Cutting-edge food waste solution for restaurants

Binspector leverages AI and smart technology to help restaurants reduce food waste by 70%, saving over €30,000 annually while enhancing profitability and sustainability.

Subsidie
€ 2.412.112
2022

Projectdetails

Introduction

Worldwide, one-third of all food production is wasted, 15% of which is generated by restaurants, hotels, and caterers who lack the tools to reap the benefits of reducing food waste.

Product Overview

Our product, Binspector, combines a smart camera, a smart scale, and artificial intelligence image recognition technology to automatically register all food going to waste.

Features

  • Supplies actionable insights to chefs on how to optimize inefficiencies.
  • Integrated with external systems to pre-fill restaurant ordering systems.

Business Model

We offer our Product-as-a-Service to professional kitchens for a monthly fee with no upfront costs.

Benefits

  • Allows an average kitchen to decrease its ecological footprint and food waste level by 70%.
  • Easily saves over €30,000 annually, resulting in a net profit margin increase of up to 2%.

Market Potential

The market is estimated to be worth €7.8B in Europe alone.

Company Background

Founded in 2019, Orbisk is a Dutch start-up with a team of 24 engineers, data scientists, and commercial specialists.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 2.412.112
Totale projectbegroting€ 3.445.875

Tijdlijn

Startdatum1-3-2022
Einddatum29-2-2024
Subsidiejaar2022

Partners & Locaties

Projectpartners

  • ORBISK BVpenvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Smart Food Waste Prevention

Het project richt zich op het verminderen van voedselverspilling van groente en fruit door slimme technologie en AI te gebruiken voor kwaliteitsanalyse en optimalisatie van de toeleveringsketen.

€ 190.400
Mkb-innovati...

AMIGO Connected Horeca

Het project onderzoekt de haalbaarheid van een AI-platform voor horeca om voedselverspilling te verminderen door verkoopvoorspellingen te genereren.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Voorspellingsmodule voor full-service restaurants om voedselverspilling tegen te gaan

Wastewatchers B.V. ontwikkelt een voorspellingsmodule voor restaurants om voedselverspilling te verminderen door inkoop en productaanbod te optimaliseren op basis van real-time data.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Machine-learning tegen voedselverspilling in de horeca

De Walrus ontwikkelt een softwareprototype dat met machine learning voorspellingen doet om voedselverspilling in de horeca te verminderen en duurzame inkoop te bevorderen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Efficiëntere bestellingen, minder verspilling met de slimme menukaart

Wastewatchers en Jamezz ontwikkelen een slimme menukaart met een Basketanalyse tool om voedselverspilling te verminderen en omzet te verhogen door klantgerichte productaanbevelingen.

€ 170.100