New Micro-extrusion Advanced Technology for plant-based whole-cut meat substitutes
NOVAMEAT uses tissue engineering and 3D printing to create sustainable, plant-based whole-cut meat alternatives with diverse nutritional and sensory profiles, addressing overpopulation and climate issues.
Projectdetails
Introduction
Due to the current overpopulation, climate change, and aggressive animal farming problems, there is an urgent need for the next generation of alternative proteins meat.
Technology Overview
Based on tissue engineering, food science, and 3D printing, NOVAMEAT has developed a micro-extrusion process that can bio-hack the native 3D network structure of molecules of plant origin. This process creates the microstructure and anisotropic morphology similar to that of traditional animal meat in a cost-efficient and highly scalable manner.
Unique Formulation
NOVAMEAT’s advanced and unique technology results in pieces of whole-cuts meat composed of a patent-pending formulation of:
- A natural-origin wide range of different vegetable proteins
- Fibres
- Oils
- Aromas
This formulation enables NewMEAT to achieve multiple varieties of nutritional, flavor, and texturization profiles similar to animal whole-cut meats.
Sustainability
NewMEAT does not contain soy but is composed of sustainable ingredients with much lower environmental impact. This approach supports resilient agriculture and animal welfare.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 1.860.725 |
Totale projectbegroting | € 2.658.178 |
Tijdlijn
Startdatum | 1-1-2022 |
Einddatum | 31-12-2023 |
Subsidiejaar | 2022 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- NOVAMEAT TECH SLpenvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen EIC Accelerator
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Innovative patented dry fermentation technology for cost-effective and highly nutritious production of hybrid mycelium-plant meat analoguesThe MEATLOW project aims to optimize a novel mycelium-plant fermentation technology to produce healthy, eco-friendly meat analogues for the EU market by 2026. | EIC Accelerator | € 2.441.250 | 2024 | Details |
Using biotechnology to create the next generation of sustainable foods from the roots of mushroomsMushlabs uses proprietary fermentation technology to cultivate mycelium into a sustainable, protein-rich meat alternative, aiming to transform plant-based diets. | EIC Accelerator | € 2.426.375 | 2022 | Details |
Harnessing the immense potential of precision fermentation to produce animal fats for the next generation of meat and dairy alternativesMelt&Marble develops scalable, precision-fermentation technology to produce customizable, animal-like fats for plant-based foods, enhancing functionality and flavor while reducing environmental impact. | EIC Accelerator | € 2.485.840 | 2025 | Details |
Innovative patented dry fermentation technology for cost-effective and highly nutritious production of hybrid mycelium-plant meat analogues
The MEATLOW project aims to optimize a novel mycelium-plant fermentation technology to produce healthy, eco-friendly meat analogues for the EU market by 2026.
Using biotechnology to create the next generation of sustainable foods from the roots of mushrooms
Mushlabs uses proprietary fermentation technology to cultivate mycelium into a sustainable, protein-rich meat alternative, aiming to transform plant-based diets.
Harnessing the immense potential of precision fermentation to produce animal fats for the next generation of meat and dairy alternatives
Melt&Marble develops scalable, precision-fermentation technology to produce customizable, animal-like fats for plant-based foods, enhancing functionality and flavor while reducing environmental impact.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Volwaardige Vegan VleesvervangersRival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen. | Mkb-innovati... | € 342.972 | 2022 | Details |
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwitDalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid. | Mkb-innovati... | € 113.663 | 2018 | Details |
CONTINUE TEXTURERING VAN PLANTAARDIGE EIWITTEN ALS RUNDVLEESANALOGAHet project "CONTEXT" ontwikkelt een innovatieve technologie voor continue texturering van plantaardige eiwitten tot vleesanaloga, met als doel een breed scala aan vleesvervangers te produceren. | Mkb-innovati... | € 348.180 | 2018 | Details |
Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwitHet project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen. | Mkb-innovati... | € 198.100 | 2019 | Details |
A Revolutionary Tech for Exceptionally Efficient Natural Muscle Tissue Growth in Cultivated Meat ApplicationsProFuse aims to optimize a novel myoblast cell line and media supplement to enhance the scalability and quality of cultivated meat, targeting TRL6 validation with potential clients. | EIC Transition | € 2.432.030 | 2024 | Details |
Volwaardige Vegan Vleesvervangers
Rival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen.
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit
Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.
CONTINUE TEXTURERING VAN PLANTAARDIGE EIWITTEN ALS RUNDVLEESANALOGA
Het project "CONTEXT" ontwikkelt een innovatieve technologie voor continue texturering van plantaardige eiwitten tot vleesanaloga, met als doel een breed scala aan vleesvervangers te produceren.
Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit
Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.
A Revolutionary Tech for Exceptionally Efficient Natural Muscle Tissue Growth in Cultivated Meat Applications
ProFuse aims to optimize a novel myoblast cell line and media supplement to enhance the scalability and quality of cultivated meat, targeting TRL6 validation with potential clients.