PEF
Het project ontwikkelt een kleinschalige PEF-machine voor aardappelverwerking om blancheren te elimineren, snijprocessen te optimaliseren en energieverbruik te verlagen.
Projectdetails
Inleiding
Het consortium wil een kleinschalige PEF-machine ontwikkelen waarmee op ieder gewenst moment in een aardappelverwerkingsproces perforaties in cellen van aardappels kunnen worden gerealiseerd. Het verwerken van aardappelcellen middels PEF (pulsed electric field) heeft verschillende voordelen.
Voordelen van PEF
Zo maakt de nieuwe PEF-machine blancheren overbodig, optimaliseert de machine het snijproces en zorgt het voor een aanzienlijk lagere vetabsorptie bij vervolgprocessen als frituren. Daarnaast neemt de bewerking van de celwand middels PEF weinig energie (30 kWh per 50 ton aardappels) en zorgt voor een verminderd energieverbruik in het snijproces.
Technische uitdagingen
Technische uitdagingen gedurende de ontwikkeling van de machine verwacht men in het electric field en in de optimale locatie van de machine, voornamelijk ten opzichte van de locatie van het snij- en het blancheerproces. Één van de doelen middels dit project bestaat uit het verwijderen van het blancheerproces uit het proces. Of dit volledig mogelijk is, moet uit tests blijken.
Kansen en krachten
Kansen en krachten binnen dit project bestaan uit:
- Het kleine formaat
- Modulaire eigenschappen
- Inbouwgemak
- Vervanging van het blancheerproces
- Multi-inzetbaarheid
- De aanwezige kennis binnen het consortium gericht op zowel machinebouw als levensmiddelentechnologie
Bedreigingen
De multi-inzetbaarheid vormt een kans, maar tegelijkertijd ook een bedreiging voor de beide kleinere ondernemingen. Door niet te specialiseren en te richten op veel toepassingen tegelijk, ontstaat mogelijk versnippering. Een andere bedreiging vormt de momenteel aanwezige zeer specifieke kennis, voornamelijk de kennis die bij Rinus Minkjan B.V. aanwezig is in de vorm van specialisatie in levensmiddelentechnologieën en op procesgebaseerde machinebouw.
Samenwerking en kennis
De samenwerking met van Rijn RVS B.V. is ook in deze van belang, omdat van Rijn RVS B.V. sterk is in procesgebaseerde machines. Indien deze kennis wegvalt, is het project moeilijk uit te voeren en het product moeilijk te vermarkten. De input van Ampegon kan deze lacune deels opvangen in het ontwikkeltraject.
Risico's en afbakening
Het risico van versnippering wordt getackeld doordat, ondanks de vele mogelijkheden van PEF, door het consortium is besloten zich te beperken tot PEF micro-perforatie toepassingen in de aardappelverwerkende industrie. Omdat in veel landen buiten Europa aardappel een groente is, zullen wel andere groenteprojecten opgepakt worden, mits het ook in dit geval gaat om dezelfde machines en hetzelfde proces voor microperforatie van het product. Hetzelfde geldt voor de verwerking van fruit.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 68.722 |
Tijdlijn
Startdatum | Onbekend |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2018 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Rinus Minkjan B.V.penvoerder
- Van Rijn RVS B.V.
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Slim geïntegreerde was- en flotatiescheidingsmachineHet project ontwikkelt een innovatieve all-in-one machine voor het aardappel scheidingsproces, die duurzamer en efficiënter is, met 40% lengte- en 25% kostenbesparing en zonder zoutgebruik. | Mkb-innovati... | € 165.960 | 2020 | Details |
Ontwikkeling van 1000 l/u prototype voor het energiezuinig conserveren van melk met nanoseconde gepulseerde elektrische velden (nanoPEF) en onderzoek naar effecten op melkkwaliteit.Het project ontwikkelt een nanoPEF-technologie voor melkbehandeling die bacteriën effectief reduceert zonder kwaliteitsverlies, met als doel energieverbruik te halveren en CO2-uitstoot te beperken. | Mkb-innovati... | € 147.175 | 2023 | Details |
Monitoring en voorspelling van aardappeloogst en kwaliteit door middel van innovatieve aardobservatie-dataDit project ontwikkelt innovatieve software die satellietdata en meteorologische informatie integreert voor optimale en duurzame productieplanning in de aardappelverwerkende industrie. | Mkb-innovati... | € 162.930 | 2019 | Details |
Broodtechnologie 2.0: zoutarm brood door geïntegreerde deegbereidingHet project ontwikkelt een innovatieve, continue productielijn voor deegverwerking die hoogwaardig brood produceert met gezondere ingrediënten, gericht op wereldwijde marktuitbreiding en economische groei voor Zuid-Nederlandse bedrijven. | Mkb-innovati... | € 200.000 | 2018 | Details |
Ontwikkeling van duurzame gezonde texturisersHet project 'Next' ontwikkelt een milde extractietechnologie voor het verbeteren van natuurlijke vezels, gericht op het creëren van nieuwe vezeltypes en het bevorderen van duurzaamheid en gezondheid. | Mkb-innovati... | € 110.250 | 2015 | Details |
Slim geïntegreerde was- en flotatiescheidingsmachine
Het project ontwikkelt een innovatieve all-in-one machine voor het aardappel scheidingsproces, die duurzamer en efficiënter is, met 40% lengte- en 25% kostenbesparing en zonder zoutgebruik.
