Energiebesparing bakkerij Oonk
Het project richt zich op het implementeren van energiezuinige systemen in Bakkerij Oonk, waaronder warmteterugwinning en nieuwe koeltechnieken, om energiekosten te verlagen en kwaliteit te waarborgen.
Projectdetails
Aanleiding
Met het stijgen van de energiekosten is de noodzaak om te zoeken naar besparingen dan wel eigen opwekking groot geworden. De meeste energie wordt verbruikt in het bakproces van brood, ondanks dat al gebruik wordt gemaakt van de meest energiezuinige ovens.
De ovens bij bakkerij Oonk zijn het afgelopen jaar vervangen. De ondernemer is nu verder op zoek gegaan naar mogelijkheden om hier te besparen op energie.
Doelstelling
- Een warmteterugwininstallatie bij de ovens, zowel voor de verwarming van de aangevoerde buitenlucht als voor de verwarming van water. In de huidige situatie wordt de lucht naar de openlucht geblazen.
- Een nieuwe energiezuinige rijskast met vloerverwarming en een geïntegreerd watervernevelingssysteem.
- Een vacuumkoelinstallatie als een nieuwe koeltechniek in het bakproces met behoud van de kwaliteit van het brood. Koeling door middel van vacuüm is een techniek die voor de oogst van verse producten al vele decennia lang gebruikt wordt. Sinds het begin van de 21e eeuw wordt de techniek ook gebruikt voor het koelen van vers bereid voedsel, en sinds een jaar of tien ook heel voorzichtig voor het koelen van brood.
Korte omschrijving
- Een warmteterugwininstallatie bij de ovens, enerzijds voor de luchtverwarming in de maanden september t/m april. Zie hiervoor offerte Brouwer oventechniek met nr. X20230070C. Dit betreft een afzuiginstallatie en warmterugwinunit (WTW) waarbij de warmte lucht van de ovens door een wisselaarsysteem gaat, waarbij dus verse buitenlucht wordt voorverwarmd voordat het weer in de bedrijfsruimte komt. Daarnaast wil men de warmte via een warmtewisselaarsysteem terugwinnen door het opwarmen van water dat in een buffervat kan worden opgeslagen. Zie hiervoor offerte Brands techniek. Op 3 niveaus wordt dit warme water weer hergebruikt: a. op 80 graden Celsius voor tapwater b. op 40 graden Celsius voor vloerverwarming c. op 25 graden Celsius voor bijverwarming/koelinstallaties
- Een nieuwe energiezuinige rijskast met vloerverwarming en een geïntegreerd watervernevelingssysteem. Zie offerte Brouwer oventechniek met nr. X20230070B.
- Een nieuwe koeltechniek in het bakproces met behoud van de kwaliteit van het brood. Directeur Marc Oonk van Bakkerij Oonk heeft een breed broodassortiment.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 99.860 |
Tijdlijn
Startdatum | 11-1-2023 |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2023 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Bakkerij Oonkpenvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen VEKI
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Vacuumkoeling bakkerij 't BakkertjeBakkerij 't Bakkertje investeert in vacuümkoeling om energieverbruik met 35% te verlagen, de productiviteit te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren. | Versnelde kl... | € 81.000 | 2024 | Details |
Innovatieve koeltechniek voor broodHet project richt zich op het implementeren van vacuümkoeling in het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen, de productiviteit met 50% te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren. | Versnelde kl... | € 80.000 | Onbekend | Details |
Innovatieve koeltechniek voor brood bij bakkerij VoogesHet project richt zich op het investeren in vacuümkoeling voor het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen en de broodproductie met 50% te verhogen, zonder kwaliteitsverlies. | Versnelde kl... | € 57.750 | 2023 | Details |
Energie-efficiency door warmte-integratie in industriële broodbakkerij Bakkerij VisserHet project richt zich op het verlagen van het energieverbruik van industriële broodbakkerijen met minimaal 40% door warmte uit rookgassen te hergebruiken via innovatieve technologie. | Versnelde kl... | € 583.200 | 2022 | Details |
Hybride oven appeltaart en cakeDe Graaf Bakeries installeert hybride ovenlijnen en energiebesparende systemen om de CO2-emissies van banketproductie met 1.933 ton te verlagen en in 2030 klimaatneutraal te opereren. | Versnelde kl... | € 1.396.480 | Onbekend | Details |
Vacuumkoeling bakkerij 't Bakkertje
Bakkerij 't Bakkertje investeert in vacuümkoeling om energieverbruik met 35% te verlagen, de productiviteit te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren.
