Circulair niet-bier
Het project onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen van een duurzaam circulair bier door innovatieve brouwmethoden en afvalreductie, met focus op herbruikbare bronnen.
Projectdetails
Inleiding
[Aanvrager/Partner] is ontstaan uit de wens om volledig circulair bier te brouwen en die doelstelling is bijna bereikt, maar de voortgang lijkt nu vast te lopen. Dit circulaire doel is namelijk dichtbij door zo veel mogelijk afvalstromen te verwerken tot een nieuw product en zoveel mogelijk gebruik te maken van hernieuwbare bronnen.
Onderzoek naar Duurzaamheid
Desalniettemin is dit proces nog niet uiterst duurzaam en willen we onderzoek doen of we een circulair bier kunnen ontwikkelen dat ook duurzaam is. We willen zodoende onderzoek doen naar een methode die absoluut niet aan de eisen van ‘’bier’’ voldoet, en zodoende noemen we het niet-bier.
Doel van het Project
Het doel van dit project is om op basis van literatuurstudie omtrent chemische processen, brouwmethodieken en smaakmetingen te duiden of het überhaupt mogelijk is om een circulair bier te brouwen.
Methode
De methode waar we op doelen betreft het mengen van de uiteindelijke bestanddelen van bier waardoor een biersmaak overblijft zonder dat we daarbij liters afvalwater hebben of grote hoeveelheden borstel die weggegooid worden.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 20.000 |
Tijdlijn
Startdatum | Onbekend |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2022 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Aanvrager geen rechtspersoonpenvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Haalbaarheidsstudie BIERVETBIERVET onderzoekt de upcycling van bierbostel tot vetvervanger in voedingsproducten om de circulariteit en gezondheid van de voedselketen te verbeteren. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Afvangen en hergebruiken CO2Zomerdijk Brewing and Blending onderzoekt de haalbaarheid van CO2-afvang tijdens het brouwen om de uitstoot te reduceren door hergebruik in productie en verpakking. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
CaffeInk: haalbaarheid marktonderzoek circulair koffiedikHet project richt zich op het ontwikkelen van een bioraffinaderij voor het verwerken van koffiedik tot biobased inkt en olie, met als doel een circulaire oplossing voor deze afvalstroom te bieden. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
Haalbaarheidsstudie Upcyling Bierbostel MaGie CreationsHet project onderzoekt de haalbaarheid van chemische extractie van betaglucaan en ferulinezuur uit bierbostel om de milieu-impact en economische kansen van MaGie Creations te verbeteren. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
Haalbaarheidsstudie naar circulaire verwerking van plantenreststromenDDF onderzoekt de haalbaarheid van een innovatief proces om organisch afval van kwekers om te zetten in herbruikbare vezels en nutriënten, ter bevordering van duurzame en circulaire teelt. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Haalbaarheidsstudie BIERVET
BIERVET onderzoekt de upcycling van bierbostel tot vetvervanger in voedingsproducten om de circulariteit en gezondheid van de voedselketen te verbeteren.
Afvangen en hergebruiken CO2
Zomerdijk Brewing and Blending onderzoekt de haalbaarheid van CO2-afvang tijdens het brouwen om de uitstoot te reduceren door hergebruik in productie en verpakking.
CaffeInk: haalbaarheid marktonderzoek circulair koffiedik
Het project richt zich op het ontwikkelen van een bioraffinaderij voor het verwerken van koffiedik tot biobased inkt en olie, met als doel een circulaire oplossing voor deze afvalstroom te bieden.
Haalbaarheidsstudie Upcyling Bierbostel MaGie Creations
Het project onderzoekt de haalbaarheid van chemische extractie van betaglucaan en ferulinezuur uit bierbostel om de milieu-impact en economische kansen van MaGie Creations te verbeteren.
Haalbaarheidsstudie naar circulaire verwerking van plantenreststromen
DDF onderzoekt de haalbaarheid van een innovatief proces om organisch afval van kwekers om te zetten in herbruikbare vezels en nutriënten, ter bevordering van duurzame en circulaire teelt.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Liber Tech; Technologie voor een dubbelgesloten brouwloepHet project richt zich op het ontwikkelen van hoogwaardige hergebruikmogelijkheden voor slibstromen uit brouwerijen, ter bevordering van een gesloten water- en landbouwkringloop in Nederland. | Mkb-innovati... | € 198.000 | 2022 | Details |
Closing the Loop on Brewers’ Spent Grains: Feed the World and Fuel the BreweryProject LIFE FWFB aims to establish a zero-waste circular model that upcycles Brewers' Spent Grains into high-quality proteins and fibers for sustainable food and energy applications. | LIFE Standar... | € 5.302.150 | 2022 | Details |
Circulaire koffiedik-hub Noord-HollandHet project ontwikkelt een circulaire oplossing voor koffiedik als hoogwaardige grondstof, met een efficiënte logistiek en droogproces, om marktinnovatie en duurzame toepassingen te stimuleren. | Mkb-innovati... | € 176.120 | 2020 | Details |
Innovatief hergebruik restwarmte in het brouwerijprocesHeineken ontwikkelt een innovatief warmtepompsysteem om restwarmte uit het vergistingsproces te hergebruiken, met als doel de CO2-emissie met 55% te reduceren en klimaatneutraal te produceren in 2030. | Demonstratie... | € 2.892.720 | 2019 | Details |
The development of a full scale plant for the production of sustainable medium chain fatty acidsChainCraft aims to establish a circular economy by converting organic waste into valuable medium chain fatty acids for various industries, with plans for a full-scale sustainable production plant. | EIC Accelerator | € 2.499.999 | 2023 | Details |
Liber Tech; Technologie voor een dubbelgesloten brouwloep
Het project richt zich op het ontwikkelen van hoogwaardige hergebruikmogelijkheden voor slibstromen uit brouwerijen, ter bevordering van een gesloten water- en landbouwkringloop in Nederland.
Closing the Loop on Brewers’ Spent Grains: Feed the World and Fuel the Brewery
Project LIFE FWFB aims to establish a zero-waste circular model that upcycles Brewers' Spent Grains into high-quality proteins and fibers for sustainable food and energy applications.
Circulaire koffiedik-hub Noord-Holland
Het project ontwikkelt een circulaire oplossing voor koffiedik als hoogwaardige grondstof, met een efficiënte logistiek en droogproces, om marktinnovatie en duurzame toepassingen te stimuleren.
Innovatief hergebruik restwarmte in het brouwerijproces
Heineken ontwikkelt een innovatief warmtepompsysteem om restwarmte uit het vergistingsproces te hergebruiken, met als doel de CO2-emissie met 55% te reduceren en klimaatneutraal te produceren in 2030.
The development of a full scale plant for the production of sustainable medium chain fatty acids
ChainCraft aims to establish a circular economy by converting organic waste into valuable medium chain fatty acids for various industries, with plans for a full-scale sustainable production plant.