Hoogwaardige commerciële ingrediënten uit gras

Grassa BV ontwikkelt een innovatief bioraffinageproces om eiwitten uit gras te winnen voor duurzame diervoeding en vermindering van soja-import.

Subsidie
€ 278.040
2022

Projectdetails

Inleiding

De wereldbevolking groeit gestaag en zal in 2050 naar verwachting 9,8 miljard bedragen. Om al die mensen te kunnen voeden, zijn aanzienlijke verbeteringen van onze voedselproductiesystemen nodig.

Huidige Problemen

Gebleken is dat huidige landbouwpraktijken wereldwijd schade toebrengen aan ecologische systemen. Zij leiden onder meer tot:

  • De uitstoot van broeikasgassen
  • Ontbossing
  • Verlies van biodiversiteit
  • Waterverontreiniging

Momenteel wordt twee derde van de landbouwgrond gebruikt voor het voederen van vee. Twee grote problemen hierbij zijn:

  1. Stikstofuitstoot
  2. Soja-import

Oplossing van Grassa BV

Grassa BV wil deze problemen oplossen door eiwitten te winnen uit gras middels bioraffinage, waardoor deze eiwitten ook kunnen worden geconsumeerd door eenmagigen. Grassa heeft op kleine schaal een Proof of Concept proces ontwikkeld, waarin het 4 ton gras per uur kan verwerken tot vier producten, waaronder een eiwitfractie.

Stabiliteitsproblemen

Uit dit proces is echter gebleken dat het ingangsmateriaal niet stabiel is, maar afhankelijk van het type gewas, seizoen, klimaat en oogstomstandigheden. Als gevolg hiervan is de samenstelling en kwaliteit van de uitgangsmaterialen niet stabiel, waardoor producten niet commercieel kunnen worden aangeboden.

Samenwerking voor Innovatie

Om producten uit gras te kunnen verwerken tot onder andere een succesvolle commerciële vervanger van soja voor diervoeder, wil Grassa BV samenwerken met Nutrilab BV en MantiSpectra BV.

Doel van de Samenwerking

Het doel van deze samenwerking is om een innovatief bioraffinageproces te ontwikkelen waarin op meerdere momenten in het productieproces metingen worden verricht om de samenstelling en kwaliteit te meten.

Aanpassing van het Proces

Na deze metingen worden vervolgstappen van het proces aangepast om continue stabiele en kwalitatief hoogwaardige uitgangsmaterialen te kunnen garanderen.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 278.040
Totale projectbegroting€ 794.400

Tijdlijn

Startdatum2-6-2022
Einddatum31-12-2023
Subsidiejaar2022

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Grassa B.V.penvoerder
  • Nutrilab B.V.

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking

Mkb-innovati...

PROPERS, samen eiwitten zoeken in gras (versie 2)

Het PROPERS-project richt zich op het optimaliseren van grasraffinage om eiwitrijk grassap te verrijken en asgehalte te verlagen, met innovatieve technologieën en kosteneffectieve oplossingen.

€ 174.137
Mkb-innovati...

Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit

Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.

€ 113.663
Mkb-innovati...

Reinventing sustainable and juicy meat alternatives

Dit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen.

€ 193.595
Mkb-innovati...

Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit

Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.

€ 198.100
Mkb-innovati...

The BURGER Project

MaGie Creations en Cano-ela ontwikkelen een innovatieve vegan burger met koolzaad en bierbostel, gericht op superieure voedingswaarden en duurzame voedselproductie.

€ 184.034

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Onderzoek naar de haalbaarheid van een nieuw droogproces voor bioraffinage

Het project onderzoekt de haalbaarheid van een nieuwe droogtechniek voor het verbeteren van graseiwit in bioraffinage.

€ 20.000
LIFE Standar...

Grass Refinery for Sustainability & Shared value

The GR4SS project aims to establish the world's first commercial grass fermentation plant to produce sustainable products, reduce GHG emissions, and promote a circular economy.

€ 2.261.231
Mkb-innovati...

Waardevol eiwit uit stikstofreststromen

Dit project onderzoekt de productie van eiwit uit stikstofreststromen van de veehouderij en voedingsindustrie, met als doel een demo-faciliteit in Noord-Limburg voor duurzame kringlooplandbouw.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Een geraffineerd idee: eiwit persen uit bladgroen

Het project onderzoekt de technische en financiële haalbaarheid van het winnen van eiwitten uit gras en bladgroen om de afhankelijkheid van dierlijke eiwitten en soja te verminderen.

€ 20.000
EIC Pathfinder

Synthetic proteins for sustainable animal feeding

SYNFEED aims to revolutionize animal feeding by developing sustainable, digestible proteins through precision nutrition and biosynthesis, reducing environmental impact and EU dependency on imports.

€ 3.079.962