Technische en Economische haalbaarheid van Mycelium voorkweek in de productie van Mycoproteïnes op reststromen.
Het project onderzoekt de haalbaarheid van een voorkweekproces om de fermentatieduur van mycoproteïnes uit reststromen met 30% te verkorten, gericht op de vlees- en visvervangende industrie.
Projectdetails
Openbare Samenvatting
Inleiding
De technische en economische haalbaarheid van mycelium-voorkweek in de productie van mycoproteïnes op reststromen.
Bedrijfsinformatie
Proteïns of Tomorrow is een start-up die voedseltechnologie en biotechnologie combineert om natuurlijke mycoproteïne texturen te creëren vanuit afvalstromen. Haar kernactiviteiten en expertise liggen in de ontwikkeling van fermentatieprocessen voor alternatieve eiwitproductie, downstream processing en de applicatie daarvan in humane consumptie.
Markten
De belangrijkste markten zijn de vis- en vleesvervangende industrie, die de componenten als textuur gebruiken in applicaties.
Projectdoel
In dit project zal de economische en technische haalbaarheid onderzocht worden van het gebruik van een voorkweekproces in de productie van mycoproteïnes op reststromen.
Probleemstelling
Vanwege de complexiteit van reststromen (in-homogeen) en batch-to-batch verschillen daarin, is geen reststroom (feedstock) hetzelfde. Door deze inconsistente procescondities heeft de myceliumcultuur wat ‘opstartproblemen’, wat resulteert in een relatief lang fermentatieproces naar mycoproteïnes.
Oplossing
Via een voorkweekproces kan een cultuur geactiveerd worden voor de aanmaak van onder andere enzymen, welke de duur van het fermentatieproces naar de mycoproteïnes met mogelijk 30% kan verkorten.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 20.000 |
Tijdlijn
Startdatum | Onbekend |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2023 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Proteins of Tomorrow B.V.penvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Single Cell Protein “From waste to taste”Colsen onderzoekt de haalbaarheid van microbieel eiwitproductie uit reststromen voor duurzame aquacultuur in Zeeland. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
Mest naar diervoedingDit project onderzoekt de haalbaarheid van het omzetten van varkensmest naar schimmelbiomassa voor diervoeding, ter ondersteuning van circulaire landbouw. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Waardevol eiwit uit stikstofreststromenDit project onderzoekt de productie van eiwit uit stikstofreststromen van de veehouderij en voedingsindustrie, met als doel een demo-faciliteit in Noord-Limburg voor duurzame kringlooplandbouw. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
MYCOTEXHet project onderzoekt de haalbaarheid van mycoproteïnen structureren met DST's Continous High Shear technologie. | Mkb-innovati... | € 17.500 | 2024 | Details |
Natuurlijke texturisatie technieken middels mycoproteïnenHet project richt zich op het ontwikkelen van natuurlijke texturisatie technieken met mycoproteïnen om 80% van voedingsnevenstromen te valoriseren tot hernieuwbare eiwitbronnen voor menselijke consumptie. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Single Cell Protein “From waste to taste”
Colsen onderzoekt de haalbaarheid van microbieel eiwitproductie uit reststromen voor duurzame aquacultuur in Zeeland.
Mest naar diervoeding
Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het omzetten van varkensmest naar schimmelbiomassa voor diervoeding, ter ondersteuning van circulaire landbouw.
Waardevol eiwit uit stikstofreststromen
Dit project onderzoekt de productie van eiwit uit stikstofreststromen van de veehouderij en voedingsindustrie, met als doel een demo-faciliteit in Noord-Limburg voor duurzame kringlooplandbouw.
MYCOTEX
Het project onderzoekt de haalbaarheid van mycoproteïnen structureren met DST's Continous High Shear technologie.
Natuurlijke texturisatie technieken middels mycoproteïnen
Het project richt zich op het ontwikkelen van natuurlijke texturisatie technieken met mycoproteïnen om 80% van voedingsnevenstromen te valoriseren tot hernieuwbare eiwitbronnen voor menselijke consumptie.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwitDalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid. | Mkb-innovati... | € 113.663 | 2018 | Details |
Using biotechnology to create the next generation of sustainable foods from the roots of mushroomsMushlabs uses proprietary fermentation technology to cultivate mycelium into a sustainable, protein-rich meat alternative, aiming to transform plant-based diets. | EIC Accelerator | € 2.426.375 | 2022 | Details |
Innovative patented dry fermentation technology for cost-effective and highly nutritious production of hybrid mycelium-plant meat analoguesThe MEATLOW project aims to optimize a novel mycelium-plant fermentation technology to produce healthy, eco-friendly meat analogues for the EU market by 2026. | EIC Accelerator | € 2.441.250 | 2024 | Details |
De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde. | 1.1 - Het ve... | € 560.032 | 2023 | Details |
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit
Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.
Using biotechnology to create the next generation of sustainable foods from the roots of mushrooms
Mushlabs uses proprietary fermentation technology to cultivate mycelium into a sustainable, protein-rich meat alternative, aiming to transform plant-based diets.
Innovative patented dry fermentation technology for cost-effective and highly nutritious production of hybrid mycelium-plant meat analogues
The MEATLOW project aims to optimize a novel mycelium-plant fermentation technology to produce healthy, eco-friendly meat analogues for the EU market by 2026.
De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)
Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde.