SuSeaVis
SuSea ontwikkelt een innovatieve conserveringstechnologie voor zeevruchten om voedselveiligheid te verbeteren en afval te verminderen.
Projectdetails
Inleiding
SuSea is een innovatieve conserveringstechnologie voor zeevruchten met als doel de veiligheid van zeevruchten te verbeteren en afval te verminderen door de houdbaarheid te verlengen.
Voedselveiligheid en Verspilling
Op het gebied van voedselveiligheid zijn zeevruchten volgens het Center for Disease Control de voornaamste voedselcategorie die verantwoordelijk is voor de meeste voedseluitbraken.
Terugroepingen van levensmiddelen die door uitbraken kunnen worden veroorzaakt, kosten in 52% van de gevallen meer dan 10 miljoen euro en in 23% van de gevallen meer dan 30 miljoen euro.
In termen van voedselverspilling gaat elk jaar 35% van de jaarlijkse wereldwijde visproductie verloren, volgens de FAO (VN). Dit resulteert in ongeveer 60 miljoen ton verspild voedsel.
De SuSea-methode
Onze oplossing voor deze problemen is de SuSea-methode. We behandelen zeevruchten met onze eigen vloeibare oplossing die natuurlijke ingrediënten bevat, waardoor zeevruchten snel uitdrogen (met 2%) en de houdbaarheid verdubbelt.
Onze methode resulteert ook in het beperken van de groei van gevaarlijke ziekteverwekkers zoals listeria monocytogenes.
De kosten van onze materialen bedragen ongeveer € 0,15 per kg verwerkte zeevruchten en we hebben geen omschakelingskosten nodig voor onze klanten omdat we gebruikmaken van conventionele apparatuur.
Bovendien is deze methodiek toepasbaar op veel verschillende soorten zeevruchten, zoals:
- Zeebaars
- Zalm
- Tonijn
- Garnalen
- Zelfs vlees
Innovatie en Concurrentie
Onze technologie is een innovatief alternatief voor bestaande conserveringsmethoden zoals additieven, gemodificeerde atmosfeer verpakking en roken die we willen verstoren.
Onze oplossing is naar verwachting de goedkoopste van deze methoden en etiketteringsvriendelijk omdat het gebaseerd is op natuurlijke ingrediënten.
Tot slot heeft het SuSea-zeevruchtenproces geen invloed op de kenmerken van de zeevruchten (textuur, smaak, geur) in tegenstelling tot concurrerende oplossingen.
Marktpotentieel
SuSea pakt de markt voor conserveermiddelen aan, die naar verwachting in 2021 €2,54 miljard zal bedragen en een gestage groei doormaakt.
Onze toepassingsindustrie is de zeevruchtenindustrie, die wereldwijd met 4% per jaar groeit. In Nederland bedroeg de productie van zeevruchten in totaal 451 miljoen kg (2018) en genereerde ze een omzet van ongeveer €4 miljard.
Alleen al door €0,05 per kg te maken en 5% van de Nederlandse zeevruchtenproductie te behandelen, kunnen we een winst van meer dan €1 miljoen genereren.
Bescherming en Onderzoek
Ons bedrijf heeft al een patent en een handelsmerk voor onze technologie aangevraagd, heeft de RIS EIT Food Innovation Award gewonnen en is een finalist van de 2020 International Food Technologists Next Food Disruption Challenge Competition.
We hebben ook voorbereidende laboratoriumtests voor zeebaars en zeebrasem afgerond.
Met behulp van MIT zullen we de marktintroductie van de SuSea-methode verkennen.
