Kweekvlees op basis van 3D-print technologie
RESPECTfarms onderzoekt de haalbaarheid van 3D-geprint kweekvlees om de CO2-voetafdruk te verlagen en een blauwdruk te creëren voor toekomstige kweekvleesboerderijen.
Projectdetails
Inleiding
Kweekvlees is een belangrijke stap in de eiwittransitie: de CO2-footprint van kweekvlees is significant lager, en doordat het vlees niet vanuit geslachte dieren komt maar vanuit een bioreactor, hoeven er geen dieren voor geslacht te worden.
Projectdoel
RESPECTfarms is bezig met het opzetten van een kweekvleesboerderij die kan dienen als blauwdruk voor vele andere farms in de toekomst.
Innovatieve Technologie
3D-printen biedt een extra mogelijkheid in de ontwikkeling van kweekvlees: hiermee zou het mogelijk kunnen zijn om kweekvlees ook qua structuur te laten lijken op dierlijk vlees, bijvoorbeeld in de vorm van een biefstuk.
Onderzoeksvraag
Binnen deze haalbaarheidsstudie wordt onderzocht of het 3D-printen van kweekvlees voor RESPECTfarms een technisch, economisch en juridisch haalbare mogelijkheid biedt om in de toekomst haar producten nog meer te doen lijken op regulier vlees.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 20.000 |
Tijdlijn
Startdatum | Onbekend |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2023 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Stichting RESPECTfarmspenvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Duurzaam kweekvlees op boerderijschaalRESPECTfarms onderzoekt de haalbaarheid van duurzame kweekvleesproductie op boerderijschaal om een klimaatneutraal voedselsysteem te ontwikkelen en lokale boeren te ondersteunen. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Haalbaarheidsstudie voor een groeifactorproductiebedrijfHet project richt zich op het verlagen van de kosten van groeifactoren voor kweekvleesproductie door deze op grotere schaal te produceren, ter ondersteuning van de eiwittransitie. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Strenghtening Pelagen LeatherPelagen ontwikkelt kunstmatig leer dat identiek is aan traditioneel leer, met als doel de ecologische impact te verminderen en dierenleed te voorkomen door huid met een epidermislaag te kweken. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
PROMOLABDit project onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen en commercialiseren van een plantaardig eiwitadditief ter vervanging van methylcellulose in vleesalternatieven. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Sea-Food producten van insecten eiwittenHet project versnelt de introductie van nieuwe insecten-eiwit producten door onderzoek naar productie, verwerking en marktacceptatie, ter ondersteuning van duurzame eiwitstrategieën in Europa. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Duurzaam kweekvlees op boerderijschaal
RESPECTfarms onderzoekt de haalbaarheid van duurzame kweekvleesproductie op boerderijschaal om een klimaatneutraal voedselsysteem te ontwikkelen en lokale boeren te ondersteunen.
Haalbaarheidsstudie voor een groeifactorproductiebedrijf
Het project richt zich op het verlagen van de kosten van groeifactoren voor kweekvleesproductie door deze op grotere schaal te produceren, ter ondersteuning van de eiwittransitie.
Strenghtening Pelagen Leather
Pelagen ontwikkelt kunstmatig leer dat identiek is aan traditioneel leer, met als doel de ecologische impact te verminderen en dierenleed te voorkomen door huid met een epidermislaag te kweken.
PROMOLAB
Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen en commercialiseren van een plantaardig eiwitadditief ter vervanging van methylcellulose in vleesalternatieven.
Sea-Food producten van insecten eiwitten
Het project versnelt de introductie van nieuwe insecten-eiwit producten door onderzoek naar productie, verwerking en marktacceptatie, ter ondersteuning van duurzame eiwitstrategieën in Europa.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Kweekvlees op boerderijschaalDit project valideert het ontwerp en verdienmodel van lokaal geproduceerde kweekvlees op boerderijschaal voor duurzame voedselproductie. | 1.1 - Het ve... | € 238.956 | 2022 | Details |
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwitDalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid. | Mkb-innovati... | € 113.663 | 2018 | Details |
A Revolutionary Tech for Exceptionally Efficient Natural Muscle Tissue Growth in Cultivated Meat ApplicationsProFuse aims to optimize a novel myoblast cell line and media supplement to enhance the scalability and quality of cultivated meat, targeting TRL6 validation with potential clients. | EIC Transition | € 2.432.030 | 2024 | Details |
CONTINUE TEXTURERING VAN PLANTAARDIGE EIWITTEN ALS RUNDVLEESANALOGAHet project "CONTEXT" ontwikkelt een innovatieve technologie voor continue texturering van plantaardige eiwitten tot vleesanaloga, met als doel een breed scala aan vleesvervangers te produceren. | Mkb-innovati... | € 348.180 | 2018 | Details |
Reinventing sustainable and juicy meat alternativesDit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen. | Mkb-innovati... | € 193.595 | 2023 | Details |
Kweekvlees op boerderijschaal
Dit project valideert het ontwerp en verdienmodel van lokaal geproduceerde kweekvlees op boerderijschaal voor duurzame voedselproductie.
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit
Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.
A Revolutionary Tech for Exceptionally Efficient Natural Muscle Tissue Growth in Cultivated Meat Applications
ProFuse aims to optimize a novel myoblast cell line and media supplement to enhance the scalability and quality of cultivated meat, targeting TRL6 validation with potential clients.
CONTINUE TEXTURERING VAN PLANTAARDIGE EIWITTEN ALS RUNDVLEESANALOGA
Het project "CONTEXT" ontwikkelt een innovatieve technologie voor continue texturering van plantaardige eiwitten tot vleesanaloga, met als doel een breed scala aan vleesvervangers te produceren.
Reinventing sustainable and juicy meat alternatives
Dit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen.