Ontwikkeling van een heem productiesysteem o.b.v. algen
FUL Foods BV en Lgem BV ontwikkelen een innovatief productiesysteem voor plantaardig heem uit microalgen, om vleesvervangers te creëren die qua smaak en structuur nauwelijks van echt vlees te onderscheiden zijn.
Projectdetails
Inleiding
Door de stijging van de wereldbevolking staat de wereld voor een grote uitdaging op het gebied van voedselconsumptie. Een plantaardig dieet is een duurzame oplossing en vleesvervangers worden steeds populairder, maar tot op heden is het voedselproducenten niet gelukt om in de buurt te komen van een product met een realistische replica van vleesstructuur en -smaak.
Heem en Vleesvervangers
Om een realistische vleessmaak en -structuur te evenaren, hebben vleesvervangers heem nodig. Dit is een complex ijzercomponent dat van nature voorkomt in dierlijke spieren en bloed, en zelfs in sommige planten terug te vinden is. Plantaardige heem zal een perfecte toevoeging aan vleesvervangers zijn, maar er zijn slechts zeer weinig plantaardige bronnen te vinden en niet alle opties zijn geschikt voor de extractie van heem. Heem is echter ook terug te vinden in microalgen.
Innovatie met Algen
Door heem uit de algen te extraheren en toe te voegen aan vleesvervangers, worden vegaburgers, -worstjes en -balletjes bijna identiek aan echt vlees. FUL Foods BV en Lgem BV zien grote potentie in deze plantaardige vorm van heem en bundelen de krachten om het eerste industriële productiesysteem van heem op basis van algen te ontwikkelen.
Productieproces
Het proces bestaat uit een kweek- en extractiesysteem, waarbij de Spirulina-alg onder gecontroleerde omstandigheden wordt gestimuleerd om zo veel mogelijk heem aan te maken en vervolgens in een extractiesysteem wordt verwerkt tot een puur eindproduct dat kan worden verkocht aan vleesvervangerproducenten, zoals Meatless.
Impact op de Sector
Een dergelijk productiesysteem is volledig nieuw voor de sector en wanneer het mogelijk is om op commerciële wijze heem te produceren, zal het voor een revolutie in vleesvervangers zorgen. De producten worden niet alleen gezonder door het ijzercomponent – een stof die vaak wordt gemist in een vegetarisch dieet – maar ook is het bijna niet meer te onderscheiden van echt vlees, waardoor zelfs de grootste vleesliefhebber vaker zal kiezen voor de plantaardige optie.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 301.802 |
Tijdlijn
Startdatum | Onbekend |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2021 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- FUL Foods BVpenvoerder
- LGEMSynalgae BV
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Volwaardige Vegan VleesvervangersRival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen. | Mkb-innovati... | € 342.972 | 2022 | Details |
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwitDalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid. | Mkb-innovati... | € 113.663 | 2018 | Details |
Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwitHet project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen. | Mkb-innovati... | € 198.100 | 2019 | Details |
Microalgen in Balans: Ontwikkeling van een Galdieria cultivatiesysteem op basis van mixotrofieHet project richt zich op het ontwikkelen van een mixotrofie module voor algenkweek om de productiviteit te verhogen en kosten te verlagen, waardoor algen aantrekkelijker worden voor de voedingsindustrie. | Mkb-innovati... | € 199.407 | 2022 | Details |
Reinventing sustainable and juicy meat alternativesDit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen. | Mkb-innovati... | € 193.595 | 2023 | Details |
Volwaardige Vegan Vleesvervangers
Rival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen.
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit
Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.
Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit
Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.
Microalgen in Balans: Ontwikkeling van een Galdieria cultivatiesysteem op basis van mixotrofie
Het project richt zich op het ontwikkelen van een mixotrofie module voor algenkweek om de productiviteit te verhogen en kosten te verlagen, waardoor algen aantrekkelijker worden voor de voedingsindustrie.
Reinventing sustainable and juicy meat alternatives
Dit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van alternatieve eiwitten uit microalgen ter bevordering van de gezondheid en het immuunsysteemFUL Foods wil zijn afvalstroom van microalgen valoriseren tot een alternatieve eiwitbron door middel van upcycling en proteïne-extractie, ter bevordering van de circulaire economie en eiwittransitie. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
PROMOLABDit project onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen en commercialiseren van een plantaardig eiwitadditief ter vervanging van methylcellulose in vleesalternatieven. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Haalbaarheidsonderzoek indoor productie van algen op basis van industriële symbioseHet project onderzoekt de haalbaarheid van efficiënte indoor cultuursystemen voor het produceren van natuurlijke pigmenten en andere waardevolle stoffen uit algen voor de voedingsmiddelenindustrie. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
Haalbaarheidsstudie voor een groeifactorproductiebedrijfHet project richt zich op het verlagen van de kosten van groeifactoren voor kweekvleesproductie door deze op grotere schaal te produceren, ter ondersteuning van de eiwittransitie. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Innovative patented dry fermentation technology for cost-effective and highly nutritious production of hybrid mycelium-plant meat analoguesThe MEATLOW project aims to optimize a novel mycelium-plant fermentation technology to produce healthy, eco-friendly meat analogues for the EU market by 2026. | EIC Accelerator | € 2.441.250 | 2024 | Details |
Haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van alternatieve eiwitten uit microalgen ter bevordering van de gezondheid en het immuunsysteem
FUL Foods wil zijn afvalstroom van microalgen valoriseren tot een alternatieve eiwitbron door middel van upcycling en proteïne-extractie, ter bevordering van de circulaire economie en eiwittransitie.
PROMOLAB
Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen en commercialiseren van een plantaardig eiwitadditief ter vervanging van methylcellulose in vleesalternatieven.
Haalbaarheidsonderzoek indoor productie van algen op basis van industriële symbiose
Het project onderzoekt de haalbaarheid van efficiënte indoor cultuursystemen voor het produceren van natuurlijke pigmenten en andere waardevolle stoffen uit algen voor de voedingsmiddelenindustrie.
Haalbaarheidsstudie voor een groeifactorproductiebedrijf
Het project richt zich op het verlagen van de kosten van groeifactoren voor kweekvleesproductie door deze op grotere schaal te produceren, ter ondersteuning van de eiwittransitie.
Innovative patented dry fermentation technology for cost-effective and highly nutritious production of hybrid mycelium-plant meat analogues
The MEATLOW project aims to optimize a novel mycelium-plant fermentation technology to produce healthy, eco-friendly meat analogues for the EU market by 2026.