Toekomstige Stappen
Concreet zullen we marktonderzoek doen om te ontdekken wat het beste type zeevruchten is om in Nederland aan te pakken, onze kostenstructuur (prijsstelling, toeleveringsketen) te optimaliseren en technisch onderzoek te doen om de effectiviteit van onze methode te testen op de geselecteerde soorten zeevruchten.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 20.000 |
Totale projectbegroting | € 50.000 |
Tijdlijn
Startdatum | 15-7-2021 |
Einddatum | 1-4-2022 |
Subsidiejaar | 2021 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Nifilis BVpenvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
SEAFORSEAFOR verbetert de voedselveiligheid en vermindert verspilling van zeevruchten door real-time sensoren en AI-analyses te integreren. | Mkb-innovati... | € 19.980 | 2022 | Details |
BioconserveringHet project richt zich op bioconservering van zeevruchten met prebiotica om de houdbaarheid en voedselveiligheid te verbeteren. | Mkb-innovati... | € 19.992 | 2023 | Details |
Plantaardig vis voor duurzame oceanenHet project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige visvervangers voor Rival Foods met innovatieve technologie, door markt- en vraaganalyses onder consumenten en partners. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
Van bijvangst naar premium Hollandse garnaalHet project onderzoekt de haalbaarheid van een innovatieve aquaponics-techniek voor de kweek van Hollandse garnalen, met als doel duurzame oplossingen voor ondermaatse garnalen te bieden. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
Low Carbon Global Market Access for Aquacultural OutputOntwikkeling van een innovatieve conserveringstechnologie voor aquacultuur die luchttransport overbodig maakt, kosten verlaagt, kwaliteit verhoogt en voedselverspilling vermindert. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
SEAFOR
SEAFOR verbetert de voedselveiligheid en vermindert verspilling van zeevruchten door real-time sensoren en AI-analyses te integreren.
Bioconservering
Het project richt zich op bioconservering van zeevruchten met prebiotica om de houdbaarheid en voedselveiligheid te verbeteren.
Plantaardig vis voor duurzame oceanen
Het project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige visvervangers voor Rival Foods met innovatieve technologie, door markt- en vraaganalyses onder consumenten en partners.
Van bijvangst naar premium Hollandse garnaal
Het project onderzoekt de haalbaarheid van een innovatieve aquaponics-techniek voor de kweek van Hollandse garnalen, met als doel duurzame oplossingen voor ondermaatse garnalen te bieden.
Low Carbon Global Market Access for Aquacultural Output
Ontwikkeling van een innovatieve conserveringstechnologie voor aquacultuur die luchttransport overbodig maakt, kosten verlaagt, kwaliteit verhoogt en voedselverspilling vermindert.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
SuSeaTrackHet project ontwikkelt een systeem voor kwaliteitsbewaking van zeevruchten tijdens transport, om voedselverspilling te verminderen. | Mkb-innovati... | € 174.300 | 2023 | Details |
Zeeuws zeewier - Ontwikkeling moderne verwerkingslijnHet project richt zich op het ontwikkelen van een geautomatiseerde verwerkingslijn voor het wassen en drogen van zeewier, om grootschalige, rendabele productie en export mogelijk te maken. | Mkb-innovati... | € 196.525 | 2017 | Details |
Ontwikkeling van een hightech oesterfarm op landSeafarm en Murre Techniek ontwikkelen een geautomatiseerd onshore kweeksysteem voor hoogwaardige oesters, gericht op het kweken van 5 miljoen oesters per jaar en het verbeteren van productkwaliteit. | Mkb-innovati... | € 265.755 | 2016 | Details |
Plant-Based SeafoodHet project ontwikkelt duurzame plantaardige visvervangers om de impact van voedingsconsumptie op het milieu te verminderen. | 1.1 - Het ve... | € 907.778 | 2023 | Details |
Flexible biorefinery to valorise discards and by-products of the European fish and seafood productionThe LIFE REFISH project aims to enhance sustainability in the fishing industry by developing a biorefinery to valorise discards and by-products into high-value products, improving compliance with EU regulations. | LIFE Standar... | € 1.827.180 | 2022 | Details |
SuSeaTrack
Het project ontwikkelt een systeem voor kwaliteitsbewaking van zeevruchten tijdens transport, om voedselverspilling te verminderen.
Zeeuws zeewier - Ontwikkeling moderne verwerkingslijn
Het project richt zich op het ontwikkelen van een geautomatiseerde verwerkingslijn voor het wassen en drogen van zeewier, om grootschalige, rendabele productie en export mogelijk te maken.
Ontwikkeling van een hightech oesterfarm op land
Seafarm en Murre Techniek ontwikkelen een geautomatiseerd onshore kweeksysteem voor hoogwaardige oesters, gericht op het kweken van 5 miljoen oesters per jaar en het verbeteren van productkwaliteit.
Plant-Based Seafood
Het project ontwikkelt duurzame plantaardige visvervangers om de impact van voedingsconsumptie op het milieu te verminderen.
Flexible biorefinery to valorise discards and by-products of the European fish and seafood production
The LIFE REFISH project aims to enhance sustainability in the fishing industry by developing a biorefinery to valorise discards and by-products into high-value products, improving compliance with EU regulations.