Healthy Fridge 2.0
Het project onderzoekt de haalbaarheid van een slimme RFID-koelkast voor het aanbieden van gezonde, verse maaltijden op basis van vraagvoorspelling.
Projectdetails
Achtergrond
De innovatie draagt bij aan gezonder en duurzamer omgaan met voeding. Het past ook in de trend (en noodzaak) naar gezonde voeding op je werkplek of onderweg, plaatsen die gedomineerd worden door fastfood en houdbare producten.
Het op te lossen onderliggend probleem is ongezonde voeding, wachttijden en beschikbaarheid (sorry – we zijn gesloten). Hiermee is er ruimte voor nieuwe vers-concepten: heerlijk, gezond, 24/7 en mobiel.
Innovatie
De innovatie bestaat uit het op voorspelde vraag gebaseerd aanbieden van verse maaltijden via RFID Smart Fridges (Healthy Fridge 2.0), waarbij een keten- of systeeminnovatie zal worden gerealiseerd.
Er wordt een korte keten ontwikkeld waarbij ultraverse producten (1 à 2 dagen houdbaar) worden aangeboden via deze RFID smart fridge. De voorspelde vraag via een slim algoritme zal de productieketen aansturen.
Er zal zowel op hardware (een intelligente RFID fridge ten behoeve van verse maaltijden) als op software niveau nieuwe technologie worden ontwikkeld, waaronder:
- Algoritmen voor 24h demand forecast
- Bepaling van voorraad
- Logistieke planning (vulmomenten, rijroutes, algoritme voor bepaling vending machine locaties)
Het is een innovatie die een slimme logistieke keten oplevert voor het aanbieden van gezonde verse voeding, zonder verspilling.
Doelstelling
De doelstelling van het project is inzicht krijgen in:
- De technische haalbaarheid van de ontwikkeling van 24h demand forecast van verse producten uit keten geaggregeerde data (aggregatie en interpretatie van consumentengedrag en logistieke impact via vraag voorspellende algoritmen)
- De technische haalbaarheid van de ontwikkeling van intelligente fridges via RFID-tags, en een geïntegreerde communicatiemodule
- Programma van eisen voor het via een app ontsluiten van deze intelligentie naar alle schakels in de keten
- De economische haalbaarheid hiervan: validatie van de beoogde voordelen in de keten en impact op het verdienmodel
- Vaststellen van de regelgeving/juridische aspecten rondom (klant)data
Op basis van dit haalbaarheidsproject wil FVC de technische en financiële knelpunten onderzoeken die zij verwacht voordat het R&D-project voor het Healthy Fridge 2.0 keten-concept gestart kan worden.
Op basis van de uitkomsten van dit project zal een gedegen go/no-go beslissing genomen worden en een plan van aanpak worden opgesteld.
Aansluiting Missiegedreven Innovatiebeleid / KIA's
Het project past binnen het thema Landbouw, Water en Voedsel, onderdeel 3d Gewaardeerd, gezond en veilig voedsel.
Binnen deze thema's zijn de missies "Vergroten van de waardering voor voedsel" en "Faciliteren dat de Nederlandse bevolking in gezondheid opgroeit en ouder wordt" doordat een kortere, veiligere en duurzamere keten met een eerlijke prijs voor elke schakel wordt ontwikkeld, gericht op consumptie van duurzame, veilige en gezonde producten.
Verder sluit het aan bij de Sleuteltechnologieën 5.2 Digital technologies (smart data driven vraagvoorspelling en aansturing productie en logistieke keten op algoritmiek).
Indirect is er een bijdrage op het thema Gezondheid en zorg (gezonder voedselpatroon leidt tot reductie van zorgkosten, conform studies van bijvoorbeeld Prof. Jaap Seidel).
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 20.000 |
Totale projectbegroting | € 67.000 |
Tijdlijn
Startdatum | 21-4-2022 |
Einddatum | 31-10-2022 |
Subsidiejaar | 2022 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Fresh Vending Concepts B.V.penvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
De Smart-CoolerHealthyFeeling onderzoekt de haalbaarheid van een onbemande Smart-Cooler voor 24/7 toegang tot duurzame, plantaardige maaltijden. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Van Land tot Klant (VLTK)Het project ontwikkelt een geautomatiseerd traceersysteem met RFID-technologie om de volledige levenscyclus van landbouwproducten te monitoren, waardoor transparantie, kwaliteit en efficiëntie verbeteren. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
VISUAL FUTUREDit project digitaliseert het creatieve proces van voedselinnovatie om de doorlooptijd te verkorten, verspilling te verminderen en de succesrate van nieuwe producten te verhogen. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
Lokale verse groenten en fruit voor zorginstellingenHet project onderzoekt de haalbaarheid van lokale groenten en fruitlevering aan zorginstellingen voor gezonde voeding en duurzame impact. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Fresco Sorting AidFresco Sorting Aid ontwikkelt een innovatieve, niet-destructieve microwavesensor voor kwaliteitscontrole van fruit en groenten, om voedselverspilling te verminderen en de efficiëntie in de toeleveringsketen te verbeteren. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
De Smart-Cooler
HealthyFeeling onderzoekt de haalbaarheid van een onbemande Smart-Cooler voor 24/7 toegang tot duurzame, plantaardige maaltijden.
