Plantaardige vetten en eiwitten voor duurzame en smakelijke zuivelalternatieven (Oleosomen voor zuivelalternatieven).
[Aanvrager/Partner] onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen van natuurlijke vetdruppeltjes uit planten voor duurzame, romige en smakelijke zuivelalternatieven.
Projectdetails
Inleiding
Vet is een belangrijk ingrediënt achter de aantrekkelijke textuur van voedsel. [Aanvrager/Partner], een start-up in Amsterdam, wil vette ingrediënten ontwikkelen op basis van natuurlijke vetdruppeltjes die in planten voorkomen.
Doel van het project
In plantenzaden worden vetten georganiseerd in van nature voorkomende vetdruppeltjes die [Aanvrager/Partner] in producten kan gebruiken om ze stabieler en romiger te maken. Een ideaal voorbeeld zijn bestaande en toekomstige zuivelalternatieven.
Verbetering van eigenschappen
Hun eigenschappen moeten worden verbeterd zodat meer consumenten ze in hun dieet kunnen opnemen en de impact op het milieu kunnen verminderen.
Onderzoek en haalbaarheid
Binnen dit project wil [Aanvrager/Partner] de technische en economische haalbaarheid onderzoeken van het ontwikkelen van vette ingrediënten op basis van natuurlijke vetdruppeltjes die in planten voorkomen (Oleosomen).
Toepassing
Doel is om deze ingrediënten toe te passen in duurzame en smakelijke zuivelalternatieven.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 19.920 |
Tijdlijn
Startdatum | Onbekend |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2020 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Aanvrager geen rechtspersoonpenvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Technische haalbaarheidsstudie naar lipide ingrediëntHet project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige mozzarella op basis van vetten uit oleosomen, aansluitend op het KIA-programma voor landbouw en voedsel. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddelDit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten. | Mkb-innovati... | € 16.932 | 2022 | Details |
Plantaardige kaas met hoog eiwitgehalteStudio Fava ontwikkelt een hoogwaardige, plantaardige kaas met hoog eiwitgehalte, gericht op smaak en voedingswaarde zonder verzadigde vetten. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Haalbaarheidsstudie OleocreamTTM onderzoekt de technische en financiële haalbaarheid van een plantaardige Oleocream op basis van natuurlijke vetdruppels uit zonnebloempitten met een neutraal smaakprofiel. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Grootschalige productie van vissen kweekvet voor consumptieUpstream Foods B.V. onderzoekt de economische en technische haalbaarheid van het ontwikkelen van kweekvet als nieuw ingrediënt voor smakelijker en gezonder visvervangers. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Technische haalbaarheidsstudie naar lipide ingrediënt
Het project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige mozzarella op basis van vetten uit oleosomen, aansluitend op het KIA-programma voor landbouw en voedsel.
Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddel
Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten.
Plantaardige kaas met hoog eiwitgehalte
Studio Fava ontwikkelt een hoogwaardige, plantaardige kaas met hoog eiwitgehalte, gericht op smaak en voedingswaarde zonder verzadigde vetten.
Haalbaarheidsstudie Oleocream
TTM onderzoekt de technische en financiële haalbaarheid van een plantaardige Oleocream op basis van natuurlijke vetdruppels uit zonnebloempitten met een neutraal smaakprofiel.
Grootschalige productie van vissen kweekvet voor consumptie
Upstream Foods B.V. onderzoekt de economische en technische haalbaarheid van het ontwikkelen van kweekvet als nieuw ingrediënt voor smakelijker en gezonder visvervangers.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Plant-based gefermenteerde boterWillicroft en Time-travelling Milkman ontwikkelen een smeerbare plantaardige boter uit lokale ingrediënten, gebruikmakend van fermentatie en extractie, om duurzame alternatieven te bieden. | Mkb-innovati... | € 119.595 | 2021 | Details |
Ontwikkelen van stabiele watergedragen emulsies en dispersies o.b.v. plantaardige grondstoffen, waaronder vetten, wassen en emulgatoren.Allinova en Schmits ontwikkelen samen een grootschalig proces voor stabiele watergedragen emulsies en dispersies op basis van plantaardige grondstoffen als alternatief voor fossiele wassen. | Mkb-innovati... | € 176.388 | 2020 | Details |
Biobased proteinDrie MKB'ers ontwikkelen een innovatief extractieproces voor biobased plantaardige eiwitten uit oliehoudende zaden, gericht op duurzaamheid en concurrentieprijs in een groeiende markt. | Mkb-innovati... | € 199.993 | 2016 | Details |
Harnessing the immense potential of precision fermentation to produce animal fats for the next generation of meat and dairy alternativesMelt&Marble develops scalable, precision-fermentation technology to produce customizable, animal-like fats for plant-based foods, enhancing functionality and flavor while reducing environmental impact. | EIC Accelerator | € 2.485.840 | 2025 | Details |
Reinventing sustainable and juicy meat alternativesDit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen. | Mkb-innovati... | € 193.595 | 2023 | Details |
Plant-based gefermenteerde boter
Willicroft en Time-travelling Milkman ontwikkelen een smeerbare plantaardige boter uit lokale ingrediënten, gebruikmakend van fermentatie en extractie, om duurzame alternatieven te bieden.
Ontwikkelen van stabiele watergedragen emulsies en dispersies o.b.v. plantaardige grondstoffen, waaronder vetten, wassen en emulgatoren.
Allinova en Schmits ontwikkelen samen een grootschalig proces voor stabiele watergedragen emulsies en dispersies op basis van plantaardige grondstoffen als alternatief voor fossiele wassen.
Biobased protein
Drie MKB'ers ontwikkelen een innovatief extractieproces voor biobased plantaardige eiwitten uit oliehoudende zaden, gericht op duurzaamheid en concurrentieprijs in een groeiende markt.
Harnessing the immense potential of precision fermentation to produce animal fats for the next generation of meat and dairy alternatives
Melt&Marble develops scalable, precision-fermentation technology to produce customizable, animal-like fats for plant-based foods, enhancing functionality and flavor while reducing environmental impact.
Reinventing sustainable and juicy meat alternatives
Dit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen.