een restproduct van de bierindustrie, om te zetten in hoogwaardige plantaardige eiwitten voor visvervangers, ter vermindering van overbevissing en afval. | Mkb-innovati... | € 198.800 | 2019 | Details |
Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwitHet project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen. | Mkb-innovati... | € 198.100 | 2019 | Details |
Reinventing Seafood, without the catchDit project ontwikkelt een nieuwe zalmvervanger die de smaak van gekweekte vetcellen en een gelaagde filamentstructuur combineert om te voldoen aan smaak- en textuureisen. | Mkb-innovati... | € 190.580 | 2022 | Details |
Volwaardige Vegan Vleesvervangers
Rival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen.
Plantaardig vis voor duurzame oceanen
Het project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige visvervangers voor Rival Foods met innovatieve technologie, door markt- en vraaganalyses onder consumenten en partners.
Plantaardige tonijn: Ontwikkeling productieproces t.b.v. food-grade moutkiem-eiwit
Het project ontwikkelt een productieproces om moutkiemen, een restproduct van de bierindustrie, om te zetten in hoogwaardige plantaardige eiwitten voor visvervangers, ter vermindering van overbevissing en afval.
Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit
Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.
Reinventing Seafood, without the catch
Dit project ontwikkelt een nieuwe zalmvervanger die de smaak van gekweekte vetcellen en een gelaagde filamentstructuur combineert om te voldoen aan smaak- en textuureisen.