Machine-learning tegen voedselverspilling in de horeca

De Walrus ontwikkelt een softwareprototype dat met machine learning voorspellingen doet om voedselverspilling in de horeca te verminderen en duurzame inkoop te bevorderen.

Subsidie
€ 20.000
2020

Projectdetails

Inleiding

Jaarlijks verspilt de horeca rond de 51.000 ton aan voedsel. Met het verspillen van voedsel worden ook alle grondstoffen en hulpbronnen die voor de productie gebruikt zijn (zoals vruchtbaar land, water, arbeid en energie) verspild. Dit legt onnodige druk op voedselproducenten en -verwerkers en heeft een flinke impact op het milieu en op de duurzame samenleving. Ook brengt voedselverspilling onnodige kosten met zich mee voor de horecasector.

Doelstelling

Aanleiding voor dit project is dat De Walrus een vuist wil maken tegen voedselverspilling en zo wil bijdragen aan een betere waardering voor voedsel en een duurzame productie en verwerking van voedsel. Na afloop van dit haalbaarheidsproject beoogt De Walrus een softwarematig prototype te ontwikkelen waarmee voedselverspilling in de horeca tegengegaan kan worden.

Functionaliteiten van de Software

De software dient op basis van reeds aanwezige data uit verschillende bronnen een voorspelling te doen ten aanzien van benodigde producten en hoeveelheden, zodat er berekend voedsel ingekocht kan worden en mise-en-place gedaan kan worden. Op deze manier hoeft er na afloop zo min mogelijk voedsel weggegooid te worden. De Walrus beoogt een systeem dat middels machine learning steeds accuratere voorspellingen weet te maken.

Betrokken Data

Voorbeelden van data die hierin betrokken dienen te worden, zijn:

  • Weersvoorspellingen
  • Verkoop op vergelijkbare dag voorgaand jaar (bijvoorbeeld de zaterdag van week 25)
  • Aantal gasten op vergelijkbare dag voorgaand jaar
  • Evenementen in de omgeving
  • Reeds aanwezige voorraden
  • Trends in afgelopen weken
  • Vakantieperioden

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2020

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Walrus Sneek B.V.penvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

AMIGO Connected Horeca

Het project onderzoekt de haalbaarheid van een AI-platform voor horeca om voedselverspilling te verminderen door verkoopvoorspellingen te genereren.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Voorspellingsmodule voor full-service restaurants om voedselverspilling tegen te gaan

Wastewatchers B.V. ontwikkelt een voorspellingsmodule voor restaurants om voedselverspilling te verminderen door inkoop en productaanbod te optimaliseren op basis van real-time data.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Haalbaarheidsproject voorspelbaar maken van vervuiling en hygiëne in voedingsmiddelenprocessen

Het project ontwikkelt een softwareoplossing, "Clean Smart", die met behulp van Deep Learning en Machine Learning productieprocessen optimaliseert voor gezondere voeding en duurzaamheid door vervuiling en hygiëne te voorspellen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Haalbaarheidsonderzoek ontwikkeling digitaal platform Schillenboer

Het project ontwikkelt een digitaal platform om horecaondernemers te verbinden met recyclers van waardevol afval, met als doel duurzame afvalscheiding en vermindering van milieu-impact.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Smartsupply

WeDoDigital B.V. onderzoekt de haalbaarheid van een machinelearning-software om voedselverspilling in de AGF-sector te verminderen door vraagvoorspelling voor versproducten.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Smart Food Waste Prevention

Het project richt zich op het verminderen van voedselverspilling van groente en fruit door slimme technologie en AI te gebruiken voor kwaliteitsanalyse en optimalisatie van de toeleveringsketen.

€ 190.400
Mkb-innovati...

Efficiëntere bestellingen, minder verspilling met de slimme menukaart

Wastewatchers en Jamezz ontwikkelen een slimme menukaart met een Basketanalyse tool om voedselverspilling te verminderen en omzet te verhogen door klantgerichte productaanbevelingen.

€ 170.100
EIC Accelerator

Cutting-edge food waste solution for restaurants

Binspector leverages AI and smart technology to help restaurants reduce food waste by 70%, saving over €30,000 annually while enhancing profitability and sustainability.

€ 2.412.112
Mkb-innovati...

Robotica voor de horeca

Het project ontwikkelt een pasta robot voor de horeca om automatisering te versnellen, personeelstekorten te verlichten en kosten te verlagen.

€ 126.539
Mkb-innovati...

Smart-Cooler 2.0 incl. Smart-Restocking System (3S)

HealthyFeeling ontwikkelt de Smart-Cooler 2.0 om hotels 24/7 toegang te bieden tot gezond en lokaal eten en drinken.

€ 212.044