Mout- en brouwtechnologie geïntegreerd
Brouwerij Vet & Lazy ontwikkelt een nieuw technologisch concept voor duurzame mouterij om lokaal en divers bier te brouwen, ter ondersteuning van de groeiende speciaalbiermarkt in Nederland.
Projectdetails
Inleiding
Nederland heeft op het gebied van bier de laatste decennia een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Tegenwoordig is de diversiteit aan verschillende biersoorten ongekend en het aantal brouwerijen dat zich richt op de productie van speciaalbieren is gegroeid naar bijna 1000.
Huidige situatie
Tegelijkertijd is het aantal mouterijen, die zorgen voor de grondstoffen voor het brouwen, nagenoeg gelijk gebleven. Het gaat slechts om enkele bedrijven die vooral in bulk produceren. Hierdoor is het voor brouwerijen nauwelijks mogelijk om met alternatieve lokale tarwe-, gerst-, boekweit-, rogge- of speltsoorten te werken, omdat er bij de mouterijen alleen heel grote partijen gemout kunnen worden.
Beperkingen en uitdagingen
Er is slechts één kleine onafhankelijke mouterij in Nederland die op heel klassieke, energie-intensieve wijze produceerde, en die heeft net besloten niet meer voor brouwerijen te mouten.
Doelstelling van Brouwerij Vet & Lazy
Brouwerij Vet & Lazy heeft de doelstelling om het meest duurzame bier in Nederland te gaan brouwen. Daarom heeft de brouwerij met alle schakels in de keten een samenwerking opgezet. Qua duurzaamheid is het ontbreken van een passende mouterij nu nog een grote bottleneck, en daarvoor is een nieuw technologisch concept ontwikkeld.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 20.000 |
Tijdlijn
Startdatum | Onbekend |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2023 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Vet & Lazy brouwerij BVpenvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Optimalisatie van Aromahopteelt voor Duurzame Bierproductie in NederlandHet haalbaarheidsonderzoek identificeert geschikte aromahopvariëteiten voor Nederlandse teelt en optimaliseert productieomstandigheden om de import te verminderen. | Mkb-innovati... | € 11.317 | 2023 | Details |
Afvangen en hergebruiken CO2Zomerdijk Brewing and Blending onderzoekt de haalbaarheid van CO2-afvang tijdens het brouwen om de uitstoot te reduceren door hergebruik in productie en verpakking. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Duurzame Achterhoekse HopHet project onderzoekt de haalbaarheid van een nieuwe techniek om hopverwaarding te optimaliseren en zo ruimte- en energieverbruik te minimaliseren. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Haalbaarheidsstudie BIERVETBIERVET onderzoekt de upcycling van bierbostel tot vetvervanger in voedingsproducten om de circulariteit en gezondheid van de voedselketen te verbeteren. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddelDit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten. | Mkb-innovati... | € 16.932 | 2022 | Details |
Optimalisatie van Aromahopteelt voor Duurzame Bierproductie in Nederland
Het haalbaarheidsonderzoek identificeert geschikte aromahopvariëteiten voor Nederlandse teelt en optimaliseert productieomstandigheden om de import te verminderen.
Afvangen en hergebruiken CO2
Zomerdijk Brewing and Blending onderzoekt de haalbaarheid van CO2-afvang tijdens het brouwen om de uitstoot te reduceren door hergebruik in productie en verpakking.
Duurzame Achterhoekse Hop
Het project onderzoekt de haalbaarheid van een nieuwe techniek om hopverwaarding te optimaliseren en zo ruimte- en energieverbruik te minimaliseren.
Haalbaarheidsstudie BIERVET
BIERVET onderzoekt de upcycling van bierbostel tot vetvervanger in voedingsproducten om de circulariteit en gezondheid van de voedselketen te verbeteren.
Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddel
Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Liber Tech; Technologie voor een dubbelgesloten brouwloepHet project richt zich op het ontwikkelen van hoogwaardige hergebruikmogelijkheden voor slibstromen uit brouwerijen, ter bevordering van een gesloten water- en landbouwkringloop in Nederland. | Mkb-innovati... | € 198.000 | 2022 | Details |
Feeder-breeder photo-bioreactor systeem: tweetrapssysteem voor algenteelt met hoog rendementDit R&D-project richt zich op het ontwikkelen van kostenefficiënte algenteelttechnologie om de biobased economie in West-Nederland te versterken en de concurrentiekracht van lokale bedrijven te verhogen. | Mkb-innovati... | € 339.577 | 2017 | Details |
The Swaen Gen 3.0The Swaen moderniseert zijn mouterij met een nieuwe droogtrommel en automatisering om de productiecapaciteit te verhogen en energieverbruik en CO2-uitstoot aanzienlijk te verlagen. | Versnelde kl... | € 2.500.000 | 2020 | Details |
Innovatief hergebruik restwarmte in het brouwerijprocesHeineken ontwikkelt een innovatief warmtepompsysteem om restwarmte uit het vergistingsproces te hergebruiken, met als doel de CO2-emissie met 55% te reduceren en klimaatneutraal te produceren in 2030. | Demonstratie... | € 2.892.720 | 2019 | Details |
Ontwikkeling CO2 neutrale grote H2 gestookte bakkersovenF.P. Beheer BV en A.J. Machinery BV ontwikkelen een CO2 neutrale hybride bakkersoven met innovatieve brandertechnieken, gericht op verduurzaming en energiebesparing in de broodproductie. | Mkb-innovati... | € 168.320 | 2019 | Details |
Liber Tech; Technologie voor een dubbelgesloten brouwloep
Het project richt zich op het ontwikkelen van hoogwaardige hergebruikmogelijkheden voor slibstromen uit brouwerijen, ter bevordering van een gesloten water- en landbouwkringloop in Nederland.
Feeder-breeder photo-bioreactor systeem: tweetrapssysteem voor algenteelt met hoog rendement
Dit R&D-project richt zich op het ontwikkelen van kostenefficiënte algenteelttechnologie om de biobased economie in West-Nederland te versterken en de concurrentiekracht van lokale bedrijven te verhogen.
The Swaen Gen 3.0
The Swaen moderniseert zijn mouterij met een nieuwe droogtrommel en automatisering om de productiecapaciteit te verhogen en energieverbruik en CO2-uitstoot aanzienlijk te verlagen.
Innovatief hergebruik restwarmte in het brouwerijproces
Heineken ontwikkelt een innovatief warmtepompsysteem om restwarmte uit het vergistingsproces te hergebruiken, met als doel de CO2-emissie met 55% te reduceren en klimaatneutraal te produceren in 2030.
Ontwikkeling CO2 neutrale grote H2 gestookte bakkersoven
F.P. Beheer BV en A.J. Machinery BV ontwikkelen een CO2 neutrale hybride bakkersoven met innovatieve brandertechnieken, gericht op verduurzaming en energiebesparing in de broodproductie.