Zeeuwse Snaqs; lokaal verwaarden van reststromen

Het project ontwikkelt een innovatief productieproces voor gezonde snacks uit reststromen, met focus op lokale Zeeuwse producten.

Subsidie
€ 452.349
2022

Projectdetails

Inleiding

De grootste uitdaging bij het tegengaan van verspilling bij groente en fruit is de beperkte houdbaarheid.

Productontwikkeling

Floor Foods BV heeft een productieproces ontwikkeld om groente te verwerken tot groentesnacks met een gegarandeerde houdbaarheid van 12 maanden.

Voordelen van het Product

Een groot voordeel is dat deze snacks:

  • Tot 35% minder vet bevatten
  • Minder smaak en kleur verliezen tijdens het proces

Geschikte Grondstoffen

Afgekeurde groenten (bijvoorbeeld buitenbeentjes) zijn uitermate geschikt om verwerkt te worden tot groentesnacks.

Huidige Productie

Momenteel vindt de productie van de snacks in Azië plaats.

Toekomstige Plannen

Floor Foods wil het volledige productieproces in eigen beheer in Nederland krijgen.

Projectresultaat

Het resultaat van het project is een innovatief en geautomatiseerd productieproces voor de productie van gezonde snacks op basis van reststromen.

Doorontwikkeling

Daarnaast gaat het project het huidige proces doorontwikkelen voor de waardering van Zeeuwse producten zoals appel en zeewier tot snacks.

Lokale Ketens

Zo ontstaat er een lokale keten voor de waardering van reststromen tot hoogwaardig plantaardige snacks.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 452.349
Totale projectbegroting€ 1.292.425

Tijdlijn

Startdatum14-11-2022
Einddatum31-3-2025
Subsidiejaar2022

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Floor Foodspenvoerder
  • Famateq B.V.

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen OPZuid (EFRO)

1.1 - Het ve...

De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)

Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde.

€ 560.032

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Savfood coating

Het project richt zich op het ontwikkelen van een antioxidatieve coating uit voedselafval om verspilling te verminderen en nieuwe, gezonde voedingsproducten te creëren met groene energie.

€ 20.000
Mkb-innovati...

DryGoodness

Het project richt zich op het ontwikkelen en opschalen van een duurzaam keukeningrediënt uit groente- en fruitreststromen, met als doel de inname van groenten en vezels te verhogen en suikerinname te verlagen.

€ 19.876
Mkb-innovati...

Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddel

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten.

€ 16.932
Mkb-innovati...

Zeeuws zeewier - Ontwikkeling moderne verwerkingslijn

Het project richt zich op het ontwikkelen van een geautomatiseerde verwerkingslijn voor het wassen en drogen van zeewier, om grootschalige, rendabele productie en export mogelijk te maken.

€ 196.525
Mkb-innovati...

Slimme geconditioneerde fruitmand

Dit project onderzoekt de ontwikkeling van een slimme fruitmand om de houdbaarheid van groente en fruit te verlengen en verspilling te verminderen.

€ 20.000