Van Land tot Klant (VLTK)
Het project ontwikkelt een geautomatiseerd traceersysteem met RFID-technologie om de volledige levenscyclus van landbouwproducten te monitoren, waardoor transparantie, kwaliteit en efficiëntie verbeteren.
VISUAL FUTURE
Dit project digitaliseert het creatieve proces van voedselinnovatie om de doorlooptijd te verkorten, verspilling te verminderen en de succesrate van nieuwe producten te verhogen.
Lokale verse groenten en fruit voor zorginstellingen
Het project onderzoekt de haalbaarheid van lokale groenten en fruitlevering aan zorginstellingen voor gezonde voeding en duurzame impact.
Fresco Sorting Aid
Fresco Sorting Aid ontwikkelt een innovatieve, niet-destructieve microwavesensor voor kwaliteitscontrole van fruit en groenten, om voedselverspilling te verminderen en de efficiëntie in de toeleveringsketen te verbeteren.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Smart-Cooler 2.0 incl. Smart-Restocking System (3S)HealthyFeeling ontwikkelt de Smart-Cooler 2.0 om hotels 24/7 toegang te bieden tot gezond en lokaal eten en drinken. | Mkb-innovati... | € 212.044 | 2023 | Details |
Één rotte appel in de mand… technologie voor duurzame fruitopslag in controlled-atmosphere bewaringHet project ontwikkelt StoreSafe, een sensorsysteem dat voedselverspilling in CA-bewaring van fruit vermindert en duurzaamheid bevordert. | Mkb-innovati... | € 200.000 | 2022 | Details |
Printable Smart Label: slimme supply chain oplossing voor gekoelde (voedsel)transportenSODAQ en Undagrid ontwikkelen een Printable Smart Label en softwareplatform om voedselverspilling te verminderen en logistieke processen te optimaliseren via end-to-end transparantie en real-time data-analyse. | Mkb-innovati... | € 245.000 | 2022 | Details |
Smart Food Waste PreventionHet project richt zich op het verminderen van voedselverspilling van groente en fruit door slimme technologie en AI te gebruiken voor kwaliteitsanalyse en optimalisatie van de toeleveringsketen. | Mkb-innovati... | € 190.400 | 2023 | Details |
Continuous Radio Magnetic Freezing (RMF): Vriesproces voor superieure kwaliteit vriesvers productenDit project ontwikkelt een continu vriesproces met RMF-technologie voor hoogwaardige, energiezuinige en kwaliteitsbehoudende voedselinvriezing. | Mkb-innovati... | € 199.850 | 2021 | Details |
Smart-Cooler 2.0 incl. Smart-Restocking System (3S)
HealthyFeeling ontwikkelt de Smart-Cooler 2.0 om hotels 24/7 toegang te bieden tot gezond en lokaal eten en drinken.
Één rotte appel in de mand… technologie voor duurzame fruitopslag in controlled-atmosphere bewaring
Het project ontwikkelt StoreSafe, een sensorsysteem dat voedselverspilling in CA-bewaring van fruit vermindert en duurzaamheid bevordert.
Printable Smart Label: slimme supply chain oplossing voor gekoelde (voedsel)transporten
SODAQ en Undagrid ontwikkelen een Printable Smart Label en softwareplatform om voedselverspilling te verminderen en logistieke processen te optimaliseren via end-to-end transparantie en real-time data-analyse.
Smart Food Waste Prevention
Het project richt zich op het verminderen van voedselverspilling van groente en fruit door slimme technologie en AI te gebruiken voor kwaliteitsanalyse en optimalisatie van de toeleveringsketen.
Continuous Radio Magnetic Freezing (RMF): Vriesproces voor superieure kwaliteit vriesvers producten
Dit project ontwikkelt een continu vriesproces met RMF-technologie voor hoogwaardige, energiezuinige en kwaliteitsbehoudende voedselinvriezing.