Radio Magnetic Freezing - Vriezen met radiogolven en magnetisme

Radio Magnetic Freezing ontwikkelt een innovatieve vriestechnologie om voedselverspilling te verminderen en kwaliteit te verbeteren.

Subsidie
€ 20.000
2021

Projectdetails

Inleiding

Het invriezen van voedsel kan een belangrijke bijdrage leveren aan verschillende maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. Door de groeiende wereldbevolking en stijgende welvaart, stijgt de vraag naar voedsel enorm.

Om hieraan te kunnen voldoen, moeten er slimme oplossingen ontwikkeld worden. Naast efficiënter produceren en het omschakelen op een minder belastend dieet, is het ook zeer belangrijk om in de gehele keten efficiënt om te gaan met het geproduceerde voedsel.

Probleemstelling

Uit onderzoek blijkt dat ca. 40% van alle geproduceerde levensmiddelen bij het afval terechtkomt. In de vriesversketen is dit getal vele malen lager, doordat al het voedsel direct wordt ingevroren en pas wordt ontdooid op het moment dat het wordt gebruikt.

Daarnaast kunnen oogstseizoen en verwerking ontkoppeld worden, door vers materiaal te bevriezen, op te slaan en in een latere periode als vers te verwerken. Hierdoor kan afval tot nul worden gereduceerd.

Huidige Uitdagingen

Een nadeel van de huidige invriesapparatuur is dat de kwaliteit ten opzichte van verse producten sterk achteruitgaat en het invriezen veel energie kost. Hierdoor worden vriesverse producten als inferieur product gezien.

Oplossing

Radio Magnetic Freezing Europe BV beschikt over een nieuwe vriestechnologie op basis van radiogolven en magnetisme, dat de volgende voordelen biedt:

  • Verlaging van het energieverbruik voor bevriezings- en drogingsprocessen
  • Hogere kwaliteit producten
  • Langere houdbaarheid door hogere afdoding van pathogenen
  • Beperken van gewichtsverlies bij invriezen (geen dooiverlies meer)
  • Beperken van verkleuring bij invriezen doordat oxidatie van cellen vrijwel niet meer kan
  • Makkelijker om nieuwe producten of nieuwe toepassingen voor producten te ontwikkelen
  • Mogelijkheden om gezondere productconcepten te ontwikkelen, maar met dezelfde kwaliteit en ervaring als ongezonde producten (bijvoorbeeld minder vet in roomijs)
  • Lagere afhankelijkheid van seizoensgebonden producten, indien je deze kan invriezen en later kan ontdooien zonder kwaliteitsverlies
  • Doordat de kwaliteit van het product met deze methode na het invriezen hoog blijft, is er minder verspilling van voedsel
  • Met deze technologie zijn er meer exportkansen voor voedingsmiddelen

Toepassingen en Impact

Dit biedt vele mogelijkheden voor de verwerking van bevroren producten als vers, verlenging van de houdbaarheid en distributie zonder verlies van kwaliteit. Hiermee draagt de technologie bij aan de Kennis- en Innovatie Agenda’s (KIA's) MIT 2021 “Landbouw, Voedsel en Water”.

Onderzoek en Ontwikkeling

Op dit moment is de RMF-techniek kleinschalig ontwikkeld in een batchproces. Binnen deze haalbaarheidsstudie richt Radio Magnetic Freezing Europe BV zich op een onderzoek naar de technische en economische haalbaarheid om deze technologie door te ontwikkelen tot een continu proces voor de versketens met hoge verwerkingscapaciteit.

Middels een marktonderzoek worden de vereisten vanuit de markt in kaart gebracht in bestaande versketens (onder andere vlees, vis en ijs) om tot een programma van eisen te komen.

Vervolgens worden de resultaten vergeleken met de technische (on)mogelijkheden en vrijheidsgraden van RMF-technologie om te concluderen of een (gezamenlijk) ontwikkelingstraject wordt gestart van de RMF-continutechnologie.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000
Totale projectbegroting€ 50.400

Tijdlijn

Startdatum21-4-2021
Einddatum31-12-2021
Subsidiejaar2021

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Radio Magnetic Freezing Europe B.V.penvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

Onderzoek ononderbroken koelketen voor IQF-gevroren visproducten

Mattheüs B.V. onderzoekt de haalbaarheid van een mobiele koelketen voor diepgevroren vis vanaf vissersschepen om kwaliteitsverlies te voorkomen en duurzaamheid in de visserij te verbeteren.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Healthy Fridge 2.0

Het project onderzoekt de haalbaarheid van een slimme RFID-koelkast voor het aanbieden van gezonde, verse maaltijden op basis van vraagvoorspelling.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Microgolf desinfectie- en droogtunnel

Limex onderzoekt de haalbaarheid van een microgolf desinfectie- en droogtunnel voor veiligere en duurzamere voedselproductie.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Fresco Sorting Aid

Fresco Sorting Aid ontwikkelt een innovatieve, niet-destructieve microwavesensor voor kwaliteitscontrole van fruit en groenten, om voedselverspilling te verminderen en de efficiëntie in de toeleveringsketen te verbeteren.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Plasma geactiveerd water

Marcelissen-Venlo onderzoekt plasma geactiveerd water om de houdbaarheid van verse producten te verlengen en voedselverspilling te verminderen.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Continuous Radio Magnetic Freezing (RMF): Vriesproces voor superieure kwaliteit vriesvers producten

Dit project ontwikkelt een continu vriesproces met RMF-technologie voor hoogwaardige, energiezuinige en kwaliteitsbehoudende voedselinvriezing.

€ 199.850
EIC Accelerator

Revivable insect preservation technologies pausing the life cycle of insects at egg or neonate larvae stages for empowering the insect farming industry

FreezeM revolutionizes insect farming by providing cryopreserved BSF eggs and neonates, enhancing efficiency and accessibility in the protein production supply chain.

€ 2.293.725
EIC Pathfinder

Clean and efficient cooling in vaccine transportation using Rotating Magnetocaloric Effect

The Magccine project aims to develop a cost-effective, efficient solid-state magnetic refrigerator using the rotating magnetocaloric effect to enhance vaccine cold chain logistics and reduce waste.

€ 3.635.772
EIC Accelerator

Highly efficient and sustainable refrigeration based on solid state Magnetic Cooling Device

Magnotherm has developed a revolutionary magnetic cooling system that eliminates greenhouse gas emissions and enhances efficiency, achieving 40% electricity savings without harmful refrigerants.

€ 2.500.000
Mkb-innovati...

TUN Food Innovation

Het project ontwikkelt een blauwdruk voor industriële VMW-droogprocessen van agrofoodproducten, gericht op optimalisatie en opschaling in samenwerking met launching customers.

€ 200.000