Duurzaam Pannenkoeken bakken
FP Beheer streeft naar een duurzame pannenkoekenproductielijn door gasverhitting te vervangen door elektrificatie, met als doel de CO2-uitstoot aanzienlijk te verlagen.
Projectdetails
Inleiding
Ronduit de meeste pannenkoeken die uit de retail komen, worden gebakken in een pannenkoekenfabriek. Traditioneel wordt dat op dit moment middels een gasoven gerealiseerd. Vanuit duurzaamheids- en kostenperspectief is dat in deze huidige tijd onwenselijk.
Probleemstelling
De gemiddelde industriële pannenkoekenoven produceert circa 2.300.000 kg CO2 per jaar. Deze hoge uitstoot wordt veroorzaakt door de wijze van verhitting (gas) en de toepassing van een inefficiënte roter (ronddraaiende schijf, waar pannenkoeken op garen).
Doelstelling
FP Beheer houdt zich bezig met het ontwikkelen en produceren van voedselproductiemachines voor de Nederlandse en internationale markt. Zij heeft de ambitie om een duurzame oplossing te ontwikkelen op het gebied van industriële pannenkoekenproductie. Gedachten hierbij zijn gebaseerd op:
- Elektrificatie van het proces
- Ontwikkelen van een effectief proces van garing en handling van de pannenkoeken
Einddoel
De uiteindelijke doelstelling is de ontwikkeling van een productiestraat welke een substantiële lagere uitstoot oplevert zonder gebruik van gasverhitting.
Onderzoek
Alvorens FP Beheer overgaat tot ontwikkeling, wil zij eerst een gedegen haalbaarheidsonderzoek uitvoeren om te komen tot betere investeringsbeslissingen in mogelijke productieprincipes met effect op het eindproduct.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 20.000 |
Tijdlijn
Startdatum | Onbekend |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2022 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- F.P. Beheer B.V.penvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Space Cooking PanNeoStove B.V. ontwikkelt de Space Cooking Pan, een innovatieve kookpan die kooktijd halveert en energieverbruik vermindert, voor efficiënter koken in restaurants en thuis. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
QuickCookQuickCook ontwikkelt een energie-efficiënte inductiekookpan die het elektriciteitsverbruik met 20% vermindert en gebruik maakt van recyclebare materialen om verspilling tegen te gaan. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Duurzaam off-grid kokenHet project richt zich op het ontwikkelen van duurzame ethanol kooktoestellen om broeikasgasuitstoot met 85% te verminderen en de marktintroductie te evalueren op haalbaarheid. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Craving for Circular FoodDonny Craves onderzoekt de haalbaarheid van een duurzame productiewijze voor bakwaren met een minimale milieubelasting. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
Slimme verbonden panDit project onderzoekt de ontwikkeling van de Slimme Verbonden Pan om inductiekoken aantrekkelijker te maken, met als doel de overstap naar elektriciteit en duurzaamheid te bevorderen. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Space Cooking Pan
NeoStove B.V. ontwikkelt de Space Cooking Pan, een innovatieve kookpan die kooktijd halveert en energieverbruik vermindert, voor efficiënter koken in restaurants en thuis.
QuickCook
QuickCook ontwikkelt een energie-efficiënte inductiekookpan die het elektriciteitsverbruik met 20% vermindert en gebruik maakt van recyclebare materialen om verspilling tegen te gaan.
Duurzaam off-grid koken
Het project richt zich op het ontwikkelen van duurzame ethanol kooktoestellen om broeikasgasuitstoot met 85% te verminderen en de marktintroductie te evalueren op haalbaarheid.
Craving for Circular Food
Donny Craves onderzoekt de haalbaarheid van een duurzame productiewijze voor bakwaren met een minimale milieubelasting.
Slimme verbonden pan
Dit project onderzoekt de ontwikkeling van de Slimme Verbonden Pan om inductiekoken aantrekkelijker te maken, met als doel de overstap naar elektriciteit en duurzaamheid te bevorderen.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Ontwikkeling CO2 neutrale grote H2 gestookte bakkersovenF.P. Beheer BV en A.J. Machinery BV ontwikkelen een CO2 neutrale hybride bakkersoven met innovatieve brandertechnieken, gericht op verduurzaming en energiebesparing in de broodproductie. | Mkb-innovati... | € 168.320 | 2019 | Details |
Ontwikkeling hybride gaasbandoven met optimale warmte-terug-win-systeemHet project ontwikkelt innovatieve branders voor bakkerijovens die meerdere brandstoffen en een warmte-terugwin systeem combineren, met als doel een energieverbruikreductie van meer dan 25%. | Mkb-innovati... | € 171.435 | 2021 | Details |
Hybride oven appeltaart en cakeDe Graaf Bakeries installeert hybride ovenlijnen en energiebesparende systemen om de CO2-emissies van banketproductie met 1.933 ton te verlagen en in 2030 klimaatneutraal te opereren. | Versnelde kl... | € 1.396.480 | Onbekend | Details |
HyHeatHet project richt zich op het efficiënt afvangen van restwarmte in productieprocessen en de omzetting naar elektriciteit via ORC, om kosten te verlagen en CO2-uitstoot te verminderen. | Mkb-innovati... | € 199.150 | 2023 | Details |
Smart BakeHet Smart Bake project ontwikkelt een technologie voor vraaggestuurde, industriële decoratie van bakkerijproducten met eetbare printbare substanties en een gespecialiseerde foodrinter. | Mkb-innovati... | € 214.564 | 2020 | Details |
Ontwikkeling CO2 neutrale grote H2 gestookte bakkersoven
F.P. Beheer BV en A.J. Machinery BV ontwikkelen een CO2 neutrale hybride bakkersoven met innovatieve brandertechnieken, gericht op verduurzaming en energiebesparing in de broodproductie.
Ontwikkeling hybride gaasbandoven met optimale warmte-terug-win-systeem
Het project ontwikkelt innovatieve branders voor bakkerijovens die meerdere brandstoffen en een warmte-terugwin systeem combineren, met als doel een energieverbruikreductie van meer dan 25%.
Hybride oven appeltaart en cake
De Graaf Bakeries installeert hybride ovenlijnen en energiebesparende systemen om de CO2-emissies van banketproductie met 1.933 ton te verlagen en in 2030 klimaatneutraal te opereren.
HyHeat
Het project richt zich op het efficiënt afvangen van restwarmte in productieprocessen en de omzetting naar elektriciteit via ORC, om kosten te verlagen en CO2-uitstoot te verminderen.
Smart Bake
Het Smart Bake project ontwikkelt een technologie voor vraaggestuurde, industriële decoratie van bakkerijproducten met eetbare printbare substanties en een gespecialiseerde foodrinter.