The Swaen Gen 3.0

The Swaen moderniseert zijn mouterij met een nieuwe droogtrommel en automatisering om de productiecapaciteit te verhogen en energieverbruik en CO2-uitstoot aanzienlijk te verlagen.

Subsidie
€ 2.500.000
2020

Projectdetails

Aanleiding

The Swaen is een mouterij gelegen in Kloosterzande (gemeente Hulst). De voornaamste focus van The Swaen is het bevoorraden van de kleine tot middelgrote brouwerijen, met kwaliteitsvol basismout en met een assortiment van gespecialiseerde moutsoorten.

The Swaen staat nu op de vooravond van de derde grote modernisering van de mouterij om de techniek en het energieverbruik op het thans te behalen hoogste niveau te krijgen. Een ingrijpende investering, elke 15 - 25 jaar om de mouterij naar een next level te brengen. De aan te schaffen bedrijfsmiddelen en installaties dienen dan ook een lange levensduur te kennen en de bedrijfseconomische beoordeling houdt ook rekening met deze levensduur.

Doelstelling

Momenteel gebruikt The Swaen vier langwerpige bakken om het graan te ontkiemen en te drogen. The Swaen is voornemens om het drogingsproces voor normale mout niet langer in de vier bakken uit te voeren, maar in een nieuwe droogtrommel.

Met de uitbreiding is het mogelijk om de productie van normale mout op de inrichting te verhogen. De totale vergunde productiecapaciteit in 2012 van mout bedraagt 25.000 ton/jaar, waarvan:

  • 15.000 ton normale mout
  • 10.000 ton speciale mout

Met de uitbreiding wijzigt de productie van mout naar:

  • 32.000 ton/jaar normale mout
  • 8.000 ton/jaar speciale mout

Het roosteren en karamelliseren van speciale mout blijft plaatsvinden in een bestaand gedeelte van de mouterij.

Korte omschrijving

In de nieuwe droogtrommel wordt het gekiemde graan op een groot rooster gelegd, waarna warme lucht van onder erdoorheen wordt geblazen.

De eerste fase van het drogen is de vrije droogfase, waardoor het vocht op het oppervlak van de green malt verdampt. Er wordt hete lucht van 60 à 65 °C door de moutlaag geblazen. Dan volgt de geforceerde droogfase, waarbij de temperatuur wordt verhoogd tot 70 à 75 °C en de luchttoevoer wordt verlaagd.

Als onderdeel van de wijzigingen wordt de WKK vervangen. Aangezien de nieuwe WKK veel efficiënter (en schoner) is dan de oude WKK (uit 1970), heeft de beoogde uitbreiding tot gevolg dat The Swaen efficiënter mout kan produceren.

Daarnaast vindt er een volledige automatisering van het moutproces plaats. Waar voorheen nog veel handmatige werkzaamheden dienden plaats te vinden om tot een optimaal moutproces te komen, is het management van The Swaen voornemens om het proces volledig te automatiseren.

Resultaat

Naast een ingrijpende modernisering van het gehele moutproces (de 3e generatie in het leven van The Swaen) leidt het project tot substantiële energiebesparing en CO2-emissiereductie per jaar van:

  • 1.193.200 Nm³ Ae
  • 2.255 ton CO2 per jaar.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 2.500.000

Tijdlijn

Startdatum12-1-2020
Einddatum8-1-2022
Subsidiejaar2020

Partners & Locaties

Projectpartners

  • The Swaen B.V.penvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen VEKI

Versnelde kl...

Optimalisatie weekproces Holland Malt Eemshaven

Het project optimaliseert het weekproces bij Holland Malt Eemshaven door continue waterbehandeling toe te voegen, wat leidt tot een jaarlijkse besparing van 4 miljoen kWh en 1.161 ton CO2-reductie.

€ 1.292.512
Versnelde kl...

Luchtbehandeling Droogtoren Zwanenberg

Zwanenberg Food Group vervangt de luchtbehandelingsinstallatie voor knakworsten om het productieproces te verduurzamen en het energetisch rendement te maximaliseren met minimaal extern energieverbruik.

€ 282.000
Versnelde kl...

Energietransitie Brouwerij Bavaria Lieshout

Het project richt zich op het optimaliseren van restwarmtegebruik bij Brouwerij Bavaria om energieverbruik te verlagen, met als resultaat een jaarlijkse besparing van 2,4 miljoen Nm³ aardgas en 3.600 ton CO2.

€ 4.274.315
Versnelde kl...

Project Kelvin

Royal Swinkels Family Brewers ontwikkelt een Laag Temperatuur Netwerk om CO2-uitstoot met 23.000 ton per 5 jaar te verminderen door hergebruik van restwarmte en lagere procestemperaturen.

€ 1.061.509
Versnelde kl...

Verbeteren energie-efficiëntie Zandveredelingsinstallatie Vierlingsbeek 2022 – 2023

Smals Bouwgrondstoffen B.V. verduurzamt haar zandwinningsinstallatie in Deest door ontwateringszeven te vervangen door energiezuinige zandwielen, wat leidt tot een CO2-reductie van 1.347 ton in 5 jaar.

€ 218.103

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Demonstratie...

CO2 vrij moutproces

Het project streeft naar een CO2-neutraal moutproces bij Holland Malt Eemshaven door innovatieve warmteterugwinning en elektrificatie, met een jaarlijkse reductie van 32.287 ton CO2.

€ 8.646.180
Demonstratie...

Gulpener - Brouwen zonder stoomketel

Gulpener ontwikkelt een innovatief gasloos brouwproces met de STEAMpump en nieuwe technieken, wat leidt tot 92% minder energieverbruik en 817 ton CO2-reductie per jaar tegen 2030.

€ 975.000
Demonstratie...

Demonstratie grootschalige industriële drooginstallatie met geïntegreerde warmtepomp

Cargill ontwikkelt een innovatieve drooginstallatie met geïntegreerde warmtepomp om CO2-uitstoot en energieverbruik met meer dan 50% te verminderen, met potentieel voor bredere industriële toepassing.

€ 15.515
Demonstratie...

Bewaarschuur van de toekomst

Het project ontwikkelt een energieneutrale circulaire bewaarschuur voor landbouwproducten, die met innovatieve technologieën energie bespaart en productkwaliteit optimaliseert, klaar voor Europese uitrol.

€ 1.996.950
Demonstratie...

De CD70 - Lekker Efficiënt Drogen

Het project ontwikkelt een energiezuinige mobiele droger voor natte biomassa, gericht op het verwaarden van reststromen tot hoogwaardige voedingsmiddelen en het bevorderen van een circulaire economie in Nederland.

€ 143.444