Technische en Economische haalbaarheid van Mycelium voorkweek in de productie van Mycoproteïnes op reststromen.

Het project onderzoekt de haalbaarheid van een voorkweekproces om de fermentatieduur van mycoproteïnes uit reststromen met 30% te verkorten, gericht op de vlees- en visvervangende industrie.

Subsidie
€ 20.000
2023

Projectdetails

Openbare Samenvatting

Inleiding

De technische en economische haalbaarheid van mycelium-voorkweek in de productie van mycoproteïnes op reststromen.

Bedrijfsinformatie

Proteïns of Tomorrow is een start-up die voedseltechnologie en biotechnologie combineert om natuurlijke mycoproteïne texturen te creëren vanuit afvalstromen. Haar kernactiviteiten en expertise liggen in de ontwikkeling van fermentatieprocessen voor alternatieve eiwitproductie, downstream processing en de applicatie daarvan in humane consumptie.

Markten

De belangrijkste markten zijn de vis- en vleesvervangende industrie, die de componenten als textuur gebruiken in applicaties.

Projectdoel

In dit project zal de economische en technische haalbaarheid onderzocht worden van het gebruik van een voorkweekproces in de productie van mycoproteïnes op reststromen.

Probleemstelling

Vanwege de complexiteit van reststromen (in-homogeen) en batch-to-batch verschillen daarin, is geen reststroom (feedstock) hetzelfde. Door deze inconsistente procescondities heeft de myceliumcultuur wat ‘opstartproblemen’, wat resulteert in een relatief lang fermentatieproces naar mycoproteïnes.

Oplossing

Via een voorkweekproces kan een cultuur geactiveerd worden voor de aanmaak van onder andere enzymen, welke de duur van het fermentatieproces naar de mycoproteïnes met mogelijk 30% kan verkorten.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2023

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Proteins of Tomorrow B.V.penvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

Single Cell Protein “From waste to taste”

Colsen onderzoekt de haalbaarheid van microbieel eiwitproductie uit reststromen voor duurzame aquacultuur in Zeeland.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Mest naar diervoeding

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het omzetten van varkensmest naar schimmelbiomassa voor diervoeding, ter ondersteuning van circulaire landbouw.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Waardevol eiwit uit stikstofreststromen

Dit project onderzoekt de productie van eiwit uit stikstofreststromen van de veehouderij en voedingsindustrie, met als doel een demo-faciliteit in Noord-Limburg voor duurzame kringlooplandbouw.

€ 20.000
Mkb-innovati...

MYCOTEX

Het project onderzoekt de haalbaarheid van mycoproteïnen structureren met DST's Continous High Shear technologie.

€ 17.500
Mkb-innovati...

Natuurlijke texturisatie technieken middels mycoproteïnen

Het project richt zich op het ontwikkelen van natuurlijke texturisatie technieken met mycoproteïnen om 80% van voedingsnevenstromen te valoriseren tot hernieuwbare eiwitbronnen voor menselijke consumptie.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit

Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.

€ 113.663
EIC Accelerator

Using biotechnology to create the next generation of sustainable foods from the roots of mushrooms

Mushlabs uses proprietary fermentation technology to cultivate mycelium into a sustainable, protein-rich meat alternative, aiming to transform plant-based diets.

€ 2.426.375
EIC Accelerator

Innovative patented dry fermentation technology for cost-effective and highly nutritious production of hybrid mycelium-plant meat analogues

The MEATLOW project aims to optimize a novel mycelium-plant fermentation technology to produce healthy, eco-friendly meat analogues for the EU market by 2026.

€ 2.441.250
1.1 - Het ve...

De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)

Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde.

€ 560.032