Fresh Strips 2.0

Dit project ontwikkelt een batterijloze sensor en machine learning-systeem voor het monitoren van voedselkwaliteit tijdens transport, ter verbetering van voedselveiligheid en vermindering van voedselverspilling.

Subsidie
€ 170.280
2018

Projectdetails

Inleiding

Jaarlijks wordt 1 op de 6 mensen ziek door het nuttigen van bedorven eten of drinken. De belangrijkste oorzaak hiervan is het niet goed opslaan van het eten; in 30% van de gevallen is het eten blootgesteld aan teveel warmte.

Voedselverspilling

Tegelijkertijd vindt 10% van alle voedselverspilling plaats in de logistieke fase, bijvoorbeeld wanneer hele ladingen te warm zijn geworden tijdens transport of opslag.

Doel van het project

Het doel van dit project is het verhogen van de voedselveiligheid en het verminderen van voedselverspilling door een beter, efficiënter systeem te ontwikkelen voor monitoring en controle van voedselkwaliteit tijdens en na transport.

Systeemomschrijving

Het systeem bestaat uit:

  • Een batterijloze sensor in de vorm van een sticker, gebaseerd op cholesteric liquid crystal inkt, dat onomkeerbaar van kleur verandert na blootstelling aan een vooraf bepaalde temperatuur.
  • Een artificial vision system op basis van machine learning dat de stickers kan aflezen, classificeren en in een track & trace log plaatst.

Verwachte impact

Hiermee ontstaat een nieuw niveau van traceerbaarheid, transparantie en betrouwbaarheid waar stakeholders in de supply chain, en met name supermarktketens en groothandels, om staan te springen. Dit zal sterk bijdragen aan voedselveiligheid en voedselverspilling tegen gaan.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 170.280

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2018

Partners & Locaties

Projectpartners

  • FreshStrips FnB B.V.penvoerder
  • RASP B.V.

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking

Mkb-innovati...

Printable Smart Label: slimme supply chain oplossing voor gekoelde (voedsel)transporten

SODAQ en Undagrid ontwikkelen een Printable Smart Label en softwareplatform om voedselverspilling te verminderen en logistieke processen te optimaliseren via end-to-end transparantie en real-time data-analyse.

€ 245.000
Mkb-innovati...

ONTWIKKELING (DRAADLOZE) SENSOREN IN MA BIGBAGS OM (VOEDSEL)VERSPILLING TEGEN TE GAAN

Masterpack ontwikkelt slimme bigbags met draadloze sensoren voor real-time monitoring van voedselkwaliteit, wat leidt tot minder bederf en aanzienlijke vermindering van voedselverspilling.

€ 174.799
Mkb-innovati...

SUcCes— The SUpply Chain Solution ('Evers Manders mit succes the supply chain solution')

Het project ontwikkelt een technologie voor real-time monitoring van temperatuur en authenticiteit in de farmaceutische logistieke keten om de kwaliteit van medicijnen te waarborgen.

€ 196.252
Mkb-innovati...

Één rotte appel in de mand… technologie voor duurzame fruitopslag in controlled-atmosphere bewaring

Het project ontwikkelt StoreSafe, een sensorsysteem dat voedselverspilling in CA-bewaring van fruit vermindert en duurzaamheid bevordert.

€ 200.000
Mkb-innovati...

GoFresh

Het project ontwikkelt duurzame vacuümeerbare dienschalen voor efficiënter transport en opslag van gerechten, met als doel voedselverspilling te verminderen voor cateraars.

€ 197.444

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Slimme sensorsticker voor koelcontainers

OTFLOW ontwikkelt een duurzame sensorsticker voor real-time monitoring van koelcontainers om voedselverspilling te verminderen en de kwaliteit van kwetsbare goederen te verbeteren.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Portable Safety Lab

Het project beoogt de ontwikkeling van een uniform veiligheidssysteem voor de voedselvoorzieningsketen, dat optimale opslag- en transportcondities waarborgt door gegevens te centraliseren voor alle betrokken partijen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Fresco Sorting Aid

Fresco Sorting Aid ontwikkelt een innovatieve, niet-destructieve microwavesensor voor kwaliteitscontrole van fruit en groenten, om voedselverspilling te verminderen en de efficiëntie in de toeleveringsketen te verbeteren.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Smart Food Waste Prevention

Het project richt zich op het verminderen van voedselverspilling van groente en fruit door slimme technologie en AI te gebruiken voor kwaliteitsanalyse en optimalisatie van de toeleveringsketen.

€ 190.400
ERC Proof of...

Food Responsive Sensor for Colorimetric Observation

The FRESCO project develops a colorimetric sensor for real-time detection of toxic compounds in food packaging, enhancing safety and reducing waste while promoting sustainable consumption.

€ 150.000