Plantaardige tonijn: Ontwikkeling productieproces t.b.v. food-grade moutkiem-eiwit

Het project ontwikkelt een productieproces om moutkiemen, een restproduct van de bierindustrie, om te zetten in hoogwaardige plantaardige eiwitten voor visvervangers, ter vermindering van overbevissing en afval.

Subsidie
€ 198.800
2019

Projectdetails

Inleiding

Doordat tonijn wereldwijd een van de populairste vissoorten voor consumptie is, worden verschillende tonijnsoorten overbevist en met uitsterven bedreigd. Ook vindt bij de tonijnvangst tot 60% bijvangst plaats doordat andere mariene soorten (o.a. bruinvissen, makreel of zeeschildpadden) de netten inzwemmen. Hierdoor worden ook deze andere soorten met uitsterven bedreigd.

Milieu-impact van tonijnkweek

Overigens is de kweek van tonijn ook zeer belastend voor het milieu – voor de kweek van 1 kg tonijn is 25 kg wilde vis als voer benodigd! In reactie op dit probleem is een nieuw marktsegment ontstaan: plantaardige visvervangers (waaronder tonijn).

Kwaliteit van plantaardige visvervangers

De kwaliteit van deze producten is echter nog zo laag dat weinig consumenten deze producten zien als volwaardige vervangers. Zo laten de producten nog te wensen over op het gebied van:

  • Smaak
  • Structuur
  • Kleur (i.e. consumentenbeleving)
  • Inhoudsstoffen (milieubelastende eiwitten en veel additieven)

Vraag naar plantaardige eiwitten

Groeiende bewustwording van de nadelige effecten van vlees- en visconsumptie op het milieu heeft wel gezorgd voor een groeiende vraag naar deze producten. Echter kan niet aan deze groeiende vraag worden voldaan enkel door productie van vis- en vleesvervangers op basis van eerste generatie plantaardige eiwitten (bijv. gist, soja, tofu, noten en bonen).

Nieuwe bronnen van plantaardige eiwitten

Derhalve is het noodzakelijk om nieuwe bronnen van hoogwaardige plantaardige eiwitten aan te boren, bij voorkeur uit onderbenutte reststromen. Hiertoe bieden moutkiemen (nu een restproduct van de bierindustrie) een unieke mogelijkheid.

Doel van het project

Het doel van dit project is het ontwikkelen van een productieproces ten behoeve van het opwaarderen van de reststroom moutkiemen tot hoogwaardige food-grade eiwitten voor verwerking in plantaardige visvervangers. Hiermee zal een nieuwe bron van plantaardige eiwitten worden ontsloten om te voldoen aan de groeiende wereldwijde eiwitbehoefte en wordt een groeiende afvalstroom opgewaardeerd.

Samenwerking

Binnen dit project beoogt Biorefinery Solutions (producent van hoogwaardige eiwitten uit plantaardige reststromen) samen te...

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 198.800

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2019

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Biorefinery Solutions B.V.penvoerder
  • Mouterij Kloosterzande B.V.
  • Seamore B.V.

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking

Mkb-innovati...

Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit

Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.

€ 198.100
Mkb-innovati...

Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit

Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.

€ 113.663
Mkb-innovati...

PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten

Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.

€ 199.098
Mkb-innovati...

Volwaardige Vegan Vleesvervangers

Rival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen.

€ 342.972
Mkb-innovati...

Ontwikkeling van een heem productiesysteem o.b.v. algen

FUL Foods BV en Lgem BV ontwikkelen een innovatief productiesysteem voor plantaardig heem uit microalgen, om vleesvervangers te creëren die qua smaak en structuur nauwelijks van echt vlees te onderscheiden zijn.

€ 301.802

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

1.1 - Het ve...

Plant-Based Seafood

Het project ontwikkelt duurzame plantaardige visvervangers om de impact van voedingsconsumptie op het milieu te verminderen.

€ 907.778
Mkb-innovati...

Duurzame vismeelvervanger t.b.v. grootschalige afzet op de Zuidoost-Aziatische markt

Tesgo Enterprises BV ontwikkelt een duurzame vismeelvervanger voor diervoeding, gericht op de Zuidoost-Aziatische markt binnen 2-3 jaar.

€ 19.220
Mkb-innovati...

Plantaardig vis voor duurzame oceanen

Het project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige visvervangers voor Rival Foods met innovatieve technologie, door markt- en vraaganalyses onder consumenten en partners.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Plantaardig garnaalalternatief

Het project ontwikkelt duurzame plantaardige alternatieven voor garnalen, gericht op smaak, voedingswaarde en milieuvriendelijkheid.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Circulaire keten plantaardige eiwitten uit veldbonen

Het project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van hoogwaardige plantaardige eiwitisolaten uit lokaal geteelde veldbonen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten.

€ 20.000