Continuous Radio Magnetic Freezing (RMF): Vriesproces voor superieure kwaliteit vriesvers producten

Dit project ontwikkelt een continu vriesproces met RMF-technologie voor hoogwaardige, energiezuinige en kwaliteitsbehoudende voedselinvriezing.

Subsidie
€ 199.850
2021

Projectdetails

Inleiding

Het invriezen van voedsel kan een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van verschillende mondiale maatschappelijke uitdagingen. Door een groeiende wereldbevolking en stijgende welvaart, stijgt de vraag naar voedsel enorm.

Om hieraan te kunnen voldoen moeten er slimme oplossingen ontwikkeld worden. Naast efficiënter produceren en het omschakelen op een minder belastend dieet, is het ook zeer belangrijk om in de gehele keten efficiënt om te gaan met het geproduceerde voedsel.

Voedselverspilling

Uit onderzoek blijkt dat ca. 40% van alle geproduceerde levensmiddelen bij het afval terechtkomt. In de vriesvers-keten is dit getal vele malen lager, doordat al het voedsel direct wordt ingevroren en pas wordt ontdooid op het moment dat het wordt gebruikt.

Daarnaast kunnen oogstseizoen en verwerking ontkoppeld worden, door vers materiaal te bevriezen, op te slaan en in een latere periode als vers te verwerken. Hierdoor kan afval tot nul worden gereduceerd.

Huidige uitdagingen

Huidige methoden voor het invriezen van voedsel zorgen echter voor schade en verlies van kwaliteit als gevolg van het ontstaan van ijskristallen. Hierdoor worden vriesvers producten vaak als inferieur product gezien door de consument.

Daarnaast kost het invriezen volgens gangbare methodieken (e.g. contact freezers) veel energie. Er bestaat echter een nieuwe techniek om producten in te vriezen met uiterst kleine ijskristallen, waardoor de kwaliteit van het product niet wordt aangetast.

Radio Magnetic Freezing (RMF)

Deze techniek, Radio Magnetic Freezing (RMF), is momenteel enkel beschikbaar in batchopzet. Hiermee kan maar een beperkte hoeveelheid product worden verwerkt en door de verwerking per lading is de benodigde inzet van personeel groot.

Dit maakt het proces tot op heden enkel geschikt voor het invriezen van hoogwaardige producten, zoals kreeft en exclusief vlees.

Doelstelling van het project

De doelstelling van dit project is dan ook de ontwikkeling van een rendabel continu vriesproces op basis van RMF-technologie.

Met een continu proces wordt het mogelijk om de voordelen van RMF commercieel schaalbaar te maken voor allerlei voedselproducten.

Voordelen van het continu proces

  • De kwaliteit van eindproducten wordt verbeterd.
  • Meer verkoopbaar product wordt bewaard (minder dooi-verliezen).
  • Het energieverbruik is tot 20% lager.
  • De verwerking kan flexibeler worden ingezet.

Deze innovatie biedt daarmee vele mogelijkheden voor de verwerking van bevroren product als vers, verlenging van de houdbaarheid en distributie zonder verlies van kwaliteit.

Hiermee draagt de technologie bij aan de missies van de KIA “Landbouw, Voedsel en Water”.

Economische impact

Het beoogde RMF-proces maakt het daarnaast mogelijk om producten met een beperkte houdbaarheid mondiaal te exporteren, zonder hierbij in te moeten leveren op de kwaliteit.

Zo zal het helpen om de positie van Nederland als het Agrofood-exportland bij uitstek te versterken en verbetert het de economische mogelijkheden van boeren en voedselverwerkers in de regio Zuid-Nederland.

Samenwerkingsverband

Het project wordt uitgevoerd in een samenwerkingsverband bestaande uit drie partijen: RMF Europe uit Helmond, Nobleo Intelligent Solutions BV uit Eindhoven en Felcon BV uit Everdingen.

  • RMF Europe is expert op het gebied van procesoptimalisatie voor de voedingsmiddelenindustrie, meer specifiek op het gebied van duurzame vriesprocessen.
  • Nobleo is een toonaangevend ingenieursbureau dat zich richt op diverse technieken, van intelligente regeling tot robotica.
  • Felcon is een innovatieve leverancier van geavanceerde proceslijnen voor de voedselverwerkende industrie.

Dit complementaire samenwerkingsverband beschikt gezamenlijk over de benodigde kennis en kunde voor het realiseren van een innovatief continu RMF-proces dat op duurzame wijze kan worden ingezet voor het bevriezen van allerlei voedselproducten op industriële schaal.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 199.850
Totale projectbegroting€ 571.000

Tijdlijn

Startdatum1-1-2022
Einddatum31-12-2023
Subsidiejaar2021

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Radio Magnetic Freezing Europe B.V.penvoerder
  • Nobleo Intelligent Solutions B.V.

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking

Mkb-innovati...

Één rotte appel in de mand… technologie voor duurzame fruitopslag in controlled-atmosphere bewaring

Het project ontwikkelt StoreSafe, een sensorsysteem dat voedselverspilling in CA-bewaring van fruit vermindert en duurzaamheid bevordert.

€ 200.000
Mkb-innovati...

Robots@FreshValley

Dit project ontwikkelt een low-cost, low-tech gerobotiseerde verpakkingslijn voor trostomaten om de afhankelijkheid van arbeidsmigranten te verminderen en de tuinbouwsector toekomstbestendig te maken.

€ 350.000
Mkb-innovati...

Handheld Molecular Contaminant Screener (HMCS)

Het project ontwikkelt een draagbaar apparaat voor snelle detectie van voedselverontreinigingen, ter verbetering van voedselveiligheid.

€ 335.125
Mkb-innovati...

TUN Food Innovation

Het project ontwikkelt een blauwdruk voor industriële VMW-droogprocessen van agrofoodproducten, gericht op optimalisatie en opschaling in samenwerking met launching customers.

€ 200.000
Mkb-innovati...

CO2-use reducing packaging robot for food applications

KV Techniek en Farm Pack ontwikkelen een innovatieve oplossing met droogijs en robotica om energieverlies in het verpakkingsproces van diepgevroren groenten te verminderen.

€ 129.941

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Radio Magnetic Freezing - Vriezen met radiogolven en magnetisme

Radio Magnetic Freezing ontwikkelt een innovatieve vriestechnologie om voedselverspilling te verminderen en kwaliteit te verbeteren.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Onderzoek ononderbroken koelketen voor IQF-gevroren visproducten

Mattheüs B.V. onderzoekt de haalbaarheid van een mobiele koelketen voor diepgevroren vis vanaf vissersschepen om kwaliteitsverlies te voorkomen en duurzaamheid in de visserij te verbeteren.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Healthy Fridge 2.0

Het project onderzoekt de haalbaarheid van een slimme RFID-koelkast voor het aanbieden van gezonde, verse maaltijden op basis van vraagvoorspelling.

€ 20.000
EIC Pathfinder

Clean and efficient cooling in vaccine transportation using Rotating Magnetocaloric Effect

The Magccine project aims to develop a cost-effective, efficient solid-state magnetic refrigerator using the rotating magnetocaloric effect to enhance vaccine cold chain logistics and reduce waste.

€ 3.635.772
Mkb-innovati...

Fresco Sorting Aid

Fresco Sorting Aid ontwikkelt een innovatieve, niet-destructieve microwavesensor voor kwaliteitscontrole van fruit en groenten, om voedselverspilling te verminderen en de efficiëntie in de toeleveringsketen te verbeteren.

€ 20.000