Machine-learning tegen voedselverspilling in de horeca
De Walrus ontwikkelt een softwareprototype dat met machine learning voorspellingen doet om voedselverspilling in de horeca te verminderen en duurzame inkoop te bevorderen.
Projectdetails
Inleiding
Jaarlijks verspilt de horeca rond de 51.000 ton aan voedsel. Met het verspillen van voedsel worden ook alle grondstoffen en hulpbronnen die voor de productie gebruikt zijn (zoals vruchtbaar land, water, arbeid en energie) verspild. Dit legt onnodige druk op voedselproducenten en -verwerkers en heeft een flinke impact op het milieu en op de duurzame samenleving. Ook brengt voedselverspilling onnodige kosten met zich mee voor de horecasector.
Doelstelling
Aanleiding voor dit project is dat De Walrus een vuist wil maken tegen voedselverspilling en zo wil bijdragen aan een betere waardering voor voedsel en een duurzame productie en verwerking van voedsel. Na afloop van dit haalbaarheidsproject beoogt De Walrus een softwarematig prototype te ontwikkelen waarmee voedselverspilling in de horeca tegengegaan kan worden.
Functionaliteiten van de Software
De software dient op basis van reeds aanwezige data uit verschillende bronnen een voorspelling te doen ten aanzien van benodigde producten en hoeveelheden, zodat er berekend voedsel ingekocht kan worden en mise-en-place gedaan kan worden. Op deze manier hoeft er na afloop zo min mogelijk voedsel weggegooid te worden. De Walrus beoogt een systeem dat middels machine learning steeds accuratere voorspellingen weet te maken.
Betrokken Data
Voorbeelden van data die hierin betrokken dienen te worden, zijn:
- Weersvoorspellingen
- Verkoop op vergelijkbare dag voorgaand jaar (bijvoorbeeld de zaterdag van week 25)
- Aantal gasten op vergelijkbare dag voorgaand jaar
- Evenementen in de omgeving
- Reeds aanwezige voorraden
- Trends in afgelopen weken
- Vakantieperioden
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 20.000 |
Tijdlijn
Startdatum | Onbekend |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2020 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Walrus Sneek B.V.penvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
AMIGO Connected HorecaHet project onderzoekt de haalbaarheid van een AI-platform voor horeca om voedselverspilling te verminderen door verkoopvoorspellingen te genereren. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Voorspellingsmodule voor full-service restaurants om voedselverspilling tegen te gaanWastewatchers B.V. ontwikkelt een voorspellingsmodule voor restaurants om voedselverspilling te verminderen door inkoop en productaanbod te optimaliseren op basis van real-time data. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Haalbaarheidsproject voorspelbaar maken van vervuiling en hygiëne in voedingsmiddelenprocessenHet project ontwikkelt een softwareoplossing, "Clean Smart", die met behulp van Deep Learning en Machine Learning productieprocessen optimaliseert voor gezondere voeding en duurzaamheid door vervuiling en hygiëne te voorspellen. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
Haalbaarheidsonderzoek ontwikkeling digitaal platform SchillenboerHet project ontwikkelt een digitaal platform om horecaondernemers te verbinden met recyclers van waardevol afval, met als doel duurzame afvalscheiding en vermindering van milieu-impact. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
SmartsupplyWeDoDigital B.V. onderzoekt de haalbaarheid van een machinelearning-software om voedselverspilling in de AGF-sector te verminderen door vraagvoorspelling voor versproducten. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
AMIGO Connected Horeca
Het project onderzoekt de haalbaarheid van een AI-platform voor horeca om voedselverspilling te verminderen door verkoopvoorspellingen te genereren.
Voorspellingsmodule voor full-service restaurants om voedselverspilling tegen te gaan
Wastewatchers B.V. ontwikkelt een voorspellingsmodule voor restaurants om voedselverspilling te verminderen door inkoop en productaanbod te optimaliseren op basis van real-time data.
Haalbaarheidsproject voorspelbaar maken van vervuiling en hygiëne in voedingsmiddelenprocessen
Het project ontwikkelt een softwareoplossing, "Clean Smart", die met behulp van Deep Learning en Machine Learning productieprocessen optimaliseert voor gezondere voeding en duurzaamheid door vervuiling en hygiëne te voorspellen.
Haalbaarheidsonderzoek ontwikkeling digitaal platform Schillenboer
Het project ontwikkelt een digitaal platform om horecaondernemers te verbinden met recyclers van waardevol afval, met als doel duurzame afvalscheiding en vermindering van milieu-impact.
Smartsupply
WeDoDigital B.V. onderzoekt de haalbaarheid van een machinelearning-software om voedselverspilling in de AGF-sector te verminderen door vraagvoorspelling voor versproducten.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Smart Food Waste PreventionHet project richt zich op het verminderen van voedselverspilling van groente en fruit door slimme technologie en AI te gebruiken voor kwaliteitsanalyse en optimalisatie van de toeleveringsketen. | Mkb-innovati... | € 190.400 | 2023 | Details |
Efficiëntere bestellingen, minder verspilling met de slimme menukaartWastewatchers en Jamezz ontwikkelen een slimme menukaart met een Basketanalyse tool om voedselverspilling te verminderen en omzet te verhogen door klantgerichte productaanbevelingen. | Mkb-innovati... | € 170.100 | 2023 | Details |
Cutting-edge food waste solution for restaurantsBinspector leverages AI and smart technology to help restaurants reduce food waste by 70%, saving over €30,000 annually while enhancing profitability and sustainability. | EIC Accelerator | € 2.412.112 | 2022 | Details |
Robotica voor de horecaHet project ontwikkelt een pasta robot voor de horeca om automatisering te versnellen, personeelstekorten te verlichten en kosten te verlagen. | Mkb-innovati... | € 126.539 | 2022 | Details |
Smart-Cooler 2.0 incl. Smart-Restocking System (3S)HealthyFeeling ontwikkelt de Smart-Cooler 2.0 om hotels 24/7 toegang te bieden tot gezond en lokaal eten en drinken. | Mkb-innovati... | € 212.044 | 2023 | Details |
Smart Food Waste Prevention
Het project richt zich op het verminderen van voedselverspilling van groente en fruit door slimme technologie en AI te gebruiken voor kwaliteitsanalyse en optimalisatie van de toeleveringsketen.
Efficiëntere bestellingen, minder verspilling met de slimme menukaart
Wastewatchers en Jamezz ontwikkelen een slimme menukaart met een Basketanalyse tool om voedselverspilling te verminderen en omzet te verhogen door klantgerichte productaanbevelingen.
Cutting-edge food waste solution for restaurants
Binspector leverages AI and smart technology to help restaurants reduce food waste by 70%, saving over €30,000 annually while enhancing profitability and sustainability.
Robotica voor de horeca
Het project ontwikkelt een pasta robot voor de horeca om automatisering te versnellen, personeelstekorten te verlichten en kosten te verlagen.
Smart-Cooler 2.0 incl. Smart-Restocking System (3S)
HealthyFeeling ontwikkelt de Smart-Cooler 2.0 om hotels 24/7 toegang te bieden tot gezond en lokaal eten en drinken.