TUN Food Innovation

Het project ontwikkelt een blauwdruk voor industriële VMW-droogprocessen van agrofoodproducten, gericht op optimalisatie en opschaling in samenwerking met launching customers.

Subsidie
€ 200.000
2015

Projectdetails

Inleiding

Doel van het project is om een universele blauwdruk te ontwikkelen voor de aansturing van industriële Vacuüm MicroWave-droogprocessen (VMW) voor agrofood producten. Het businessmodel is erop gericht om industriële droogprocessen voor agrofood producten te ontwikkelen met launching customers.

Technologische Uitdagingen

De technologische uitdagingen en producten die als testcase kunnen dienen voor de R&D-fase zijn geïdentificeerd. Op basis van een concurrentieanalyse zijn nog niet ontwikkelde industriële droogprocessen voor agrofood producten geïdentificeerd.

Marktanalyse

Op basis van een marktanalyse voor kansrijke VMW-gedroogde producten zijn mogelijke launching customers geïdentificeerd. Er is gekozen voor het ontwikkelen van een blauwdruk voor industriële droogprocessen met als testcase:

  • Varkensoren
  • Champignons
  • Tomaten
  • Aardappelen

Prototype Ontwikkeling

De aanvragers bouwen een functioneel prototype van een VMW-droogmachine om de blauwdruk voor het droogproces te kunnen ontwikkelen. Het industriële VMW-droogproces wordt samen met launching customers opgepakt: bedrijven met een sterke marktpositie op varkensoren, champignons, tomaten en aardappelen.

R&D Fase

Binnen dit R&D-project ontwikkelen de aanvragers van proof of principle naar een functioneel prototype en vervolgens naar een industrieel model. Na afloop van de R&D-fase kan gelijk gestart worden met de industriële opschaling in samenwerking met de launching customers.

Voorgenomen Innovatie

De voorgenomen innovatie betreft zowel een vernieuwing van een product, proces als dienst:

  1. De ontwikkeling van een licentiemodel in samenwerking met launching customers. De nieuwe, met VMW-technologie gedroogde producten behouden optimaal hun vorm, kleur, structuur en inhoudsstoffen. Gedroogde producten met deze eigenschappen zijn nog niet op de markt.
  2. De ontwikkeling van een blauwdruk van een industrieel VMW-droogproces, ontwikkeld op basis van een testcase van vier geselecteerde producten, door te variëren in parameters als tijd, druk en microgolfintensiteit. Water wordt bijvoorbeeld op verschillende manieren gebonden in producten; voor elk type waterbinding moet een apart proces ontwikkeld worden. Stralingsgolfeffecten raken aan absorptie en aan het gemak waarmee vocht uit kan treden. Ook voor deze effecten moeten aparte processen ontwikkeld worden.

Concurrentiepositie

Uit concurrentie- en marktonderzoek blijkt dat de grote marktspelers nog aan het begin staan van de industriële opschaling van VMW-droogprocessen. Dat betekent dat er voldoende ruimte op de markt is. Op het droogproces is inmiddels wereldwijd octrooi aangevraagd.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 200.000

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2015

Partners & Locaties

Projectpartners

  • TUN Food Innovation B.V.penvoerder
  • Blue Engineering B.V.

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking

Mkb-innovati...

Continuous Radio Magnetic Freezing (RMF): Vriesproces voor superieure kwaliteit vriesvers producten

Dit project ontwikkelt een continu vriesproces met RMF-technologie voor hoogwaardige, energiezuinige en kwaliteitsbehoudende voedselinvriezing.

€ 199.850
Mkb-innovati...

Sneller meer opbrengst middels energie efficiënte Infrarood warmte uit amorfe linten

Het project ontwikkelt een innovatieve infrarood verwarmingsoplossing voor efficiënte voedselproductie, gericht op energiebesparing en flexibele teelt in de Nederlandse tuinbouw.

€ 184.174
Mkb-innovati...

De nieuwe standaard in waterzuivering voor de Agrofoodsector

VAM WaterTech ontwikkelt slimme waterzuiveringsinstallaties voor de Agrofood-sector, die met geavanceerde sensortechnologie en AI de efficiëntie en voedselveiligheid verbeteren.

€ 310.589
Mkb-innovati...

Drogen van zouthoudende afvalwaterstromen door middel van restwarmte

Het project ontwikkelt een energieneutrale, kosteneffectieve oplossing voor het scheiden van zouthoudend proceswater in de chemische industrie, resulterend in herbruikbaar water en zuiver zout.

€ 200.000
Mkb-innovati...

Mest in eigen beheer

Wolbers Mesttechniek en Hellebrekers Technieken ontwikkelen een modulair, energiezuinig mestverwerkingsproces voor boerderijen, gericht op het produceren van waardevolle grondstoffen en het verminderen van fossiele brandstofbehoefte.

€ 200.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Microgolf desinfectie- en droogtunnel

Limex onderzoekt de haalbaarheid van een microgolf desinfectie- en droogtunnel voor veiligere en duurzamere voedselproductie.

€ 20.000
Demonstratie...

Demonstratieproject drogen van eiwitten met elektrische voordroger

Het project demonstreert een innovatieve MVR-voordroger voor het concentreren en drogen van eiwitoplossingen, wat leidt tot een efficiënter en duurzamer productieproces met verbeterde productkwaliteit.

€ 493.080
Mkb-innovati...

Energie-efficiënt drogen van groenten, fruit en algen met optimaal behoud van gezonde inhoudsstoffen

CyanInnoTech onderzoekt een energie-efficiënte droogtechniek voor groenten, fruit en algen die voedingsstoffen behoudt, ter ondersteuning van duurzame voedselinnovatie.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Ontwikkeling van een energiearm droogproces voor natte biomassastromen

Milling Company Europe B.V. ontwikkelt met ASQA Subsidies B.V. een innovatief droogproces voor natte biomassa om deze om te zetten in waardevolle, circulaire intermediate producten.

€ 20.000
Demonstratie...

De CD70 - Lekker Efficiënt Drogen

Het project ontwikkelt een energiezuinige mobiele droger voor natte biomassa, gericht op het verwaarden van reststromen tot hoogwaardige voedingsmiddelen en het bevorderen van een circulaire economie in Nederland.

€ 143.444