Een haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van een all-in-one premix voor vegetarische burgers

Fromatech onderzoekt de haalbaarheid van een 100% plantaardig halffabricaat voor vegetarische burgers voor vleesverwerkers.

Subsidie
€ 20.000
2021

Projectdetails

Inleiding

Fromatech Ingredients B.V. (afk. Fromatech) richt zich sinds 1995 op de ontwikkeling, productie, verkoop en distributie van smaken, smaakmakers, kaaspoeders en kruiden voor alle segmenten in de voedingsmiddelenindustrie.

Projectdoel

Binnen dit haalbaarheidsproject differentieert zij zich van haar gebruikelijke ontwikkelingsstrategie door een all-in-one pre-mix (hierna te noemen "halffabricaat") voor vegetarische burgers te ontwikkelen. In dit haalbaarheidsproject beoogt Fromatech een halffabricaat te ontwikkelen op 100% plantaardige basis.

Marktbehoefte

Veel potentiële klanten zijn zelf initieel niet in staat een plantaardig alternatief te ontwikkelen binnen de restricties van hun eigen conventionele vleesverwerkingsprocessen/productielijn. Dankzij de ontwikkeling van een plantaardig halffabricaat biedt Fromatech binnen dit marktsegment de mogelijkheid voor vleesverwerkers om de concurrentie aan te gaan met producenten van vleesvervangers, zonder grootschalige investeringen in receptuur en procesaanpassingen.

Bijdrage aan Missies

Dit project sluit naadloos aan op verschillende missies binnen het topsectorenprogramma van AgriFood en Life Sciences & Health. De ontwikkeling van het halffabricaat draagt bij aan:

  • Eiwitvoorziening uit (nieuwe) plantaardige bronnen
  • Consument, duurzame en gezonde voeding, in een groene leefomgeving
  • Leefstijl en omgeving

Innovatie en Haalbaarheid

Deze innovatie is uniek binnen de sector, aangezien een dergelijk product nog niet eerder op de markt is geïntroduceerd. Om deze reden onderzoekt Fromatech of het technisch en economisch haalbaar is om een industrieel halffabricaat te ontwikkelen.

Technische Vereisten

Binnen het kader van de technische haalbaarheid van de ontwikkeling van het halffabricaat zijn er verschillende vereisten. Het product dient zich namelijk te verhouden op eenzelfde manier als conventionele producten binnen het vleessegment op het gebied van productie, distributie en productbeleving voor de vleesverwerkingsindustrie.

Daarnaast dient de productbeleving van de eindconsument vergelijkend te zijn met normale burgers om marktadoptie te realiseren en neofobie tegen te gaan.

Economische Haalbaarheid

Economische haalbaarheidsvragen binnen dit project zijn gericht op onder andere de kostprijs en of er afdoende marktvraag is.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000
Totale projectbegroting€ 60.680

Tijdlijn

Startdatum20-4-2021
Einddatum11-2-2022
Subsidiejaar2021

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Fromatech Ingredients B.V.penvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

De ontwikkeling van allergeenvrije, vegetarische/veganistische aroma's voor de vegetarische markt

Fromatech ontwikkelt allergeenvrije, vegetarische aroma's om de smaakbeleving van vleesvervangers te verbeteren en de plantaardige eiwittransitie te ondersteunen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Haalbaarheid van een multipurpose-plant t.b.v eiwittransitie

BIC ontwikkelt een multipurpose proceslijn voor duurzame, eiwitrijke plantaardige ingrediënten ter ondersteuning van de eiwittransitie.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Plantaardige kaas met hoog eiwitgehalte

Studio Fava ontwikkelt een hoogwaardige, plantaardige kaas met hoog eiwitgehalte, gericht op smaak en voedingswaarde zonder verzadigde vetten.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Haalbaarheid Multi-purpose-eiwit-processing-plant

Het project onderzoekt de haalbaarheid van een duurzame eiwitverwerkingsfabriek voor plantaardige grondstoffen, gericht op het produceren van hoogwaardige eiwitingrediënten met minimale impact.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Onderzoek ontwikkeling mannelijk vlees producten Verhoeff Foods

Het project onderzoekt de haalbaarheid van het verduurzamen van retailproducten met mannelijk vlees van rund en kip om dieren- en voedselverspilling tegen te gaan.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten

Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.

€ 199.098
Mkb-innovati...

CONTINUE TEXTURERING VAN PLANTAARDIGE EIWITTEN ALS RUNDVLEESANALOGA

Het project "CONTEXT" ontwikkelt een innovatieve technologie voor continue texturering van plantaardige eiwitten tot vleesanaloga, met als doel een breed scala aan vleesvervangers te produceren.

€ 348.180
Mkb-innovati...

3D voedselprinters op weg naar industriële toepassingen

Het project ontwikkelt een industriële 3D voedselprinter voor het produceren van hoogwaardige, gezonde en betaalbare vlees- en visvervangers met authentieke textuur en hoge productiesnelheid.

€ 350.000
Mkb-innovati...

Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit

Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.

€ 113.663
EIC Accelerator

Innovative patented dry fermentation technology for cost-effective and highly nutritious production of hybrid mycelium-plant meat analogues

The MEATLOW project aims to optimize a novel mycelium-plant fermentation technology to produce healthy, eco-friendly meat analogues for the EU market by 2026.

€ 2.441.250