The Olive Oil Screener (TOOS)

Het project ontwikkelt een objectief analysesysteem voor de kwaliteit en authenticiteit van olijfolie, ter bestrijding van fraude.

Subsidie
€ 350.000
2023

Projectdetails

Inleiding

Olijfolie is de olie die wordt geperst uit olijven, de vruchten van de olijfboom. Het proces is heel eenvoudig: de olijven worden geperst en de olie loopt eruit. Als dit hygiënisch en binnen 24 uur gebeurt, kan de olijfolie worden geclassificeerd als Extra Vierge Olijfolie (EVOO).

Waarde en Fraude

De voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van olijfolie maken het een waardevol product, en daarom wordt het tegen een hoge prijs verkocht op de markt. Vanwege de stijgende prijzen en omdat het voor consumenten moeilijk is om niet-authentieke olijfolie op te sporen, is olijfolie aantrekkelijk voor fraudeurs.

Olijfolie is vloeibaar en kan gemakkelijk worden gemengd met inferieure of goedkopere oliën. Daarom wordt olijfolie al jaren beschouwd als een van de meest frauduleuze voedingsmiddelen.

Productie en Markt

Wereldwijd wordt er elk jaar meer dan 3,3 miljoen ton olijfolie geproduceerd, goed voor een marktomvang van €12,62 miljard in 2021. Als gevolg van de klimaatverandering was de productie van 2022/2023 veel lager dan eerdere oogsten. Dit zijn uitdagende tijden voor de olijfolie-industrie en de ongekende terugval om de kwaliteit van de olijfolie op niveau te houden.

Kwaliteitsproblemen

Uitgebreid marktonderzoek toont aan dat olijfolie van mindere kwaliteit wordt verkocht als Extra Vierge Olijfolie (EVOO) en dat het technisch eenvoudig is om dit product (gedeeltelijk) te vervangen door goedkope oliën. In feite is 60% van de olijfolie op de markt frauduleus, en zelfs tot 74% van alle olijfolie die in reguliere supermarkten wordt verkocht, is niet volgens het etiket op de verpakking.

Beoordelingsmethoden

Momenteel is het gebruik van testpanels de enige geaccepteerde beoordelingsmethode om de goede van de slechte olijfolie te scheiden. Ondanks de zeer strenge eisen waaraan een testpanel moet voldoen, blijft het testen van olijfolie een subjectieve oefening. De uitkomst van de paneltest heeft grote gevolgen voor de verkopende partij.

Er is veel verschil tussen de testpanels en de markt vraagt om een objectievere manier van beoordelen die toegankelijk is voor alle partijen binnen het distributiekanaal.

Beperkingen van Huidige Methoden

De menselijke smaak is niet in staat om frauduleuze mengsels van (plantaardige) oliën te detecteren en is ook niet in staat om defecten in een vroeg stadium te ontdekken. Daarom is het gebruik van testpanels niet geschikt voor het bewaken van de productkwaliteit tijdens het productieproces.

De industrie vraagt om een snelle en objectieve manier om defecten in EVOO op te sporen en de productkwaliteit tijdens het productieproces te analyseren.

Projectdoelstellingen

In dit project wil Next Generation Sensors, samen met het Olijfolie Instituut, een objectief analysesysteem (The Olive Oil Screener - TOOS) ontwikkelen voor het aantonen van de kwaliteit en authenticiteit van olijfolie. Dit gebeurt door het meten van vluchtige organische verbindingen en niet-vluchtige verbindingen met behulp van een massaspectrometer.

De defecten worden bepaald door een getraind testpanel volgens de normen van de Internationale Olijfolieraad (IOC). De monsters die door het panel worden getest, worden chemisch in kaart gebracht, wat betekent dat de defecten worden gekoppeld aan hun chemische signatuur. Op deze manier wordt de zintuiglijke ervaring (geur en smaak) gekoppeld aan analytisch meetbare gegevens.

Deze gegevens worden gebruikt om een nauwkeurige en objectieve toepassing te ontwikkelen voor het kwalificeren en kwantificeren van defecten in olijfolie.

Einddoel

Het uiteindelijke doel is om de kwaliteit van de olijfolie te controleren en te garanderen. De innovatie binnen dit project draagt bij aan "gewaardeerd, gezond en veilig voedsel". Men kan dan met een gerust hart zeggen: Extra vierge olijfolie is ook echt Extra Vierge Olijfolie.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 350.000
Totale projectbegroting€ 1.140.000

Tijdlijn

Startdatum1-10-2023
Einddatum30-9-2025
Subsidiejaar2023

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Next Generation Sensors B.V.penvoerder
  • Olijfolie Instituut B.V.

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking

Mkb-innovati...

Handheld Molecular Contaminant Screener (HMCS)

Het project ontwikkelt een draagbaar apparaat voor snelle detectie van voedselverontreinigingen, ter verbetering van voedselveiligheid.

€ 335.125
Mkb-innovati...

"Intelligente pakkingen met fiber optische sensoren voor de olie- en gasindustrie

Zuid-Nederlandse MKB's ontwikkelen optische sensortechnologie voor het in-situ monitoren van pakkingen in de procesindustrie, wat onderhoudskosten verlaagt en veiligheid verhoogt.

€ 142.854
Mkb-innovati...

Ontwikkeling E-nose technologie voor bewaarplaatsen aardappelen

Het project ontwikkelt een e-nose met VOC-sensoren voor continue kwaliteitsmonitoring van aardappelen, met als doel vroegtijdige interventie en een zelflerend systeem voor intelligente bewaring.

€ 289.085
Mkb-innovati...

De nieuwe standaard in waterzuivering voor de Agrofoodsector

VAM WaterTech ontwikkelt slimme waterzuiveringsinstallaties voor de Agrofood-sector, die met geavanceerde sensortechnologie en AI de efficiëntie en voedselveiligheid verbeteren.

€ 310.589
Mkb-innovati...

Virtual Emotion Reader

Het project ontwikkelt de 'Virtual Emotion Reader' om consumentenkeuzes in de levensmiddelenindustrie te analyseren door menselijke emoties te meten, met als doel betere productontwikkeling.

€ 190.050

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Haalbaarheid Olive Oil Nose ontwikkeling

Het project onderzoekt de haalbaarheid van een applicatie die olijfolie objectief kan beoordelen, ter verbetering van kwaliteit en vertrouwen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

OliveLight

MantiSpectra ontwikkelt een kosteneffectieve sensor om olijfolie op vervalsing en kwaliteit te controleren met NIR-technologie.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Moleculair filtratiesysteem voor defecte olijfolie

Het project onderzoekt de ontwikkeling van een filtratiesysteem om defecten uit olijfolie te verwijderen, terwijl gezonde componenten behouden blijven.

€ 20.000
LIFE Standar...

upCYCLling pOlyPhenols from waSte

LIFE CYCLOPS aims to develop a sustainable circular economy model for olive oil waste by recovering valuable polyphenols and enhancing biogas production, achieving zero waste.

€ 1.553.630
Mkb-innovati...

Haalbaarheid van een innovatieve enzymsensor voor de voedingsindustrie

Het project onderzoekt de haalbaarheid van goedkope biosensoren voor vroege detectie van contaminanten in de landbouw-, water- en voedselketen, met als doel voedselveiligheid en kwaliteit te verbeteren.

€ 20.000