Ontwikkeling van 1000 l/u prototype voor het energiezuinig conserveren van melk met nanoseconde gepulseerde elektrische velden (nanoPEF) en onderzoek naar effecten op melkkwaliteit.
Het project ontwikkelt een nanoPEF-technologie voor melkbehandeling die bacteriën effectief reduceert zonder kwaliteitsverlies, met als doel energieverbruik te halveren en CO2-uitstoot te beperken.
Monitoring en voorspelling van aardappeloogst en kwaliteit door middel van innovatieve aardobservatie-data
Dit project ontwikkelt innovatieve software die satellietdata en meteorologische informatie integreert voor optimale en duurzame productieplanning in de aardappelverwerkende industrie.
Broodtechnologie 2.0: zoutarm brood door geïntegreerde deegbereiding
Het project ontwikkelt een innovatieve, continue productielijn voor deegverwerking die hoogwaardig brood produceert met gezondere ingrediënten, gericht op wereldwijde marktuitbreiding en economische groei voor Zuid-Nederlandse bedrijven.
Ontwikkeling van duurzame gezonde texturisers
Het project 'Next' ontwikkelt een milde extractietechnologie voor het verbeteren van natuurlijke vezels, gericht op het creëren van nieuwe vezeltypes en het bevorderen van duurzaamheid en gezondheid.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Innovatieve oplossing voor duurzaam en efficiënt droog ontspruiten en reinigen van aardappelenHet project onderzoekt een mechanische ontspruitopstelling voor aardappelen die reiniging en ontspruiten combineert, ter vervanging van chloorprofam, met focus op duurzaamheid en efficiëntie. | Mkb-innovati... | € 18.210 | 2020 | Details |
Pionieren voor gezonde snacksHet project richt zich op het verminderen van acrylamides in aardappelproducten via innovatieve PEF-technologie voor gezondere snacks. | 1.1 - Onderz... | € 127.744 | 2023 | Details |
Duurzaam Concentreren van aardappelsap met membranen bij AvebeAvebe ontwikkelt een energiezuinige membraantechnologie voor het concentreren van aardappelsap, wat leidt tot lagere energiekosten en herbruikbaar proceswater voor de voedingsindustrie. | Demonstratie... | € 3.183.000 | 2017 | Details |
Schilmachine Pistachenoten met waterrecirculatiesysteemMarcelissen ontwikkelt een innovatieve schilmachine voor pistachenoten met waterrecirculatiesysteem voor hogere capaciteit en duurzaamheid. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2024 | Details |
ZeNaSu Haalbaarheid volcontinue propdriverHet project richt zich op het ontwikkelen van een hoogwaardige valorisatieoptie voor 6000 ton aardappelschillen per jaar, ter vervanging van laagwaardige afzetmethoden zoals afvalstort en composteren. | Mkb-innovati... | € 11.331 | 2023 | Details |
Innovatieve oplossing voor duurzaam en efficiënt droog ontspruiten en reinigen van aardappelen
Het project onderzoekt een mechanische ontspruitopstelling voor aardappelen die reiniging en ontspruiten combineert, ter vervanging van chloorprofam, met focus op duurzaamheid en efficiëntie.
Pionieren voor gezonde snacks
Het project richt zich op het verminderen van acrylamides in aardappelproducten via innovatieve PEF-technologie voor gezondere snacks.
Duurzaam Concentreren van aardappelsap met membranen bij Avebe
Avebe ontwikkelt een energiezuinige membraantechnologie voor het concentreren van aardappelsap, wat leidt tot lagere energiekosten en herbruikbaar proceswater voor de voedingsindustrie.
Schilmachine Pistachenoten met waterrecirculatiesysteem
Marcelissen ontwikkelt een innovatieve schilmachine voor pistachenoten met waterrecirculatiesysteem voor hogere capaciteit en duurzaamheid.
ZeNaSu Haalbaarheid volcontinue propdriver
Het project richt zich op het ontwikkelen van een hoogwaardige valorisatieoptie voor 6000 ton aardappelschillen per jaar, ter vervanging van laagwaardige afzetmethoden zoals afvalstort en composteren.