Healthy Fridge 2.0

Het project onderzoekt de haalbaarheid van een slimme RFID-koelkast voor het aanbieden van gezonde, verse maaltijden op basis van vraagvoorspelling.

Subsidie
€ 20.000
2022

Projectdetails

Achtergrond

De innovatie draagt bij aan gezonder en duurzamer omgaan met voeding. Het past ook in de trend (en noodzaak) naar gezonde voeding op je werkplek of onderweg, plaatsen die gedomineerd worden door fastfood en houdbare producten.

Het op te lossen onderliggend probleem is ongezonde voeding, wachttijden en beschikbaarheid (sorry – we zijn gesloten). Hiermee is er ruimte voor nieuwe vers-concepten: heerlijk, gezond, 24/7 en mobiel.

Innovatie

De innovatie bestaat uit het op voorspelde vraag gebaseerd aanbieden van verse maaltijden via RFID Smart Fridges (Healthy Fridge 2.0), waarbij een keten- of systeeminnovatie zal worden gerealiseerd.

Er wordt een korte keten ontwikkeld waarbij ultraverse producten (1 à 2 dagen houdbaar) worden aangeboden via deze RFID smart fridge. De voorspelde vraag via een slim algoritme zal de productieketen aansturen.

Er zal zowel op hardware (een intelligente RFID fridge ten behoeve van verse maaltijden) als op software niveau nieuwe technologie worden ontwikkeld, waaronder:

  1. Algoritmen voor 24h demand forecast
  2. Bepaling van voorraad
  3. Logistieke planning (vulmomenten, rijroutes, algoritme voor bepaling vending machine locaties)

Het is een innovatie die een slimme logistieke keten oplevert voor het aanbieden van gezonde verse voeding, zonder verspilling.

Doelstelling

De doelstelling van het project is inzicht krijgen in:

  • De technische haalbaarheid van de ontwikkeling van 24h demand forecast van verse producten uit keten geaggregeerde data (aggregatie en interpretatie van consumentengedrag en logistieke impact via vraag voorspellende algoritmen)
  • De technische haalbaarheid van de ontwikkeling van intelligente fridges via RFID-tags, en een geïntegreerde communicatiemodule
  • Programma van eisen voor het via een app ontsluiten van deze intelligentie naar alle schakels in de keten
  • De economische haalbaarheid hiervan: validatie van de beoogde voordelen in de keten en impact op het verdienmodel
  • Vaststellen van de regelgeving/juridische aspecten rondom (klant)data

Op basis van dit haalbaarheidsproject wil FVC de technische en financiële knelpunten onderzoeken die zij verwacht voordat het R&D-project voor het Healthy Fridge 2.0 keten-concept gestart kan worden.

Op basis van de uitkomsten van dit project zal een gedegen go/no-go beslissing genomen worden en een plan van aanpak worden opgesteld.

Aansluiting Missiegedreven Innovatiebeleid / KIA's

Het project past binnen het thema Landbouw, Water en Voedsel, onderdeel 3d Gewaardeerd, gezond en veilig voedsel.

Binnen deze thema's zijn de missies "Vergroten van de waardering voor voedsel" en "Faciliteren dat de Nederlandse bevolking in gezondheid opgroeit en ouder wordt" doordat een kortere, veiligere en duurzamere keten met een eerlijke prijs voor elke schakel wordt ontwikkeld, gericht op consumptie van duurzame, veilige en gezonde producten.

Verder sluit het aan bij de Sleuteltechnologieën 5.2 Digital technologies (smart data driven vraagvoorspelling en aansturing productie en logistieke keten op algoritmiek).

Indirect is er een bijdrage op het thema Gezondheid en zorg (gezonder voedselpatroon leidt tot reductie van zorgkosten, conform studies van bijvoorbeeld Prof. Jaap Seidel).

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000
Totale projectbegroting€ 67.000

Tijdlijn

Startdatum21-4-2022
Einddatum31-10-2022
Subsidiejaar2022

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Fresh Vending Concepts B.V.penvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

De Smart-Cooler

HealthyFeeling onderzoekt de haalbaarheid van een onbemande Smart-Cooler voor 24/7 toegang tot duurzame, plantaardige maaltijden.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Van Land tot Klant (VLTK)

Het project ontwikkelt een geautomatiseerd traceersysteem met RFID-technologie om de volledige levenscyclus van landbouwproducten te monitoren, waardoor transparantie, kwaliteit en efficiëntie verbeteren.

€ 20.000
Mkb-innovati...

VISUAL FUTURE

Dit project digitaliseert het creatieve proces van voedselinnovatie om de doorlooptijd te verkorten, verspilling te verminderen en de succesrate van nieuwe producten te verhogen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Lokale verse groenten en fruit voor zorginstellingen

Het project onderzoekt de haalbaarheid van lokale groenten en fruitlevering aan zorginstellingen voor gezonde voeding en duurzame impact.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Fresco Sorting Aid

Fresco Sorting Aid ontwikkelt een innovatieve, niet-destructieve microwavesensor voor kwaliteitscontrole van fruit en groenten, om voedselverspilling te verminderen en de efficiëntie in de toeleveringsketen te verbeteren.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Smart-Cooler 2.0 incl. Smart-Restocking System (3S)

HealthyFeeling ontwikkelt de Smart-Cooler 2.0 om hotels 24/7 toegang te bieden tot gezond en lokaal eten en drinken.

€ 212.044
Mkb-innovati...

Één rotte appel in de mand… technologie voor duurzame fruitopslag in controlled-atmosphere bewaring

Het project ontwikkelt StoreSafe, een sensorsysteem dat voedselverspilling in CA-bewaring van fruit vermindert en duurzaamheid bevordert.

€ 200.000
Mkb-innovati...

Printable Smart Label: slimme supply chain oplossing voor gekoelde (voedsel)transporten

SODAQ en Undagrid ontwikkelen een Printable Smart Label en softwareplatform om voedselverspilling te verminderen en logistieke processen te optimaliseren via end-to-end transparantie en real-time data-analyse.

€ 245.000
Mkb-innovati...

Smart Food Waste Prevention

Het project richt zich op het verminderen van voedselverspilling van groente en fruit door slimme technologie en AI te gebruiken voor kwaliteitsanalyse en optimalisatie van de toeleveringsketen.

€ 190.400
Mkb-innovati...

Continuous Radio Magnetic Freezing (RMF): Vriesproces voor superieure kwaliteit vriesvers producten

Dit project ontwikkelt een continu vriesproces met RMF-technologie voor hoogwaardige, energiezuinige en kwaliteitsbehoudende voedselinvriezing.

€ 199.850