Innovatieve koeltechniek voor brood
Het project richt zich op het implementeren van vacuümkoeling in het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen, de productiviteit met 50% te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren.
Innovatieve koeltechniek voor brood bij bakkerij Vooges
Het project richt zich op het investeren in vacuümkoeling voor het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen en de broodproductie met 50% te verhogen, zonder kwaliteitsverlies.
Energie-efficiency door warmte-integratie in industriële broodbakkerij Bakkerij Visser
Het project richt zich op het verlagen van het energieverbruik van industriële broodbakkerijen met minimaal 40% door warmte uit rookgassen te hergebruiken via innovatieve technologie.
Hybride oven appeltaart en cake
De Graaf Bakeries installeert hybride ovenlijnen en energiebesparende systemen om de CO2-emissies van banketproductie met 1.933 ton te verlagen en in 2030 klimaatneutraal te opereren.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Ontwikkeling hybride gaasbandoven met optimale warmte-terug-win-systeemHet project ontwikkelt innovatieve branders voor bakkerijovens die meerdere brandstoffen en een warmte-terugwin systeem combineren, met als doel een energieverbruikreductie van meer dan 25%. | Mkb-innovati... | € 171.435 | 2021 | Details |
Ontwikkeling CO2 neutrale grote H2 gestookte bakkersovenF.P. Beheer BV en A.J. Machinery BV ontwikkelen een CO2 neutrale hybride bakkersoven met innovatieve brandertechnieken, gericht op verduurzaming en energiebesparing in de broodproductie. | Mkb-innovati... | € 168.320 | 2019 | Details |
Demonstratie van thermo-akoestische koeling op basis van restwarmte koffiebranderijHet project demonstreert de thermoakoestische koeling van Sound Energy bij Koffiebranderij Mocca d'Or, waarbij restwarmte efficiënt wordt omgezet in koude en CO2-uitstoot met 8,2 ton vermindert. | Demonstratie... | € 94.129 | Onbekend | Details |
Bewaarschuur van de toekomstHet project ontwikkelt een energieneutrale circulaire bewaarschuur voor landbouwproducten, die met innovatieve technologieën energie bespaart en productkwaliteit optimaliseert, klaar voor Europese uitrol. | Demonstratie... | € 1.996.950 | 2017 | Details |
CO2 vrij moutprocesHet project streeft naar een CO2-neutraal moutproces bij Holland Malt Eemshaven door innovatieve warmteterugwinning en elektrificatie, met een jaarlijkse reductie van 32.287 ton CO2. | Demonstratie... | € 8.646.180 | 2021 | Details |
Ontwikkeling hybride gaasbandoven met optimale warmte-terug-win-systeem
Het project ontwikkelt innovatieve branders voor bakkerijovens die meerdere brandstoffen en een warmte-terugwin systeem combineren, met als doel een energieverbruikreductie van meer dan 25%.
Ontwikkeling CO2 neutrale grote H2 gestookte bakkersoven
F.P. Beheer BV en A.J. Machinery BV ontwikkelen een CO2 neutrale hybride bakkersoven met innovatieve brandertechnieken, gericht op verduurzaming en energiebesparing in de broodproductie.
Demonstratie van thermo-akoestische koeling op basis van restwarmte koffiebranderij
Het project demonstreert de thermoakoestische koeling van Sound Energy bij Koffiebranderij Mocca d'Or, waarbij restwarmte efficiënt wordt omgezet in koude en CO2-uitstoot met 8,2 ton vermindert.
Bewaarschuur van de toekomst
Het project ontwikkelt een energieneutrale circulaire bewaarschuur voor landbouwproducten, die met innovatieve technologieën energie bespaart en productkwaliteit optimaliseert, klaar voor Europese uitrol.
CO2 vrij moutproces
Het project streeft naar een CO2-neutraal moutproces bij Holland Malt Eemshaven door innovatieve warmteterugwinning en elektrificatie, met een jaarlijkse reductie van 32.287 ton CO2.