R&D de Hollandse grasshopper, dat is een echte topper!
JOY Bugs en Burgs Foods ontwikkelen een lokale circulaire productieketen voor sprinkhanen als duurzame vleesvervanger, gericht op het voldoen aan de vraag naar hoogwaardige eiwitten in Zuid-Holland tegen 2036.
Projectdetails
Inleiding
JOY Bugs en Burgs Foods hebben de handen ineengeslagen om een nieuwe lokale productieketen op te zetten voor het telen, verwerken en verkopen van op sprinkhanen gebaseerde vleesproducten.
Projectdoelen
In dit project staan de volgende onderwerpen centraal:
- Ontwikkelen kweekproces van sprinkhanen om te komen tot een goede basis voor een vleesproduct, bestemd voor menselijke consumptie.
- Ontwikkelen productieproces van een op sprinkhanen gebaseerd vleesproduct ten einde tot een waardige vleesvervanger te komen.
- Marktonderzoek & introductie om het product op grote schaal uit te rollen over de vooraf gedefinieerde markt.
Circulaire en Lokale Aanpak
In de geest van de blauwe economie wordt deze ketenaansluiting zo veel mogelijk circulair en lokaal opgezet. Door de gewassen van lokale landbouw en de reststromen van lokale ondernemers als voedingsbron voor de sprinkhaankweek te gebruiken, wordt optimaal ingezet op de versterking van de blauwe economie en een circulaire productieketen. Meststoffen die voortkomen uit de sprinkhaankweek, worden op hun beurt weer ingezet om de gewassen te bemesten. Het project dient zodoende als voorbeeld voor alternatieve duurzame exploitatievormen voor landbouwers.
Toekomstvisie
Het uiteindelijke doel is om in 2036 door middel van de verkoop van op insecten gebaseerde vleesproducten volledig in de groeiende vraag naar hoogwaardige eiwitten in de provincie Zuid-Holland te kunnen voorzien. Daarnaast zet dit collectief in op de kracht en potentie van de sprinkhaan zelf, in smaak, voedingswaarde en duurzaamheid.
Consumentenvraag
In lijn met de verschuivende consumentenvraag in de richting van eerlijke en natuurlijke producten, wordt een vleesproduct neergezet zonder kunstmatige additieven en met een zo min mogelijk druk op het milieu. Naast “de Hollandse garnaal, dat is de lekkerste van allemaal!” is het straks ook “de Hollandse grasshopper, dat is een echte topper!”.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 197.438 |
Tijdlijn
Startdatum | Onbekend |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2018 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Burgs Foods B.V.penvoerder
- JOY Bugs B.V.
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Reinventing sustainable and juicy meat alternativesDit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen. | Mkb-innovati... | € 193.595 | 2023 | Details |
Vliegende PioniersOntwikkeling van een duurzame installatie voor de kweek van black soldierfly, gericht op eiwitproductie uit keukenafval en verbetering van dierenwelzijn en plantengroei. | Mkb-innovati... | € 176.750 | 2023 | Details |
PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige EiwittenHet project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie. | Mkb-innovati... | € 199.098 | 2018 | Details |
The BURGER ProjectMaGie Creations en Cano-ela ontwikkelen een innovatieve vegan burger met koolzaad en bierbostel, gericht op superieure voedingswaarden en duurzame voedselproductie. | Mkb-innovati... | € 184.034 | 2023 | Details |
Feeder-breeder photo-bioreactor systeem: tweetrapssysteem voor algenteelt met hoog rendementDit R&D-project richt zich op het ontwikkelen van kostenefficiënte algenteelttechnologie om de biobased economie in West-Nederland te versterken en de concurrentiekracht van lokale bedrijven te verhogen. | Mkb-innovati... | € 339.577 | 2017 | Details |
Reinventing sustainable and juicy meat alternatives
Dit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen.
Vliegende Pioniers
Ontwikkeling van een duurzame installatie voor de kweek van black soldierfly, gericht op eiwitproductie uit keukenafval en verbetering van dierenwelzijn en plantengroei.
PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten
Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.
The BURGER Project
MaGie Creations en Cano-ela ontwikkelen een innovatieve vegan burger met koolzaad en bierbostel, gericht op superieure voedingswaarden en duurzame voedselproductie.
Feeder-breeder photo-bioreactor systeem: tweetrapssysteem voor algenteelt met hoog rendement
Dit R&D-project richt zich op het ontwikkelen van kostenefficiënte algenteelttechnologie om de biobased economie in West-Nederland te versterken en de concurrentiekracht van lokale bedrijven te verhogen.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Sea-Food producten van insecten eiwittenHet project versnelt de introductie van nieuwe insecten-eiwit producten door onderzoek naar productie, verwerking en marktacceptatie, ter ondersteuning van duurzame eiwitstrategieën in Europa. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
InsectenkaasDeze haalbaarheidsstudie onderzoekt de mogelijkheden van het fermentatieproces van insecten voor de ontwikkeling van nieuwe gefermenteerde producten. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Haalbaarheidsonderzoek naar de ontwikkeling van een schaalbaar productieproces van duurzame protein bars op basis van insecten.ROW B.V. onderzoekt de haalbaarheid van een schaalbaar productieproces voor duurzame insecten-proteïne bars om technische en financiële risico's te evalueren. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Rotte visch Fermentering LekkerDeze haalbaarheidsstudie onderzoekt de benutting van ongebruikte visdelen in Nederland voor hoogwaardige eiwitten en circulaire economie, met als doel innovatieve producten zoals gefermenteerde vissaus te ontwikkelen. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
Insect- and Fungi-based Biodegradation FacilityDit project richt zich op het duurzaam produceren van eiwitten uit insecten en paddenstoelen via een circulaire afvalverwerkingsfaciliteit, met als doel economische waarde en klimaatneutraliteit te realiseren. | Mkb-innovati... | € 19.968 | 2022 | Details |
Sea-Food producten van insecten eiwitten
Het project versnelt de introductie van nieuwe insecten-eiwit producten door onderzoek naar productie, verwerking en marktacceptatie, ter ondersteuning van duurzame eiwitstrategieën in Europa.
Insectenkaas
Deze haalbaarheidsstudie onderzoekt de mogelijkheden van het fermentatieproces van insecten voor de ontwikkeling van nieuwe gefermenteerde producten.
Haalbaarheidsonderzoek naar de ontwikkeling van een schaalbaar productieproces van duurzame protein bars op basis van insecten.
ROW B.V. onderzoekt de haalbaarheid van een schaalbaar productieproces voor duurzame insecten-proteïne bars om technische en financiële risico's te evalueren.
Rotte visch Fermentering Lekker
Deze haalbaarheidsstudie onderzoekt de benutting van ongebruikte visdelen in Nederland voor hoogwaardige eiwitten en circulaire economie, met als doel innovatieve producten zoals gefermenteerde vissaus te ontwikkelen.
Insect- and Fungi-based Biodegradation Facility
Dit project richt zich op het duurzaam produceren van eiwitten uit insecten en paddenstoelen via een circulaire afvalverwerkingsfaciliteit, met als doel economische waarde en klimaatneutraliteit te realiseren.