Haalbaarheidsonderzoek ontwikkeling smart authentic bakery.

Van der Kloet Bakkerij onderzoekt de haalbaarheid van een smart authentic bakery om ambachtelijke productie te combineren met automatisering en regionale grondstoffen voor betere winstgevendheid.

Subsidie
€ 20.000
2021

Projectdetails

Inleiding

De transitie van analoog naar digitaal is in volle gang. Zo ook in de procesindustrie waar automatisering van processen de productie verhoogt, kwaliteit verbetert en ondernemingen winstgevend maakt. Dit geldt ook voor industriële bakkerijen, waar processen zijn ingericht op bulkproductie voor de massa, maar waar minder oog is voor de afkomst van grondstoffen en regionale en gezonde producten.

Ambachtelijke Bakkerijen

Een van de sectoren waar automatisering en digitalisering een onontgonnen gebied is, betreft ambachtelijke bakkerijen. Hier voeren ambacht en handwerk de boventoon en staan de kwaliteit en afkomst van grondstoffen centraal. Het is ook bij de ambachtelijke bakkerijen waar regionale producten worden gemaakt.

Uitdagingen

Door een lagere instroom van bakkers en vermindering van de winstgevendheid als gevolg van het vele ambachtelijke handwerk, ontkomen ambachtelijke bakkerijen er niet aan om hun processen waar mogelijk te automatiseren en hiermee hun bestaansrecht veilig te stellen. Een grote uitdaging hierbij is echter de toepassing van regionale grondstoffen en het behoud van de ambachtelijke kwaliteit.

Projectomschrijving

Van der Kloet Bakkerij en Banket BV (hierna: Van der Kloet) gaat deze uitdaging aan door haar processen op een ambachtelijke wijze smart te maken. Om bovenstaande oplossing te faciliteren, wil Van der Kloet een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren naar de ontwikkeling van een smart authentic bakery waarin het beste van twee werelden bij elkaar komen:

  1. Nieuwe technologie
  2. Ambachtelijke bereiding van (regionale) kwaliteitsproducten

Doelstelling

De doelstelling van dit haalbaarheidsonderzoek is om inzicht te krijgen in de technische en economische haalbaarheden van de voorgenomen innovatie. Een dergelijke combinatie bestaat op dit moment niet en de ontwikkeling ervan betreft een grote uitdaging.

Verwachte Resultaten

Het doel is om op basis van de te genereren inzichten een gefundeerd go/no go besluit te nemen over een eventueel vervolgtraject. Het beoogde eindresultaat, na het doorlopen van alle ontwikkelstappen (buiten deze subsidieaanvraag), is de vermarkting van een commercieel inzetbaar proces.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2021

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Van der Kloet Brood en Banket B.V.penvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

Haalbaarheidsonderzoek digitaal connected en remote aan te sturen B2B koffiezetsysteem

Animo B.V. onderzoekt de haalbaarheid van een innovatief, digitaal koffiezetsysteem dat op afstand te bedienen en onderhouden is, om te voldoen aan marktvereisten en duurzaamheidseisen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Craving for Circular Food

Donny Craves onderzoekt de haalbaarheid van een duurzame productiewijze voor bakwaren met een minimale milieubelasting.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Haalbaarheidsstudie autonome intelligente verwerkingsunit Food

Ontwikkel een autonome, multi-inzetbare unit met AI en machine learning voor flexibele automatisering in de foodindustrie, gericht op MKB-verwerkers.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Upgrade Bread

Het project onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen van gezond, glutenvrij brood met fruit en groenten, zonder ongewenste additieven, voor wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsclaims.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Haalbaarheidsonderzoek naar ontwikkeling proces/procedé voorafgaand aan bio vergisting

Het project richt zich op het optimaliseren van de verwerking van GFE-afval tot een roerbaar mengsel voor vergisting, met als doel de biogasopbrengst te maximaliseren en biowater herbruikbaar te maken.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Broodtechnologie 2.0: zoutarm brood door geïntegreerde deegbereiding

Het project ontwikkelt een innovatieve, continue productielijn voor deegverwerking die hoogwaardig brood produceert met gezondere ingrediënten, gericht op wereldwijde marktuitbreiding en economische groei voor Zuid-Nederlandse bedrijven.

€ 200.000
Mkb-innovati...

Robotdecorator

KV-Techniek en Bakon ontwikkelen een volledig geautomatiseerde spuitdoseermachine met robottechnologie om efficiëntie te verhogen en productverlies te verminderen in de voedselverwerkingsindustrie.

€ 145.600
Mkb-innovati...

Smart Bake

Het Smart Bake project ontwikkelt een technologie voor vraaggestuurde, industriële decoratie van bakkerijproducten met eetbare printbare substanties en een gespecialiseerde foodrinter.

€ 214.564
Versnelde kl...

Innovatieve koeltechniek voor brood

Het project richt zich op het implementeren van vacuümkoeling in het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen, de productiviteit met 50% te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren.

€ 80.000
Mkb-innovati...

Ontwikkeling CO2 neutrale grote H2 gestookte bakkersoven

F.P. Beheer BV en A.J. Machinery BV ontwikkelen een CO2 neutrale hybride bakkersoven met innovatieve brandertechnieken, gericht op verduurzaming en energiebesparing in de broodproductie.

€ 168.320