SuSeaVis

SuSea ontwikkelt een innovatieve conserveringstechnologie voor zeevruchten om voedselveiligheid te verbeteren en afval te verminderen.

Subsidie
€ 20.000
2021

Projectdetails

Inleiding

SuSea is een innovatieve conserveringstechnologie voor zeevruchten met als doel de veiligheid van zeevruchten te verbeteren en afval te verminderen door de houdbaarheid te verlengen.

Voedselveiligheid en Verspilling

Op het gebied van voedselveiligheid zijn zeevruchten volgens het Center for Disease Control de voornaamste voedselcategorie die verantwoordelijk is voor de meeste voedseluitbraken.

Terugroepingen van levensmiddelen die door uitbraken kunnen worden veroorzaakt, kosten in 52% van de gevallen meer dan 10 miljoen euro en in 23% van de gevallen meer dan 30 miljoen euro.

In termen van voedselverspilling gaat elk jaar 35% van de jaarlijkse wereldwijde visproductie verloren, volgens de FAO (VN). Dit resulteert in ongeveer 60 miljoen ton verspild voedsel.

De SuSea-methode

Onze oplossing voor deze problemen is de SuSea-methode. We behandelen zeevruchten met onze eigen vloeibare oplossing die natuurlijke ingrediënten bevat, waardoor zeevruchten snel uitdrogen (met 2%) en de houdbaarheid verdubbelt.

Onze methode resulteert ook in het beperken van de groei van gevaarlijke ziekteverwekkers zoals listeria monocytogenes.

De kosten van onze materialen bedragen ongeveer € 0,15 per kg verwerkte zeevruchten en we hebben geen omschakelingskosten nodig voor onze klanten omdat we gebruikmaken van conventionele apparatuur.

Bovendien is deze methodiek toepasbaar op veel verschillende soorten zeevruchten, zoals:

  • Zeebaars
  • Zalm
  • Tonijn
  • Garnalen
  • Zelfs vlees

Innovatie en Concurrentie

Onze technologie is een innovatief alternatief voor bestaande conserveringsmethoden zoals additieven, gemodificeerde atmosfeer verpakking en roken die we willen verstoren.

Onze oplossing is naar verwachting de goedkoopste van deze methoden en etiketteringsvriendelijk omdat het gebaseerd is op natuurlijke ingrediënten.

Tot slot heeft het SuSea-zeevruchtenproces geen invloed op de kenmerken van de zeevruchten (textuur, smaak, geur) in tegenstelling tot concurrerende oplossingen.

Marktpotentieel

SuSea pakt de markt voor conserveermiddelen aan, die naar verwachting in 2021 €2,54 miljard zal bedragen en een gestage groei doormaakt.

Onze toepassingsindustrie is de zeevruchtenindustrie, die wereldwijd met 4% per jaar groeit. In Nederland bedroeg de productie van zeevruchten in totaal 451 miljoen kg (2018) en genereerde ze een omzet van ongeveer €4 miljard.

Alleen al door €0,05 per kg te maken en 5% van de Nederlandse zeevruchtenproductie te behandelen, kunnen we een winst van meer dan €1 miljoen genereren.

Bescherming en Onderzoek

Ons bedrijf heeft al een patent en een handelsmerk voor onze technologie aangevraagd, heeft de RIS EIT Food Innovation Award gewonnen en is een finalist van de 2020 International Food Technologists Next Food Disruption Challenge Competition.

We hebben ook voorbereidende laboratoriumtests voor zeebaars en zeebrasem afgerond.

Met behulp van MIT zullen we de marktintroductie van de SuSea-methode verkennen.

Toekomstige Stappen

Concreet zullen we marktonderzoek doen om te ontdekken wat het beste type zeevruchten is om in Nederland aan te pakken, onze kostenstructuur (prijsstelling, toeleveringsketen) te optimaliseren en technisch onderzoek te doen om de effectiviteit van onze methode te testen op de geselecteerde soorten zeevruchten.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000
Totale projectbegroting€ 50.000

Tijdlijn

Startdatum15-7-2021
Einddatum1-4-2022
Subsidiejaar2021

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Nifilis BVpenvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

SEAFOR

SEAFOR verbetert de voedselveiligheid en vermindert verspilling van zeevruchten door real-time sensoren en AI-analyses te integreren.

€ 19.980
Mkb-innovati...

Bioconservering

Het project richt zich op bioconservering van zeevruchten met prebiotica om de houdbaarheid en voedselveiligheid te verbeteren.

€ 19.992
Mkb-innovati...

Plantaardig vis voor duurzame oceanen

Het project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige visvervangers voor Rival Foods met innovatieve technologie, door markt- en vraaganalyses onder consumenten en partners.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Van bijvangst naar premium Hollandse garnaal

Het project onderzoekt de haalbaarheid van een innovatieve aquaponics-techniek voor de kweek van Hollandse garnalen, met als doel duurzame oplossingen voor ondermaatse garnalen te bieden.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Low Carbon Global Market Access for Aquacultural Output

Ontwikkeling van een innovatieve conserveringstechnologie voor aquacultuur die luchttransport overbodig maakt, kosten verlaagt, kwaliteit verhoogt en voedselverspilling vermindert.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

SuSeaTrack

Het project ontwikkelt een systeem voor kwaliteitsbewaking van zeevruchten tijdens transport, om voedselverspilling te verminderen.

€ 174.300
Mkb-innovati...

Zeeuws zeewier - Ontwikkeling moderne verwerkingslijn

Het project richt zich op het ontwikkelen van een geautomatiseerde verwerkingslijn voor het wassen en drogen van zeewier, om grootschalige, rendabele productie en export mogelijk te maken.

€ 196.525
Mkb-innovati...

Ontwikkeling van een hightech oesterfarm op land

Seafarm en Murre Techniek ontwikkelen een geautomatiseerd onshore kweeksysteem voor hoogwaardige oesters, gericht op het kweken van 5 miljoen oesters per jaar en het verbeteren van productkwaliteit.

€ 265.755
1.1 - Het ve...

Plant-Based Seafood

Het project ontwikkelt duurzame plantaardige visvervangers om de impact van voedingsconsumptie op het milieu te verminderen.

€ 907.778
LIFE Standar...

Flexible biorefinery to valorise discards and by-products of the European fish and seafood production

The LIFE REFISH project aims to enhance sustainability in the fishing industry by developing a biorefinery to valorise discards and by-products into high-value products, improving compliance with EU regulations.

€ 1.827.180