Vacuümkoeling Bakkerij De Vocht B.V.
Bakkerij de Vocht investeert in vacuümkoeling om het energieverbruik tijdens het bakproces met 35% te verlagen, terwijl de broodkwaliteit behouden blijft.
Projectdetails
Inleiding
Met het stijgen van de energiekosten is de noodzaak om te zoeken naar besparingen dan wel eigen opwekking groot geworden. Veel energie wordt verbruikt in het bakproces van brood. De ondernemer is daarvoor op zoek gegaan naar mogelijkheden om hier te besparen op energie.
Doelstelling
Het doel is te investeren in een nieuwe koeltechniek in het bakproces met behoud van de kwaliteit van het brood. Koeling door middel van vacuüm is een techniek die voor de oogst van verse producten al vele decennia lang gebruikt wordt. Sinds het begin van de 21e eeuw wordt de techniek ook gebruikt voor het koelen van vers bereid voedsel en sinds een jaar of tien ook heel voorzichtig voor het koelen van brood.
Korte omschrijving
Het doel is te investeren in een nieuwe koeltechniek in het bakproces met behoud van kwaliteit. Bakkerij de Vocht heeft een breed assortiment en voor de verschillende productgroepen zullen verschillende instellingen (zowel in bakken als koelen) gezocht moeten worden, resulterend in het meest optimale resultaat.
Huidige situatie ovens:
- 3 Hein LR 1016 ovens voor 2 bakwagens = 3 x 150 kW x 312 dagen (52 weken) x 12 uur = jaarverbruik
- 4 Hein LR 108 ovens voor 1 bakwagen = 4 x 95 kW x 312 dagen (52 weken) x 12 uur = jaarverbruik
In totaal zijn dat 25.000 draaiuren. De plaatsing van de vacuümkoeler wordt ongeveer in september 2025 gepland. Er wordt geen wijziging voorzien in het bakvolume. Het bakvolume wordt door de capaciteit van het maken van deeg en het aantal ovens bepaald. Hier vindt geen uitbreiding plaats. Men hoopt alleen efficiënter te werken en een betere kwaliteit. Door de inzet van de vacuümkoeler kan men toe met een korter verblijf in de oven. Dit komt doordat in de vacuümkoeler een lager kookpunt heerst. Het brood gaart dus gewoon door onder het afkoelen. Bakkerij de Vocht wil de productie van 7 ovens verwerken in de vacuümkoeler.
Resultaat
Verlaging energieverbruik ovens: Op basis van de eerste ervaringen bij bakkerijen in Nederland met een vergelijkbaar proces waar recent ook deze koeltechniek is geïnstalleerd, gaat de leverancier ervan uit dat hier tot 35% op het gasverbruik kan worden bespaard, bij een gelijk volume.
Het extra energieverbruik van de vacuümkoeler ligt op 0,8-1,2 kWh voor 1 kar (is hier ca. 100 kg brood). De vacuümkoeling is hier nodig voor het creëren van de gewenste kwaliteit, tegelijkertijd kan/moet sneller gebakken worden, wat een energiewinst oplevert. En tijdwinst, waardoor met minder uren de gewenste output gerealiseerd kan worden.
Er gaat niet sneller gewerkt worden, doordat de beperking in de deegsectie zit en de inzet van personeel. Onder de streep worden de ovens gewoon minder gebruikt. Tevens verschuift een stukje arbeid naar het werken met de vacuümkoeler. De energie die nodig is tijdens stilstand is verwaarloosbaar ten opzichte van de energie die nodig is tijdens het bakken. Zoals al aangegeven gaat men hetzelfde volume produceren.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 70.000 |
Tijdlijn
Startdatum | 1-2-2025 |
Einddatum | 30-11-2025 |
Subsidiejaar | 2025 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Bakkerij de Vocht B.V.
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen VEKI
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Vacuumkoeling bakkerij 't BakkertjeBakkerij 't Bakkertje investeert in vacuümkoeling om energieverbruik met 35% te verlagen, de productiviteit te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren. | Versnelde kl... | € 81.000 | 2024 | Details |
Innovatieve koeltechniek voor broodHet project richt zich op het implementeren van vacuümkoeling in het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen, de productiviteit met 50% te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren. | Versnelde kl... | € 80.000 | Onbekend | Details |
Innovatieve koeltechniek voor brood bij bakkerij VoogesHet project richt zich op het investeren in vacuümkoeling voor het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen en de broodproductie met 50% te verhogen, zonder kwaliteitsverlies. | Versnelde kl... | € 57.750 | 2023 | Details |
Energiebesparing bakkerij OonkHet project richt zich op het implementeren van energiezuinige systemen in Bakkerij Oonk, waaronder warmteterugwinning en nieuwe koeltechnieken, om energiekosten te verlagen en kwaliteit te waarborgen. | Versnelde kl... | € 99.860 | 2023 | Details |
Energie-efficiency door warmte-integratie in industriële broodbakkerij Bakkerij VisserHet project richt zich op het verlagen van het energieverbruik van industriële broodbakkerijen met minimaal 40% door warmte uit rookgassen te hergebruiken via innovatieve technologie. | Versnelde kl... | € 583.200 | 2022 | Details |
Vacuumkoeling bakkerij 't Bakkertje
Bakkerij 't Bakkertje investeert in vacuümkoeling om energieverbruik met 35% te verlagen, de productiviteit te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren.
