Haalbaarheid Olive Oil Nose ontwikkeling
Het project onderzoekt de haalbaarheid van een applicatie die olijfolie objectief kan beoordelen, ter verbetering van kwaliteit en vertrouwen.
Projectdetails
Aanvrager
Het Olijfolie Instituut is in 2021 opgericht en erkend door de EU als het sensorische panel voor het testen van olijfolie in Nederland. Het Olijfolie Instituut test de kwaliteit van olijfolie voor supermarkten, importeurs en de NVWA.
Probleemstelling
Olijfolie staat al jarenlang in de top tien van meest frauduleuze levensmiddelen. Ondanks de zeer strenge eisen waaraan een sensorisch panel moet voldoen, blijft het testen van olijfolie een subjectieve exercitie.
De uitkomst van de paneltest heeft grote gevolgen voor de verkopende partij. Er zit veel verschil tussen de testpanels en de markt vraagt om een objectievere manier van beoordelen die voor alle partijen binnen het distributiekanaal bereikbaar is.
Doel
Binnen de strekking van dit haalbaarheidsproject wordt de technische, economische en juridische haalbaarheid onderzocht voor de ontwikkeling van een Olive Oil Nose applicatie (bestaande uit hard- en software), welke op een objectieve wijze de volwaardige bestanddelen en smaak/aroma patronen van olijfolie kan weergeven.
Door middel van deze applicatie kan elke partij binnen de olijfolie industrie de kwaliteit van olijfolie op waarde schatten. De verwachting is dat hierdoor een grote kwaliteitsslag kan worden gemaakt.
Aansluiting missies voor de toekomst/KIA
Er is directe aansluiting met KIA Landbouw, Water en Voedsel, Missie D, Gewaardeerd, gezond en veilig voedsel. Dit betreft met name 2.4.1 MMIP D1, Waardering van voedsel.
De beoogde innovatie draagt bij aan het herstellen van het vertrouwen in voedsel door de ontwikkeling van de technische applicatie Olive Oil Nose.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 20.000 |
Totale projectbegroting | € 60.000 |
Tijdlijn
Startdatum | 1-7-2022 |
Einddatum | 30-6-2023 |
Subsidiejaar | 2022 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Olijfolie Instituut B.V.penvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
OliveLightMantiSpectra ontwikkelt een kosteneffectieve sensor om olijfolie op vervalsing en kwaliteit te controleren met NIR-technologie. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Moleculair filtratiesysteem voor defecte olijfolieHet project onderzoekt de ontwikkeling van een filtratiesysteem om defecten uit olijfolie te verwijderen, terwijl gezonde componenten behouden blijven. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van een sensor voor het real-time monitoren van processen in de vloeibare voedingsmiddelenindustrieHet project toetst de haalbaarheid van een betaalbare Vis-NIR chip-sensor voor non-destructieve metingen van bestandsstoffen in de vloeibare voedingsmiddelenindustrie. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Haalbaarheidsstudie van Infitiv EthyleensensorInfitiv ontwikkelt een ethyleensensor om voedselverspilling in de fruitlogistiek te verminderen en de kwaliteit van vers fruit te waarborgen. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Technische haalbaarheidsstudie naar lipide ingrediëntHet project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige mozzarella op basis van vetten uit oleosomen, aansluitend op het KIA-programma voor landbouw en voedsel. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
OliveLight
MantiSpectra ontwikkelt een kosteneffectieve sensor om olijfolie op vervalsing en kwaliteit te controleren met NIR-technologie.
Moleculair filtratiesysteem voor defecte olijfolie
Het project onderzoekt de ontwikkeling van een filtratiesysteem om defecten uit olijfolie te verwijderen, terwijl gezonde componenten behouden blijven.
Haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van een sensor voor het real-time monitoren van processen in de vloeibare voedingsmiddelenindustrie
Het project toetst de haalbaarheid van een betaalbare Vis-NIR chip-sensor voor non-destructieve metingen van bestandsstoffen in de vloeibare voedingsmiddelenindustrie.
Haalbaarheidsstudie van Infitiv Ethyleensensor
Infitiv ontwikkelt een ethyleensensor om voedselverspilling in de fruitlogistiek te verminderen en de kwaliteit van vers fruit te waarborgen.
Technische haalbaarheidsstudie naar lipide ingrediënt
Het project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige mozzarella op basis van vetten uit oleosomen, aansluitend op het KIA-programma voor landbouw en voedsel.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
The Olive Oil Screener (TOOS)Het project ontwikkelt een objectief analysesysteem voor de kwaliteit en authenticiteit van olijfolie, ter bestrijding van fraude. | Mkb-innovati... | € 350.000 | 2023 | Details |
Maximising opportunities for a circular approach for the sustainable management of olive pomace via optimal insect farmingThe OLIFECycle project aims to recycle olive pomace into sustainable insect protein and organic fertilizer using insect farming, significantly reducing waste, GHG emissions, and energy consumption. | LIFE Standar... | € 4.411.452 | 2023 | Details |
Microbiele Olie PilotHet project test fermentatietechnologie voor het produceren van microbiële olie uit reststromen, met als doel een grootschalige demonstratiefabriek te realiseren en ontbossing te verminderen. | Demonstratie... | € 523.455 | Onbekend | Details |
Novel production routes for the fabrication of tailor-made, crystalline, self-structuring oleogels for functional food and pharmaceutical applicationsNewOilFactory aims to develop sustainable manufacturing processes for low-fat oleogels to reduce obesity-related health issues in the EU while ensuring economic and environmental viability. | ERC Proof of... | € 150.000 | 2024 | Details |
Smart Electronic Olfaction for Body Odor DiagnosticsSMELLODI aims to digitize and synthesize olfactory information for remote disease diagnostics and assist individuals with olfactory disorders using advanced sensor technology and machine learning. | EIC Pathfinder | € 3.263.781 | 2022 | Details |
The Olive Oil Screener (TOOS)
Het project ontwikkelt een objectief analysesysteem voor de kwaliteit en authenticiteit van olijfolie, ter bestrijding van fraude.
Maximising opportunities for a circular approach for the sustainable management of olive pomace via optimal insect farming
The OLIFECycle project aims to recycle olive pomace into sustainable insect protein and organic fertilizer using insect farming, significantly reducing waste, GHG emissions, and energy consumption.
Microbiele Olie Pilot
Het project test fermentatietechnologie voor het produceren van microbiële olie uit reststromen, met als doel een grootschalige demonstratiefabriek te realiseren en ontbossing te verminderen.
Novel production routes for the fabrication of tailor-made, crystalline, self-structuring oleogels for functional food and pharmaceutical applications
NewOilFactory aims to develop sustainable manufacturing processes for low-fat oleogels to reduce obesity-related health issues in the EU while ensuring economic and environmental viability.
Smart Electronic Olfaction for Body Odor Diagnostics
SMELLODI aims to digitize and synthesize olfactory information for remote disease diagnostics and assist individuals with olfactory disorders using advanced sensor technology and machine learning.