Mungboon

Partners onderzoeken lokale verwerking van mungbonen tot hoogwaardige vlees- en zuivelvervangers voor duurzame voeding.

Subsidie
€ 230.530
2023

Projectdetails

Inleiding

De partners in dit project onderzoeken hoe zij lokaal (Europese) gekweekte mungbonen kunnen verwerken tot een hoogwaardig basismateriaal voor uiteenlopende soorten vlees- en zuivelvervangers.

Huidige situatie

De huidige plantaardige eiwit-alternatieven zijn vooral op basis van soja of erwten en hebben nog een te grote ecologische footprint of zijn als gezonde voeding niet optimaal.

Alternatief

De Aziatische mungboon (Vigna radiata) komt in een haalbaarheidsstudie als een goed alternatief naar voren.

Teelt in Nederland

Bij een eerste testveld is gebleken dat het ook mogelijk is de mungboon in Nederland te telen.

Doelstellingen

De partners willen de keten bewust lokaal opzetten om:

  • Kwaliteitsissues te beheersen
  • Een extra duurzaamheidsslag te slaan
  • De Nederlandse boeren een volwaardig teeltalternatief te bieden

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 230.530
Totale projectbegroting€ 813.371

Tijdlijn

Startdatum1-3-2023
Einddatum26-2-2027
Subsidiejaar2023

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Het Foodatelier B.V.penvoerder
  • Meiland Azewijn B.V.
  • Trustgreen
  • CONO Kaasmakers
  • H.H. Huuskes B.V.
  • Europastry Central Europe

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen OP Oost (EFRO)

1.1 - RSO1.1...

FABAFOOD

FABAFOOD ontwikkelt een nieuw veldbonenras voor duurzame eiwitproductie voor menselijke consumptie in het Nederlandse klimaat.

€ 406.113

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Circulaire keten plantaardige eiwitten uit veldbonen

Het project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van hoogwaardige plantaardige eiwitisolaten uit lokaal geteelde veldbonen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit

Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.

€ 113.663
Mkb-innovati...

Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit

Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.

€ 198.100
Mkb-innovati...

PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten

Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.

€ 199.098
Mkb-innovati...

Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddel

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten.

€ 16.932