Savfood coating
Het project richt zich op het ontwikkelen van een antioxidatieve coating uit voedselafval om verspilling te verminderen en nieuwe, gezonde voedingsproducten te creëren met groene energie.
Projectdetails
Inleiding
Nederland behoort tot de grootste voedselfabrikanten ter wereld. Mondiaal wordt 1/3 van het geproduceerde voedsel weggegooid. Ongeveer de helft van het verspilde voedsel is fruit, groenten, wortels en knollen. Deze bevatten niet alleen zeer waardevolle voedingsstoffen, waarmee het weggooien kapitaalvernietiging is, maar dit is ook een verspilling van energie en leidt tot onnodige CO2-emissies.
Doelstelling
[Aanvrager/Partner] wil reststromen uit de voedselverwerkende industrie optimaal benutten en dit verwerken tot waardevolle en ook smakelijke nieuwe voedingsproducten. Met innovatieve methoden worden de reststromen op een food-grade wijze gedroogd en kunnen deze vervolgens hoogwaardig worden ingezet. Dit kan door:
- Vriesdrogen
- Verhitting
De insteek is dit volledig met groene stroom te realiseren.
Toepassing
De gedroogde componenten worden gebruikt om nieuwe, gezonde, maar ook zeker smaakvolle voedingsmiddelen te ontwikkelen. Ons hoofddoel is de formulering van een anti-oxidantfilm of -coating uit afvalstromen zoals aardappelschillen, gebruikte thee en koffie te onderzoeken.
Onderzoek
Wij zijn van plan de extractie van verschillende verbindingen, waaronder zetmeel en polyfenolen, uit deze afvalstromen te onderzoeken. Het is de bedoeling dat de antioxidatieve coating wordt gebruikt als een ingrediënt in de voedselverwerkende industrie, met name kant-en-klare vleesproducten en andere producten die gevoelig zijn voor lipide- of polyfenoloxidase.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 20.000 |
Tijdlijn
Startdatum | Onbekend |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2021 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Aanvrager geen rechtspersoonpenvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
DryGoodnessHet project richt zich op het ontwikkelen en opschalen van een duurzaam keukeningrediënt uit groente- en fruitreststromen, met als doel de inname van groenten en vezels te verhogen en suikerinname te verlagen. | Mkb-innovati... | € 19.876 | 2021 | Details |
RestCubesIntelligentFood ontwikkelt RestCubes, hoogwaardige ijsblokjes van kruiden en fruit uit reststromen, om voedselverspilling te verminderen en een nieuw product voor supermarkten en evenementen te creëren. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddelDit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten. | Mkb-innovati... | € 16.932 | 2022 | Details |
Rotte visch Fermentering LekkerDeze haalbaarheidsstudie onderzoekt de benutting van ongebruikte visdelen in Nederland voor hoogwaardige eiwitten en circulaire economie, met als doel innovatieve producten zoals gefermenteerde vissaus te ontwikkelen. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
Circulaire Voedsel HubDit project onderzoekt de haalbaarheid van een Circulaire Voedsel Hub voor de hoogwaardige benutting van afkeur- en reststromen van tropische groenten en lokale tuinbouwproducten. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
DryGoodness
Het project richt zich op het ontwikkelen en opschalen van een duurzaam keukeningrediënt uit groente- en fruitreststromen, met als doel de inname van groenten en vezels te verhogen en suikerinname te verlagen.
RestCubes
IntelligentFood ontwikkelt RestCubes, hoogwaardige ijsblokjes van kruiden en fruit uit reststromen, om voedselverspilling te verminderen en een nieuw product voor supermarkten en evenementen te creëren.
Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddel
Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten.
Rotte visch Fermentering Lekker
Deze haalbaarheidsstudie onderzoekt de benutting van ongebruikte visdelen in Nederland voor hoogwaardige eiwitten en circulaire economie, met als doel innovatieve producten zoals gefermenteerde vissaus te ontwikkelen.
Circulaire Voedsel Hub
Dit project onderzoekt de haalbaarheid van een Circulaire Voedsel Hub voor de hoogwaardige benutting van afkeur- en reststromen van tropische groenten en lokale tuinbouwproducten.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Zeeuwse Snaqs; lokaal verwaarden van reststromenHet project ontwikkelt een innovatief productieproces voor gezonde snacks uit reststromen, met focus op lokale Zeeuwse producten. | 1.1 - Het ve... | € 452.349 | 2022 | Details |
Integrale verwerkingslijn voor extractie van bio-based grondstoffen uit sinaasappelschillenPeelPioneers en Van de Donk & Wijdeven ontwikkelen een integrale proceslijn voor de valorisatie van sinaasappelschillen, gericht op het extraheren van waardevolle componenten en opschaling van de productie. | Mkb-innovati... | € 145.950 | 2019 | Details |
De indamper van de toekomstHet project ontwikkelt een modulaire ontgasser om efficiënt vloeibare (rest)stromen te verwerken, waardoor een hoog droge stofpercentage en meerwaardestromen ontstaan. | Mkb-innovati... | € 220.675 | 2018 | Details |
De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde. | 1.1 - Het ve... | € 560.032 | 2023 | Details |
Reinventing sustainable and juicy meat alternativesDit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen. | Mkb-innovati... | € 193.595 | 2023 | Details |
Zeeuwse Snaqs; lokaal verwaarden van reststromen
Het project ontwikkelt een innovatief productieproces voor gezonde snacks uit reststromen, met focus op lokale Zeeuwse producten.
Integrale verwerkingslijn voor extractie van bio-based grondstoffen uit sinaasappelschillen
PeelPioneers en Van de Donk & Wijdeven ontwikkelen een integrale proceslijn voor de valorisatie van sinaasappelschillen, gericht op het extraheren van waardevolle componenten en opschaling van de productie.
De indamper van de toekomst
Het project ontwikkelt een modulaire ontgasser om efficiënt vloeibare (rest)stromen te verwerken, waardoor een hoog droge stofpercentage en meerwaardestromen ontstaan.
De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)
Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde.
Reinventing sustainable and juicy meat alternatives
Dit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen.