Mungboon
Partners onderzoeken lokale verwerking van mungbonen tot hoogwaardige vlees- en zuivelvervangers voor duurzame voeding.
Projectdetails
Inleiding
De partners in dit project onderzoeken hoe zij lokaal (Europese) gekweekte mungbonen kunnen verwerken tot een hoogwaardig basismateriaal voor uiteenlopende soorten vlees- en zuivelvervangers.
Huidige situatie
De huidige plantaardige eiwit-alternatieven zijn vooral op basis van soja of erwten en hebben nog een te grote ecologische footprint of zijn als gezonde voeding niet optimaal.
Alternatief
De Aziatische mungboon (Vigna radiata) komt in een haalbaarheidsstudie als een goed alternatief naar voren.
Teelt in Nederland
Bij een eerste testveld is gebleken dat het ook mogelijk is de mungboon in Nederland te telen.
Doelstellingen
De partners willen de keten bewust lokaal opzetten om:
- Kwaliteitsissues te beheersen
- Een extra duurzaamheidsslag te slaan
- De Nederlandse boeren een volwaardig teeltalternatief te bieden
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 230.530 |
Totale projectbegroting | € 813.371 |
Tijdlijn
Startdatum | 1-3-2023 |
Einddatum | 26-2-2027 |
Subsidiejaar | 2023 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Het Foodatelier B.V.penvoerder
- Meiland Azewijn B.V.
- Trustgreen
- CONO Kaasmakers
- H.H. Huuskes B.V.
- Europastry Central Europe
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen OP Oost (EFRO)
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
FABAFOODFABAFOOD ontwikkelt een nieuw veldbonenras voor duurzame eiwitproductie voor menselijke consumptie in het Nederlandse klimaat. | 1.1 - RSO1.1... | € 406.113 | 2022 | Details |
FABAFOOD
FABAFOOD ontwikkelt een nieuw veldbonenras voor duurzame eiwitproductie voor menselijke consumptie in het Nederlandse klimaat.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Circulaire keten plantaardige eiwitten uit veldbonenHet project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van hoogwaardige plantaardige eiwitisolaten uit lokaal geteelde veldbonen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwitDalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid. | Mkb-innovati... | € 113.663 | 2018 | Details |
Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwitHet project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen. | Mkb-innovati... | € 198.100 | 2019 | Details |
PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige EiwittenHet project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie. | Mkb-innovati... | € 199.098 | 2018 | Details |
Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddelDit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten. | Mkb-innovati... | € 16.932 | 2022 | Details |
Circulaire keten plantaardige eiwitten uit veldbonen
Het project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van hoogwaardige plantaardige eiwitisolaten uit lokaal geteelde veldbonen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten.
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit
Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.
Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit
Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.
PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten
Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.
Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddel
Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten.