Energie-efficiency door warmte-integratie in industriële broodbakkerij Bakkerij Visser
Het project richt zich op het verlagen van het energieverbruik van industriële broodbakkerijen met minimaal 40% door warmte uit rookgassen te hergebruiken via innovatieve technologie.
Projectdetails
Aanleiding
Industriële broodbakkerijen verbruiken veel energie. Dit is inherent aan het feit dat het broodbakken op zichzelf veel energie kost.
Binnen het totale proces zijn er nog veel stappen waar energie voor nodig is. De industriële broodbakkerijen gebruiken ongeveer 8% van alle gas in de foodsector (160 miljoen m³ van de ca. 2 miljard m³ in de foodindustrie).
Ogenschijnlijk gaat er nog onnodig veel energie verloren in het productieproces. In bakkerijen wordt vooral gas gebruikt door ovens; in veel gevallen nemen de ovens 70-80% van het totale gasverbruik voor hun rekening.
Daarnaast wordt gas gebruikt voor stoomopwekking, gebouwverwarming en bijvoorbeeld krattenwassers. Elektriciteit wordt vooral gebruikt voor proceskoeling, ruimteconditionering, deegbereiding- en verwerking, verlichting en perslucht.
Door op een andere manier naar het proces te kijken, is er een significante energiebesparing te realiseren in het totale broodbakproces.
Doelstelling
Het doel van dit project is om op basis van de genoemde investeringen op een energie-efficiënte wijze brood te gaan bakken en het energieverbruik binnen de industriële broodbakkerij fors te verlagen, en daarmee de CO₂-emissie te verlagen.
Het technische doel van het project is om de energie-efficiënte investeringen in warmteterugwinning met een lange terugverdientijd technisch uit te werken, zoals beschreven in het projectplan.
In dit bakkerijproject gaat het om een combinatie van energie-efficiëntie en een technische oplossing voor vervuilde rookgassen. Het maatschappelijk doel is een milieuvriendelijk en CO₂-arm eindproduct op basis van het energie-efficiëntere productieproces.
Korte omschrijving
Met het investeringsproject zal een deel van de warmte uit de rookgassen van de broodbakoven en de afzuiging bij de oven worden hergebruikt voor andere processtromen binnen het totale broodbakproces en de gebouwverwarming van Bakkerij Visser BV (warmte-integratie).
Hiervoor maakt men gebruik van Heatmatrix polymeer warmtewisselaartechniek. Deze techniek heeft zich inmiddels op meerdere plaatsen bewezen in de industrie, waar voorheen corrosie en vervuiling een belemmerende factor vormden.
De projectduur is begroot op 1 jaar. Binnen deze periode zal het definitieve ontwerp van de energie-efficiëntiemaatregel plaatsvinden, gevolgd door het installatieproces en de ingebruikstelling.
De werkzaamheden zullen worden uitgevoerd door Heatwacht Holding BV en Heatmatrix BV. De hoeveelheid bespaarde energie zal op het niveau van de productielocatie van de industriële bakkerij worden vastgesteld.
Resultaat
Het resultaat van dit project is een meetbare doorgevoerde energie-efficiëntie-investering in de industriële bakkerijsector, uitgevoerd door exploitant Bakkerij Visser.
Het gaat hierbij om de implementatie van duurzaam warmterecuperatietechniek in rookgasafvoerkanalen van de ovens en hergebruik van de restwarmte voor andere stappen in het totale broodbakproces en de gebouwverwarming.
Het beoogde resultaat is het energieverbruik van de industriële broodbakkerij met minimaal 40% te verlagen.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 583.200 |
Tijdlijn
Startdatum | 7-1-2022 |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2022 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Bakkerij Visser B.V.penvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen VEKI
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
warmteterugwinning uit bakdampen en rookgassen van ovensBanketbakkerij Merba wil met warmtewisselaars en een reinigingssysteem de warmte uit bakdampen en rookgassen terugwinnen om aardgas te besparen en CO2-uitstoot met 262 ton per jaar te reduceren. | Versnelde kl... | € 123.404 | 2020 | Details |
Innovatieve koeltechniek voor broodHet project richt zich op het implementeren van vacuümkoeling in het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen, de productiviteit met 50% te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren. | Versnelde kl... | € 80.000 | Onbekend | Details |
Vacuumkoeling bakkerij 't BakkertjeBakkerij 't Bakkertje investeert in vacuümkoeling om energieverbruik met 35% te verlagen, de productiviteit te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren. | Versnelde kl... | € 81.000 | 2024 | Details |
Energiebesparing bakkerij OonkHet project richt zich op het implementeren van energiezuinige systemen in Bakkerij Oonk, waaronder warmteterugwinning en nieuwe koeltechnieken, om energiekosten te verlagen en kwaliteit te waarborgen. | Versnelde kl... | € 99.860 | 2023 | Details |
Hybride oven appeltaart en cakeDe Graaf Bakeries installeert hybride ovenlijnen en energiebesparende systemen om de CO2-emissies van banketproductie met 1.933 ton te verlagen en in 2030 klimaatneutraal te opereren. | Versnelde kl... | € 1.396.480 | Onbekend | Details |
warmteterugwinning uit bakdampen en rookgassen van ovens
Banketbakkerij Merba wil met warmtewisselaars en een reinigingssysteem de warmte uit bakdampen en rookgassen terugwinnen om aardgas te besparen en CO2-uitstoot met 262 ton per jaar te reduceren.
Innovatieve koeltechniek voor brood
Het project richt zich op het implementeren van vacuümkoeling in het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen, de productiviteit met 50% te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren.
Vacuumkoeling bakkerij 't Bakkertje
Bakkerij 't Bakkertje investeert in vacuümkoeling om energieverbruik met 35% te verlagen, de productiviteit te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren.
Energiebesparing bakkerij Oonk
Het project richt zich op het implementeren van energiezuinige systemen in Bakkerij Oonk, waaronder warmteterugwinning en nieuwe koeltechnieken, om energiekosten te verlagen en kwaliteit te waarborgen.
Hybride oven appeltaart en cake
De Graaf Bakeries installeert hybride ovenlijnen en energiebesparende systemen om de CO2-emissies van banketproductie met 1.933 ton te verlagen en in 2030 klimaatneutraal te opereren.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Demonstration Polymer Heat ExchangerHet project demonstreert innovatieve Polymer Heat Exchangers van HeatMatrix bij BioMCN om energiebesparing te realiseren en een referentie voor commerciële uitrol in de procesindustrie te creëren. | Demonstratie... | € 366.860 | 2017 | Details |
CO2 vrij moutprocesHet project streeft naar een CO2-neutraal moutproces bij Holland Malt Eemshaven door innovatieve warmteterugwinning en elektrificatie, met een jaarlijkse reductie van 32.287 ton CO2. | Demonstratie... | € 8.646.180 | 2021 | Details |
Innovatief hergebruik restwarmte in het brouwerijprocesHeineken ontwikkelt een innovatief warmtepompsysteem om restwarmte uit het vergistingsproces te hergebruiken, met als doel de CO2-emissie met 55% te reduceren en klimaatneutraal te produceren in 2030. | Demonstratie... | € 2.892.720 | 2019 | Details |
Heat storage (PepsiCo Broek op Langedijk)Het project ontwikkelt een modulair warmteopslagsysteem voor PepsiCo dat aardgas vervangt door hernieuwbare energie, met als doel een CO2-reductie van 10.500 ton per jaar en een productiecapaciteitsverhoging van 50%. | Demonstratie... | € 1.427.522 | Onbekend | Details |
Demonstratie grootschalige industriële drooginstallatie met geïntegreerde warmtepompCargill ontwikkelt een innovatieve drooginstallatie met geïntegreerde warmtepomp om CO2-uitstoot en energieverbruik met meer dan 50% te verminderen, met potentieel voor bredere industriële toepassing. | Demonstratie... | € 15.515 | Onbekend | Details |
Demonstration Polymer Heat Exchanger
Het project demonstreert innovatieve Polymer Heat Exchangers van HeatMatrix bij BioMCN om energiebesparing te realiseren en een referentie voor commerciële uitrol in de procesindustrie te creëren.
CO2 vrij moutproces
Het project streeft naar een CO2-neutraal moutproces bij Holland Malt Eemshaven door innovatieve warmteterugwinning en elektrificatie, met een jaarlijkse reductie van 32.287 ton CO2.
Innovatief hergebruik restwarmte in het brouwerijproces
Heineken ontwikkelt een innovatief warmtepompsysteem om restwarmte uit het vergistingsproces te hergebruiken, met als doel de CO2-emissie met 55% te reduceren en klimaatneutraal te produceren in 2030.
Heat storage (PepsiCo Broek op Langedijk)
Het project ontwikkelt een modulair warmteopslagsysteem voor PepsiCo dat aardgas vervangt door hernieuwbare energie, met als doel een CO2-reductie van 10.500 ton per jaar en een productiecapaciteitsverhoging van 50%.
Demonstratie grootschalige industriële drooginstallatie met geïntegreerde warmtepomp
Cargill ontwikkelt een innovatieve drooginstallatie met geïntegreerde warmtepomp om CO2-uitstoot en energieverbruik met meer dan 50% te verminderen, met potentieel voor bredere industriële toepassing.