Haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van alternatieve eiwitten uit microalgen ter bevordering van de gezondheid en het immuunsysteem
FUL Foods wil zijn afvalstroom van microalgen valoriseren tot een alternatieve eiwitbron door middel van upcycling en proteïne-extractie, ter bevordering van de circulaire economie en eiwittransitie.
Projectdetails
Inleiding
Na de succesvolle lancering van "FUL superfood tonic", de eerste drank op basis van microalgen op de markt, is FUL Foods op zoek naar het valoriseren van zijn afvalstroom in een alternatieve proteïnebron, waardoor circulaire economie en eiwittransitie worden bevorderd.
Ontwikkelingsactiviteiten
De ontwikkelingsactiviteiten zullen zich voornamelijk richten op:
- Het upcycling- en proteïneextractieproces
- Het verbeteren van de organoleptische eigenschappen
- Het testen van proteïnefunctionaliteiten
- Texturiserende eigenschappen
- Behoud en verhoging van de voedingswaarde (pre- en probiotica)
Afvalstroom en formulering
FUL Foods zal gebruik maken van een reeds beschikbare afvalstroom en zal een eigen formulering ontwikkelen.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 20.000 |
Tijdlijn
Startdatum | Onbekend |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2021 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- FUL Foodspenvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
High-end, eiwitrijk product op basis van algen die worden geproduceerd door middel van de opslag van C02-reststromen.Dit project onderzoekt de haalbaarheid van grootschalige algenproductie voor gezonde voedingsmiddelen, met als doel een gedetailleerd procesontwerp en optimalisatie van het businessmodel. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
Technisch nieuw verrijkingsproductHet project onderzoekt de technische en economische haalbaarheid van ultrafijn verrijkingsvoer uit algenbiomassa, met focus op kansen, risico's en benodigde middelen voor ontwikkeling. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
Single Cell Protein “From waste to taste”Colsen onderzoekt de haalbaarheid van microbieel eiwitproductie uit reststromen voor duurzame aquacultuur in Zeeland. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
Duurzame extractietechnologie voor de winning van hoogwaardige nutriënten uit complexe reststromen.Het project onderzoekt de haalbaarheid van een duurzame ultrasone extractietechnologie voor het efficiënt winnen van hoogwaardige nutriënten uit complexe reststromen. | Mkb-innovati... | € 19.999 | 2023 | Details |
Optimale droogtechniek voor algenbiomassa tbv omega-3 olieSynalgae ontwikkelt een verdienmodel voor grootschalige algenproductie via tuinbouw, met slimme systemen en ketenregie, en onderzoekt drogingstechnologieën voor optimale productkwaliteit en kostprijs. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
High-end, eiwitrijk product op basis van algen die worden geproduceerd door middel van de opslag van C02-reststromen.
Dit project onderzoekt de haalbaarheid van grootschalige algenproductie voor gezonde voedingsmiddelen, met als doel een gedetailleerd procesontwerp en optimalisatie van het businessmodel.
Technisch nieuw verrijkingsproduct
Het project onderzoekt de technische en economische haalbaarheid van ultrafijn verrijkingsvoer uit algenbiomassa, met focus op kansen, risico's en benodigde middelen voor ontwikkeling.
Single Cell Protein “From waste to taste”
Colsen onderzoekt de haalbaarheid van microbieel eiwitproductie uit reststromen voor duurzame aquacultuur in Zeeland.
Duurzame extractietechnologie voor de winning van hoogwaardige nutriënten uit complexe reststromen.
Het project onderzoekt de haalbaarheid van een duurzame ultrasone extractietechnologie voor het efficiënt winnen van hoogwaardige nutriënten uit complexe reststromen.
Optimale droogtechniek voor algenbiomassa tbv omega-3 olie
Synalgae ontwikkelt een verdienmodel voor grootschalige algenproductie via tuinbouw, met slimme systemen en ketenregie, en onderzoekt drogingstechnologieën voor optimale productkwaliteit en kostprijs.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
GOETT: Grootschalige Grond Ongebonden Eiwit Teelt voor meervoudige toepassingenHet consortium ontwikkelt een duurzame, circulaire teelttechnologie voor micro-algen (Spirulina) in gesloten systemen, gericht op humane toepassingen en het hergebruik van mineraalrijke reststromen. | Mkb-innovati... | € 194.900 | 2020 | Details |
Ontwikkeling van een heem productiesysteem o.b.v. algenFUL Foods BV en Lgem BV ontwikkelen een innovatief productiesysteem voor plantaardig heem uit microalgen, om vleesvervangers te creëren die qua smaak en structuur nauwelijks van echt vlees te onderscheiden zijn. | Mkb-innovati... | € 301.802 | 2021 | Details |
Ontwikkeling prototype productie process voor de productie van omega 3 vetzuren uit algenHet project richt zich op het ontwikkelen van een schaalbaar businessmodel en technologie voor grootschalige algenproductie door glastuinbouwbedrijven, met als doel de voedingsmiddelenindustrie te betreden. | Mkb-innovati... | € 247.841 | 2019 | Details |
Microalgen in Balans: Ontwikkeling van een Galdieria cultivatiesysteem op basis van mixotrofieHet project richt zich op het ontwikkelen van een mixotrofie module voor algenkweek om de productiviteit te verhogen en kosten te verlagen, waardoor algen aantrekkelijker worden voor de voedingsindustrie. | Mkb-innovati... | € 199.407 | 2022 | Details |
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwitDalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid. | Mkb-innovati... | € 113.663 | 2018 | Details |
GOETT: Grootschalige Grond Ongebonden Eiwit Teelt voor meervoudige toepassingen
Het consortium ontwikkelt een duurzame, circulaire teelttechnologie voor micro-algen (Spirulina) in gesloten systemen, gericht op humane toepassingen en het hergebruik van mineraalrijke reststromen.
Ontwikkeling van een heem productiesysteem o.b.v. algen
FUL Foods BV en Lgem BV ontwikkelen een innovatief productiesysteem voor plantaardig heem uit microalgen, om vleesvervangers te creëren die qua smaak en structuur nauwelijks van echt vlees te onderscheiden zijn.
Ontwikkeling prototype productie process voor de productie van omega 3 vetzuren uit algen
Het project richt zich op het ontwikkelen van een schaalbaar businessmodel en technologie voor grootschalige algenproductie door glastuinbouwbedrijven, met als doel de voedingsmiddelenindustrie te betreden.
Microalgen in Balans: Ontwikkeling van een Galdieria cultivatiesysteem op basis van mixotrofie
Het project richt zich op het ontwikkelen van een mixotrofie module voor algenkweek om de productiviteit te verhogen en kosten te verlagen, waardoor algen aantrekkelijker worden voor de voedingsindustrie.
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit
Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.