Innovatieve koeltechniek voor brood
Het project richt zich op het implementeren van vacuümkoeling in het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen, de productiviteit met 50% te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren.
Innovatieve koeltechniek voor brood bij bakkerij Vooges
Het project richt zich op het investeren in vacuümkoeling voor het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen en de broodproductie met 50% te verhogen, zonder kwaliteitsverlies.
Energiebesparing bakkerij Oonk
Het project richt zich op het implementeren van energiezuinige systemen in Bakkerij Oonk, waaronder warmteterugwinning en nieuwe koeltechnieken, om energiekosten te verlagen en kwaliteit te waarborgen.
Energie-efficiency door warmte-integratie in industriële broodbakkerij Bakkerij Visser
Het project richt zich op het verlagen van het energieverbruik van industriële broodbakkerijen met minimaal 40% door warmte uit rookgassen te hergebruiken via innovatieve technologie.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Broodtechnologie 2.0: zoutarm brood door geïntegreerde deegbereidingHet project ontwikkelt een innovatieve, continue productielijn voor deegverwerking die hoogwaardig brood produceert met gezondere ingrediënten, gericht op wereldwijde marktuitbreiding en economische groei voor Zuid-Nederlandse bedrijven. | Mkb-innovati... | € 200.000 | 2018 | Details |
Demonstratie grootschalige industriële drooginstallatie met geïntegreerde warmtepompCargill ontwikkelt een innovatieve drooginstallatie met geïntegreerde warmtepomp om CO2-uitstoot en energieverbruik met meer dan 50% te verminderen, met potentieel voor bredere industriële toepassing. | Demonstratie... | € 15.515 | Onbekend | Details |
Bewaarschuur van de toekomstHet project ontwikkelt een energieneutrale circulaire bewaarschuur voor landbouwproducten, die met innovatieve technologieën energie bespaart en productkwaliteit optimaliseert, klaar voor Europese uitrol. | Demonstratie... | € 1.996.950 | 2017 | Details |
CO2 vrij moutprocesHet project streeft naar een CO2-neutraal moutproces bij Holland Malt Eemshaven door innovatieve warmteterugwinning en elektrificatie, met een jaarlijkse reductie van 32.287 ton CO2. | Demonstratie... | € 8.646.180 | 2021 | Details |
Demonstratie van thermo-akoestische koeling op basis van restwarmte koffiebranderijHet project demonstreert de thermoakoestische koeling van Sound Energy bij Koffiebranderij Mocca d'Or, waarbij restwarmte efficiënt wordt omgezet in koude en CO2-uitstoot met 8,2 ton vermindert. | Demonstratie... | € 94.129 | Onbekend | Details |
Broodtechnologie 2.0: zoutarm brood door geïntegreerde deegbereiding
Het project ontwikkelt een innovatieve, continue productielijn voor deegverwerking die hoogwaardig brood produceert met gezondere ingrediënten, gericht op wereldwijde marktuitbreiding en economische groei voor Zuid-Nederlandse bedrijven.
Demonstratie grootschalige industriële drooginstallatie met geïntegreerde warmtepomp
Cargill ontwikkelt een innovatieve drooginstallatie met geïntegreerde warmtepomp om CO2-uitstoot en energieverbruik met meer dan 50% te verminderen, met potentieel voor bredere industriële toepassing.
Bewaarschuur van de toekomst
Het project ontwikkelt een energieneutrale circulaire bewaarschuur voor landbouwproducten, die met innovatieve technologieën energie bespaart en productkwaliteit optimaliseert, klaar voor Europese uitrol.
CO2 vrij moutproces
Het project streeft naar een CO2-neutraal moutproces bij Holland Malt Eemshaven door innovatieve warmteterugwinning en elektrificatie, met een jaarlijkse reductie van 32.287 ton CO2.
Demonstratie van thermo-akoestische koeling op basis van restwarmte koffiebranderij
Het project demonstreert de thermoakoestische koeling van Sound Energy bij Koffiebranderij Mocca d'Or, waarbij restwarmte efficiënt wordt omgezet in koude en CO2-uitstoot met 8,2 ton vermindert.