Smart Food Waste Prevention
Het project richt zich op het verminderen van voedselverspilling van groente en fruit door slimme technologie en AI te gebruiken voor kwaliteitsanalyse en optimalisatie van de toeleveringsketen.
Projectdetails
Inleiding
Voedselverspilling is één van de grootste problemen in ons land. Meer dan 40% van alle geproduceerde voedingsmiddelen wordt niet geconsumeerd. Onderzoek wijst zelfs uit dat maar liefst 33-40% van deze verspilling resulteert in milieuschade, waarbij zelfs 8-10% van alle broeikasgassen voortkomt uit voedselverspilling. Dit is te herleiden tot het afvoeren van bedorven voedsel zoals groente en fruit, het verwerken hiervan en het onnodig produceren van nieuwe producten. Dit bedorven voedsel kan tevens een groot gevaar veroorzaken voor de volksgezondheid. Het verhelpen of voorkomen van dit voedselbederf zal een drastische verbetering van de voedselkwaliteit tot stand brengen. Dit is precies waar dit project zich op richt.
Projectdoel
Eén van de ontwikkelende partijen heeft niet voor niets de naam van de grootte van de voedselverspilling (OneThird) aangenomen als bedrijfsnaam. Zij willen samen met Orbisk dit probleem proberen te voorkomen door het ontwikkelen van een slimme techniek en innovatieve programmatuur van de Smart Food Waste Prevention. Voor dit project zal de focus liggen op de groep producten waar de meeste impact kan worden gemaakt, namelijk groente en fruit.
Technologische aanpak
Om het verspillen te reduceren willen OneThird en Orbisk gebruikmaken van een combinatie van:
- Spectro-fotometrie
- Infraroodspectrometrie
- Diverse andere sensoren
- AI-programmatuur (Artificial Intelligence)
Dit moet het mogelijk maken de kwaliteit van groente en fruit in een fractie van een seconde te analyseren, zowel op basis van de binnen- als de buitenkant van producten, zowel op stuksniveau als op kratniveau. Hierdoor is het straks mogelijk fouten en afwijkingen in groente en fruit te detecteren die met het menselijk oog niet kunnen worden gespot en met een snelheid die voor mensen onhaalbaar is.
Daarnaast moet de AI-programmatuur met >95% nauwkeurigheid een indicatie genereren hoelang een product nog houdbaar is. Deze data kan dan weer aan het ERP-systeem worden gekoppeld om vele malen efficiënter orders te plaatsen. Hierdoor kan de productieketen worden geoptimaliseerd en de kwaliteit van de eindproducten drastisch worden verbeterd. Maar nog veel belangrijker, uitval en bederf van groente en fruit worden maximaal gereduceerd.
Impact in de supply chain
Om dit te bereiken zijn er drie belangrijke punten in de ‘supply chain’ waar impact kan worden gemaakt:
- De groothandel waar groente en fruit binnenkomen
- De winkel (retail) waar deze worden verkocht
- De horeca waar deze worden verwerkt
Hier komen ook gelijk de krachten van de samenwerkingspartners bij elkaar, omdat OneThird een groot netwerk heeft in de groothandel en retail en Orbisk in de horeca. Om deze impact te kunnen maken, moet de programmatuur in combinatie met de sensoren aan een aantal punten voldoen om de derving drastisch te reduceren. De Smart Food Waste Prevention moet deze punten doorvoeren binnen de toeleveringsketens van de voedselproductie om de kwaliteit van de eindproducten drastisch te verbeteren.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 190.400 |
Tijdlijn
Startdatum | Onbekend |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2023 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- OneThird B.V.penvoerder
- Orbisk B.V.
Land(en)
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Één rotte appel in de mand… technologie voor duurzame fruitopslag in controlled-atmosphere bewaringHet project ontwikkelt StoreSafe, een sensorsysteem dat voedselverspilling in CA-bewaring van fruit vermindert en duurzaamheid bevordert. | Mkb-innovati... | € 200.000 | 2022 | Details |
Machine-learning tegen voedselverspilling in de horecaDe Walrus ontwikkelt een softwareprototype dat met machine learning voorspellingen doet om voedselverspilling in de horeca te verminderen en duurzame inkoop te bevorderen. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
Slimme geconditioneerde fruitmandDit project onderzoekt de ontwikkeling van een slimme fruitmand om de houdbaarheid van groente en fruit te verlengen en verspilling te verminderen. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Cutting-edge food waste solution for restaurantsBinspector leverages AI and smart technology to help restaurants reduce food waste by 70%, saving over €30,000 annually while enhancing profitability and sustainability. | EIC Accelerator | € 2.412.112 | 2022 | Details |
SmartsupplyWeDoDigital B.V. onderzoekt de haalbaarheid van een machinelearning-software om voedselverspilling in de AGF-sector te verminderen door vraagvoorspelling voor versproducten. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
Één rotte appel in de mand… technologie voor duurzame fruitopslag in controlled-atmosphere bewaring
Het project ontwikkelt StoreSafe, een sensorsysteem dat voedselverspilling in CA-bewaring van fruit vermindert en duurzaamheid bevordert.
Machine-learning tegen voedselverspilling in de horeca
De Walrus ontwikkelt een softwareprototype dat met machine learning voorspellingen doet om voedselverspilling in de horeca te verminderen en duurzame inkoop te bevorderen.
Slimme geconditioneerde fruitmand
Dit project onderzoekt de ontwikkeling van een slimme fruitmand om de houdbaarheid van groente en fruit te verlengen en verspilling te verminderen.
Cutting-edge food waste solution for restaurants
Binspector leverages AI and smart technology to help restaurants reduce food waste by 70%, saving over €30,000 annually while enhancing profitability and sustainability.
Smartsupply
WeDoDigital B.V. onderzoekt de haalbaarheid van een machinelearning-software om voedselverspilling in de AGF-sector te verminderen door vraagvoorspelling voor versproducten.