Duurzaam Pannenkoeken bakken

FP Beheer streeft naar een duurzame pannenkoekenproductielijn door gasverhitting te vervangen door elektrificatie, met als doel de CO2-uitstoot aanzienlijk te verlagen.

Subsidie
€ 20.000
2022

Projectdetails

Inleiding

Ronduit de meeste pannenkoeken die uit de retail komen, worden gebakken in een pannenkoekenfabriek. Traditioneel wordt dat op dit moment middels een gasoven gerealiseerd. Vanuit duurzaamheids- en kostenperspectief is dat in deze huidige tijd onwenselijk.

Probleemstelling

De gemiddelde industriële pannenkoekenoven produceert circa 2.300.000 kg CO2 per jaar. Deze hoge uitstoot wordt veroorzaakt door de wijze van verhitting (gas) en de toepassing van een inefficiënte roter (ronddraaiende schijf, waar pannenkoeken op garen).

Doelstelling

FP Beheer houdt zich bezig met het ontwikkelen en produceren van voedselproductiemachines voor de Nederlandse en internationale markt. Zij heeft de ambitie om een duurzame oplossing te ontwikkelen op het gebied van industriële pannenkoekenproductie. Gedachten hierbij zijn gebaseerd op:

  • Elektrificatie van het proces
  • Ontwikkelen van een effectief proces van garing en handling van de pannenkoeken

Einddoel

De uiteindelijke doelstelling is de ontwikkeling van een productiestraat welke een substantiële lagere uitstoot oplevert zonder gebruik van gasverhitting.

Onderzoek

Alvorens FP Beheer overgaat tot ontwikkeling, wil zij eerst een gedegen haalbaarheidsonderzoek uitvoeren om te komen tot betere investeringsbeslissingen in mogelijke productieprincipes met effect op het eindproduct.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2022

Partners & Locaties

Projectpartners

  • F.P. Beheer B.V.penvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

Space Cooking Pan

NeoStove B.V. ontwikkelt de Space Cooking Pan, een innovatieve kookpan die kooktijd halveert en energieverbruik vermindert, voor efficiënter koken in restaurants en thuis.

€ 20.000
Mkb-innovati...

QuickCook

QuickCook ontwikkelt een energie-efficiënte inductiekookpan die het elektriciteitsverbruik met 20% vermindert en gebruik maakt van recyclebare materialen om verspilling tegen te gaan.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Duurzaam off-grid koken

Het project richt zich op het ontwikkelen van duurzame ethanol kooktoestellen om broeikasgasuitstoot met 85% te verminderen en de marktintroductie te evalueren op haalbaarheid.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Craving for Circular Food

Donny Craves onderzoekt de haalbaarheid van een duurzame productiewijze voor bakwaren met een minimale milieubelasting.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Slimme verbonden pan

Dit project onderzoekt de ontwikkeling van de Slimme Verbonden Pan om inductiekoken aantrekkelijker te maken, met als doel de overstap naar elektriciteit en duurzaamheid te bevorderen.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Ontwikkeling CO2 neutrale grote H2 gestookte bakkersoven

F.P. Beheer BV en A.J. Machinery BV ontwikkelen een CO2 neutrale hybride bakkersoven met innovatieve brandertechnieken, gericht op verduurzaming en energiebesparing in de broodproductie.

€ 168.320
Mkb-innovati...

Ontwikkeling hybride gaasbandoven met optimale warmte-terug-win-systeem

Het project ontwikkelt innovatieve branders voor bakkerijovens die meerdere brandstoffen en een warmte-terugwin systeem combineren, met als doel een energieverbruikreductie van meer dan 25%.

€ 171.435
Versnelde kl...

Hybride oven appeltaart en cake

De Graaf Bakeries installeert hybride ovenlijnen en energiebesparende systemen om de CO2-emissies van banketproductie met 1.933 ton te verlagen en in 2030 klimaatneutraal te opereren.

€ 1.396.480
Mkb-innovati...

HyHeat

Het project richt zich op het efficiënt afvangen van restwarmte in productieprocessen en de omzetting naar elektriciteit via ORC, om kosten te verlagen en CO2-uitstoot te verminderen.

€ 199.150
Mkb-innovati...

Smart Bake

Het Smart Bake project ontwikkelt een technologie voor vraaggestuurde, industriële decoratie van bakkerijproducten met eetbare printbare substanties en een gespecialiseerde foodrinter.

€ 214.564