Zeeuwse Snaqs; lokaal verwaarden van reststromen
Het project ontwikkelt een innovatief productieproces voor gezonde snacks uit reststromen, met focus op lokale Zeeuwse producten.
Projectdetails
Inleiding
De grootste uitdaging bij het tegengaan van verspilling bij groente en fruit is de beperkte houdbaarheid.
Productontwikkeling
Floor Foods BV heeft een productieproces ontwikkeld om groente te verwerken tot groentesnacks met een gegarandeerde houdbaarheid van 12 maanden.
Voordelen van het Product
Een groot voordeel is dat deze snacks:
- Tot 35% minder vet bevatten
- Minder smaak en kleur verliezen tijdens het proces
Geschikte Grondstoffen
Afgekeurde groenten (bijvoorbeeld buitenbeentjes) zijn uitermate geschikt om verwerkt te worden tot groentesnacks.
Huidige Productie
Momenteel vindt de productie van de snacks in Azië plaats.
Toekomstige Plannen
Floor Foods wil het volledige productieproces in eigen beheer in Nederland krijgen.
Projectresultaat
Het resultaat van het project is een innovatief en geautomatiseerd productieproces voor de productie van gezonde snacks op basis van reststromen.
Doorontwikkeling
Daarnaast gaat het project het huidige proces doorontwikkelen voor de waardering van Zeeuwse producten zoals appel en zeewier tot snacks.
Lokale Ketens
Zo ontstaat er een lokale keten voor de waardering van reststromen tot hoogwaardig plantaardige snacks.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 452.349 |
Totale projectbegroting | € 1.292.425 |
Tijdlijn
Startdatum | 14-11-2022 |
Einddatum | 31-3-2025 |
Subsidiejaar | 2022 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Floor Foodspenvoerder
- Famateq B.V.
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen OPZuid (EFRO)
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde. | 1.1 - Het ve... | € 560.032 | 2023 | Details |
De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)
Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Savfood coatingHet project richt zich op het ontwikkelen van een antioxidatieve coating uit voedselafval om verspilling te verminderen en nieuwe, gezonde voedingsproducten te creëren met groene energie. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
DryGoodnessHet project richt zich op het ontwikkelen en opschalen van een duurzaam keukeningrediënt uit groente- en fruitreststromen, met als doel de inname van groenten en vezels te verhogen en suikerinname te verlagen. | Mkb-innovati... | € 19.876 | 2021 | Details |
Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddelDit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten. | Mkb-innovati... | € 16.932 | 2022 | Details |
Zeeuws zeewier - Ontwikkeling moderne verwerkingslijnHet project richt zich op het ontwikkelen van een geautomatiseerde verwerkingslijn voor het wassen en drogen van zeewier, om grootschalige, rendabele productie en export mogelijk te maken. | Mkb-innovati... | € 196.525 | 2017 | Details |
Slimme geconditioneerde fruitmandDit project onderzoekt de ontwikkeling van een slimme fruitmand om de houdbaarheid van groente en fruit te verlengen en verspilling te verminderen. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Savfood coating
Het project richt zich op het ontwikkelen van een antioxidatieve coating uit voedselafval om verspilling te verminderen en nieuwe, gezonde voedingsproducten te creëren met groene energie.
DryGoodness
Het project richt zich op het ontwikkelen en opschalen van een duurzaam keukeningrediënt uit groente- en fruitreststromen, met als doel de inname van groenten en vezels te verhogen en suikerinname te verlagen.
Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddel
Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten.
Zeeuws zeewier - Ontwikkeling moderne verwerkingslijn
Het project richt zich op het ontwikkelen van een geautomatiseerde verwerkingslijn voor het wassen en drogen van zeewier, om grootschalige, rendabele productie en export mogelijk te maken.
Slimme geconditioneerde fruitmand
Dit project onderzoekt de ontwikkeling van een slimme fruitmand om de houdbaarheid van groente en fruit te verlengen en verspilling te verminderen.